<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
3p
Szakértők szerint az építőipari termelés lassulni fog az év második felében. Jó, ha a tavalyi számokat hozza az ágazat.
Az építőipar termelése 12,7 százalékkal nőtt márciusban az egy évvel korábbival összevetve, jelentősen gyorsabban a februári 4,9 százaléknál. Részletek >>>

Koji László, az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetsége (ÉVOSZ) elnöke kiemelte: márciusban kedvezőek még az építőipar számai, és az első negyedévben is alágazatonként eltérően, de minden területen növekedés volt.

Emögött még a 2013 év végén, 2014 év elején megkötött, leszerződött nagyértékű építési feladatok határidős megépítése-végrehajtása áll - mondta. Koji szerint további kétszámjegyű növekedésre éves szinten nem lehet számítani.

Fordulhat a trend

A kimagasló beruházási hullám után már a tavalyi év második felétől csökkennek az új megrendelések, s ez a visszaesés március végére a 30 százalékot is meghaladja. Ez azt vetíti előre, hogy a 1,5-2 éve leszerződött nagyértékű munkák befejezését követően, új munkák hiányában, az év közepétől megfordulhat a pozitív trend. Az építőipar a 2014-es év számait, a 2100 milliárd forint termelési értéket tudja majd hozni idén is, de további kétszámjegyű éves növekedésre nem lehet számítani. Az év második felében a 2014-es magasabb bázist is figyelembe kell venni.

Mitől javulna a helyzet?

Koji szerint 2016-tól további növekedésre akkor nyílik majd csak lehetőség, ha a kormányzat tartani tudja az építési-beruházási célú megrendeléseit, amire sok esélyt nem látnak. További feltételek közé sorolta az uniós forrásból finanszírozott projektek mielőbbi megjelenését, és azt, ha a gazdaság élénkülésével együtt a mezőgazdaság, az idegenforgalom, a gépipar és az élelmiszeripar fenntartaná vagy bővítené a megrendeléseit. A lakásfelújításokra irányuló lakossági rendelések megjelenése is a jövő évi növekedés feltétele - mondta.


Párdi Zsófia, a Társaság a Lakásépítésért, Lakásfelújításért Egyesület projektvezetője szerint bár az adatok biztatóak, nőtt az épületek építése, és az előző statisztika szerint nőtt a lakásépítések száma is. Ugyanakkor ezekből az adatokból nehéz bármilyen trendet kiolvasni, mivel nem látszik a hosszú távú koncepció a lakásépítések területén. Nem lehet tudni, hogy az ország ezen a területen milyen irányba halad, milyen célszámok mellé milyen támogatások vannak rendelve - mondta.

Véleménye szerint problémát jelent, hogy az építőiparnak is nehéz a helyzete, nem tudja tervezni kapacitásait, és ez a szakképzésben is megjelenik. Azt szeretnék elérni, hogy a kormányzatban legyen egy, a területért felelős személy, aki választ adhat ezekre a kérdésekre. Azon dolgoznak, hogy az egyes pártok lakásügyi szakpolitikusait összegyűjtsék és egy asztalhoz ültessék - mondta.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Tárgyalás nélkül emeli a kormány 200 ezerre a minimálbért?
Privátbankár.hu | 2021. szeptember 20. 16:47
Legalábbis erre lehet következtetni Orbán Viktor Facebook-bejegyzéséből.
Makro / Külgazdaság Továbbra sem fizetik meg teljesen a gazdag országok a klímasegélyt, amit aszegényeknek ígértek
Privátbankár.hu | 2021. szeptember 20. 16:28
A legerősebb gazdaságok évi 100 milliárd dollárra vállaltak kötelezettséget. Ezt eddig egyszer sem sikerült elérni, és egy friss számítás szerint a következő öt évben sem lesz meg.
Makro / Külgazdaság Putyin pártja továbbra is nyeregben – de miért tiltakozik a moldovai külügyminiszter?
Káncz Csaba | 2021. szeptember 20. 15:07
Kifejezetten alacsony, 45 százalékos részvétel mellett az „Egyesült Oroszország” nevű állampárt ismét abszolút parlamenti többséget szerzett. Az EBESZ 1993 óta első alkalommal nem delegált megfigyelőket. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Az ÁKK-vezér elejtett félmondata felerősíthet egy pletykát
Privátbankár.hu | 2021. szeptember 20. 14:47
Kurali Zoltán, az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK) vezérigazgatója egy interjúban elmondta, hogy miért bocsátottak ki dollárkötvényeket, és a tranzakció motivációi kapcsán is árnyalta a képet.
Makro / Külgazdaság Új hidegháborútól tart az ENSZ-főtitkár
MTI | 2021. szeptember 20. 14:28
António Guterres az egyre feszültebbé váló USA-Kína kapcsolatok veszélyeire figyelmeztetett az AP-nek adott interjújában.
Makro / Külgazdaság Orbán Viktor: 1,9 millió szülő 600 milliárd forintot kap 2022 elején
Privátbankár.hu | 2021. szeptember 20. 13:55
Orbán Viktor napirend előtti felszólalása nyitotta meg a parlamenti őszi félévet. Ebben több friss döntésről is beszámolt.
Makro / Külgazdaság Matolcsy György a csehekkel példálózik
Privátbankár.hu | 2021. szeptember 20. 13:36
Miért van jobb helyzetben Csehország Magyarországnál? A Magyar Nemzeti Bank (MNB) elnöke erre kereste a válaszokat legújabb írásában.
Makro / Külgazdaság Már részletesebb győzelmi adatokat is közölt Putyin pártja
MTI | 2021. szeptember 20. 10:40
A szavazatok 80 százalékos összesítése után jött a frissítés, meglepő fordulat nincs.
Makro / Külgazdaság Most a gázolaj drágul soha nem látott szintre
Privátbankár.hu | 2021. szeptember 20. 09:51
Szerdától literenként átlagban bruttó 7 forinttal drágul a dízelüzemű autókba való üzemanyag, ezzel szemben a benzin 2 forinttal lesz olcsóbb. Aminek eredményeként a két fajta átlagára pontosan ugyanannyi lesz.
Makro / Külgazdaság Lassabban jutunk el a járvány csúcsára, mint tavaly
Privátbankár.hu | 2021. szeptember 20. 09:27
Bár emelkednek az esetszámok, de nincs akkora ugrás az adatokban napról napra, mint egy éve.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

hírlevél
depositphotos