3p
Egy felmérés szerint az angolok és a walesiek többsége azt szeretné, ha Skócia továbbra is az Egyesült Királyság része lenne.

A Financial Times című napilap megbízásából elvégzett országos felmérés szerint Anglia és Wales lakosságának 55 százaléka pártolná Skócia bennmaradását a 307 éve létező brit unióban, és csak 15 százalék szeretné egyértelműen Skócia elszakadását Nagy-Britanniától.

Népszavazással fogják eldönteni

Alex Salmond skót kormányfő, a Skóciát 2011 óta parlamenti többségben kormányzó Skót Nemzeti Párt (SNP) vezetője két és fél éve jelentette be, hogy Skócia 2014-ben népszavazást tart függetlenné válásáról. A referendumot a skót kormány szeptember 18-ra írta ki.

A népszavazáson egyetlen, egyszerű választást lehetővé tévő kérdésre kell majd válaszolni, amely úgy szól, hogy Skócia független ország legyen-e.

És mit akarnak a skótok?

A Financial Times számára elvégzett új közvélemény-kutatás alapján jelenleg Skóciában is jelentős - bár relatív - többségben vannak azok, akik azt remélik, hogy Skócia a brit unió fenntartására szavaz. A megkérdezett skótok 47 százaléka szeretné, ha hazája Nagy-Britannia része maradna, és 40 százaléknyian voksolnának az elszakadásra.

A skótok fele úgy véli, hogy Skócia öt éven belül megbánná, ha a függetlenségre szavazna.

A fontos kérdés

A felmérésből kiderül az is, hogy az angol és a walesi választók többsége a skót függetlenségpártiak győzelme esetén nem támogatná, hogy Skócia továbbra is a fontot használhassa nemzeti fizetőeszközéül. Az angolok 68 százaléka, a walesiek 59 százaléka ellenezné, hogy a független Skócia megtarthassa a fontot.

George Osborne brit pénzügyminiszter nemrégiben a BBC-nek nyilatkozva ehhez hozzátette, hogy a brit font nem CD-kollekció, amelyen szakítás után osztozkodni lehet.

A függetlenségi népszavazást megelőző kampány egyik fő ütközőpontja éppen a font használatával kapcsolatos vita. A skót kormány álláspontja szerint semmi akadálya, hogy a független Skócia valutauniót alkosson Nagy-Britannia fennmaradó részével, de London ezt gyakorlatilag már kizárta.

Ha mennek, búcsúznak a fonttól. Vagy nem?

A brit pénzügyminisztérium nemrégiben kiadott közleményében leszögezte, hogy ha Skócia otthagyja az Egyesült Királyságot, otthagyja a fontot is.

"A skót kormány válást javasol, ugyanakkor meg akarja tartani a közös bankszámlát és a közös hitelkártyát", az Egyesült Királyság azonban nem kockáztathatja meg, hogy adófizetőinek kelljen szükség esetén pénzügyileg kisegíteniük egy külföldi országot és annak bankjait" - fogalmazott a brit pénzügyminisztériumi nyilatkozat.

Mivel járnának jobban?

Nemrég egymásnak gyökeresen ellentmondóan számolta ki a skót és a brit kormány, hogy Skócia a függetlenné válással vagy a brit unióban maradva járna-e jobban. A skót kormány arra a következtetésre jut, hogy ha Skócia elszakad Nagy-Britanniától, az a 2029-2030-as pénzügyi évre 5 milliárd font nettó GDP-pluszt jelenthet, vagyis az ötmilliós lakosságot figyelembe véve fejenként átlagosan ezer font (375 ezer forint) többletet jelentene a skót GDP-ben. A brit kormányjelentés viszont úgy számol, hogy ha Skócia a brit unió tagja marad, annak osztaléka fejenként 1400 font (több mint félmillió forint) lenne. Részletek >>>

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Egy erdélyi cég is belépett a modern háború korszakába
Privátbankár.hu | 2023. november 30. 16:58
Egy erdélyi vállalat belépett a csúcstechnológia talán legdivatosabb területére, a drónok gyártásába. A cég nem kispályázik, jövőre már jelentős árbevételt vár új terméke értékesítésétől.
Makro / Külgazdaság A nap képe: ismét Putyin jobbkezével jattolt Szijjártó Péter
Privátbankár.hu | 2023. november 30. 15:55
Miközben Szergej Lavrov persona non grata lett az EU-ban és úgy általában a Nyugaton, amióta Oroszország lerohanta Ukrajnát, addig a magyar külgazdasági és külügyminiszter úgy tesz, mintha utóbbi meg sem történt volna.
Makro / Külgazdaság Békeharcos vagy háborús bűnös? Elhunyt az amerikai sztárdiplomata
Wéber Balázs | 2023. november 30. 15:07
Henry Kissinger az amerikai külpolitika korszakos, de vitatott alakja volt. Bár hatalmi pozícióban csak nyolc évig dolgozott, ténykedése és személye hosszú időre meghatározta a nemzetközi politikát. Nobel-békedíjat kapott, sokan ugyanakkor háborús bűnösnek tartják, aki az emberi jogokat semmibe véve képviselte az amerikai érdekeket. Kissinger 100 évesen hunyt el tegnap connecticuti otthonában.
Makro / Külgazdaság Megkezdődött Dubajban a COP28 klímakonferencia
Privátbankár.hu | 2023. november 30. 14:12
Kezdetét vette az ENSZ klímaváltozási keretegyezménye (UNFCCC) részes államainak csúcstalálkozója (COP28) csütörtökön Dubajban.
Makro / Külgazdaság Zágrábból üzentek Orbán Viktornak, a hiányról volt szó
Privátbankár.hu | 2023. november 30. 13:35
Elfogadta a horvát parlament a 2024-es költségvetést és jóval kisebb lesz a tervezett hiány, mint nálunk.
Makro / Külgazdaság Régóta nem csökkent ekkorát az infláció, de sajnos nem Magyarországon
Privátbankár.hu | 2023. november 30. 12:32
Novemberben a vártnál nagyobb mértékben, csaknem két és fél éve a legalacsonyabbra csökkent az euróövezeti infláció az Európai Unió statisztikai hivatala, az Eurostat csütörtökön publikált előzetes adatai szerint.
Makro / Külgazdaság Két 13 éves gyereket is megöltek az orosz rakéták
Privátbankár.hu | 2023. november 30. 10:48
Tíz ember megsebesült, öt pedig eltűnt az éjszakai orosz rakétatámadásokban a kelet-ukrajnai Donyeck megyéjében - közölte csütörtökön Ihor Klimenko ukrán belügyminiszter.
Makro / Külgazdaság Putyin dühöng - Finnország kőkemény NATO-szövetségessé válik
Káncz Csaba | 2023. november 30. 09:33
A NATO bővítése az észak-európai országokkal az USA és az EU céljaiba illeszkedik Putyin inváziója óta: Oroszország feltartóztatása anélkül, hogy az erődemonstráció konfrontációba torkollana. Finnország és Svédország NATO-csatlakozása után a Balti-tenger lesz a szövetség tényleges "beltengere". Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Négy thaiföldi túsz is kiszabadult a Hamász fogságából
Privátbankár.hu | 2023. november 30. 09:05
Újabb tizenkét izraeli, köztük két orosz-izraeli kettős állampolgár, valamint négy thaiföldi túsz szabadult ki a Hamász fogságából szerdán késő este, akiket az iszlamisták október 7-i támadása után hurcoltak a Gázai övezetbe - jelentette az izraeli média.
Makro / Külgazdaság Buszmegállóban álló civilekre tüzeltek terroristák Jeruzsálemben
Privátbankár.hu | 2023. november 30. 08:31
Lövöldözésben meghalt egy izraeli Jeruzsálemben csütörtök reggel, nyolcan pedig megsebesültek, a merénylőket agyonlőtték - jelentette a helyi média csütörtökön.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Professzionális online sales és marketing vezetőt keresünk!

Részletek

hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG