1p
Várakozó állásponton vagyunk, most már elég régóta - mondta Varga Mihály, a Miniszterelnökséget vezető államtitkár az IMF-tárgylások megkezdéséről az m1 Ma reggel című műsorában szerdán.

Kifejtette, Fellegi Tamás tárca nélküli miniszter januári tárgyalásai óta már eltelt néhány hónap, s Magyarország még nem jutott közelebb ahhoz, hogy a tárgyalások megkezdődjenek. Hogy Varga mit gondol Fellegi Tamás munkájáról, az azért is érdekes, mert sajtóinformációk szerint elképzelhető, hogy ő lesz majd az IMF-delegáció vezetője a jövőben.

A Nemzetközi Valutaalap (IMF) félszemmel az uniót nézi, hogy milyen igényei vannak Magyarországgal szemben, az unió pedig az Európai Központi Bankot (EKB) figyeli ugyanilyen szempontból - mondta.

A frankfurti ötszereplős megbeszélésről közölte, az EKB, a Magyar Nemzeti Bank, a magyar kormány, az IMF és az Európai Bizottság azt nézi meg, van-e olyan akadály, ami miatt a tárgyalások nem kezdhetők el.

Varga Mihály szerint nincs ilyen, hiszen a kormány szuverén módon olyan kezdeményezéseket tehet, amelyek nem ütköznek az unó alapértékeibe. Ha pedig erről vita van, akkor annak a végén Magyarország nyilván bírósághoz fog fordulni.

Az államtitkár szerint az IMF-tárgyalások gátja, hogy keverednek különböző kérdések. Így az országgal szemben indított túlzottdeficit-eljárás, a kötelezettségszegési eljárás, illetve az IMF-tárgyalások megkezdéséhez szükséges előfeltételek kérdésköre.

Nehezítő körülmény, hogy uniós tagok vagyunk

A nemzetgazdasági miniszter több ponton megváltoztatta a jegybanktörvényt, de amit az EKB kért, még mindig nem sikerült módosítani... Részletek >>>

Ezzel szemben Magyarország azt szeretné, ha ez a három szál nem keveredne össze, hiszen mondjuk egy pénzügyi megállapodás előfeltételeként arról beszélni, hogy mennyi lehet a bírák nyugdíjkorhatára, nem méltányos - fejtette ki Varga Mihály.

Hozzátette, úgy tűnik, Magyarország szempontjából nehezítő körülmény, hogy uniós tag, hiszen Egyiptom ugyanakkor fordult az IMF-hez, mint Magyarország, s már megkötötte megállapodást.

A kormányátalakításról elmondta, a miniszterelnök valóban nyilatkozott arról egy megyei napilapnak, hogy frissítésre készül, de arról, hogy ennek milyen személyi következményei lesznek, nem mondott semmit. Ez Orbán Viktor kompetenciája, ezért az államtitkár szerint őt kell megkérdezni róla.

Varga Mihály hozzátette, az elmúlt másfél-két évben nagyon sok személyi kombináció volt, de szerinte ezzel nem kell foglalkozni, a munkát kell végezni.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Itt rendezik a legnagyobb Fidesz-Tisza-DK meccset vidéken
Privátbankár.hu | 2024. május 28. 08:54
Magyar Péter bejárja az országot, de csak Békéscsabán kötött megállapodást, ezzel alaposan felkavarta a helyi állóvizet.
Makro / Külgazdaság Fordulat jöhet az háborúban, Ukrajna átveheti a kezdeményezést egy szakértő szerint
Privátbankár.hu | 2024. május 28. 07:25
Olaf Scholz német kancellár az orosz veszteségekről beszélt. Egy szakértő szerint Putyinnak nem kell tartania tömeges tiltakozásoktól. 
Makro / Külgazdaság Trumpnak szólt Biden lépése, de Orbán Viktornak fájhat a legjobban
Király Béla | 2024. május 28. 05:41
Az amerikai elnök két hete büntetővámot vetett ki a kínai elektromos autókra, megakadályozva, hogy piacra tudjanak lépni az ázsiai gyártók. A lépés mögött számos elemző elsősorban az elnökválasztás előtti belpolitikai csatározásokat sejti, ennek ellenére az intézkedésnek globális hatása lehet. Miután a magyar kormány nagy tétet tett többek között a kínai termékekre, a magyar gazdaságban is lesz következménye Joe Biden döntésének.
Makro / Külgazdaság Mégsem kell az akkugyár a kínaiaknak – lefújták egy projektet Németországban
Privátbankár.hu | 2024. május 27. 16:11
Nem olyan jó ötlet, mint elsőre tűnt.
Makro / Külgazdaság Fájdalmas spórolás helyett tudatos fogyasztásra lenne szükség
Privátbankár.hu | 2024. május 27. 14:44
Kisebb kapacitású rugalmas atomerőművek révén lehetne a legkönnyebben megteremteni a biztonságos és versenyképes áron elérhető energiát Magyarországon - vélték a Klasszis Média Lapcsoport "E", mint Energia című konferenciájának kerekasztal-beszélgetésén a résztvevők. Aszódi Attila, Holoda Attila és Kiss Csaba abban is egyetértettek, hogy a vállalatoknak még tudatosabban kell az energiát használniuk.
Makro / Külgazdaság Nehezebb most előrejelezni a választások eredményét, mint korábban? Ezt is megkérdezzük Hann Endrétől a Klasszis Klubban
Privátbankár.hu | 2024. május 27. 12:42
A Medián ügyvezető igazgatója június 5-én, szerdán délután fél 4-kor lesz a vendégünk. Az egy napon, június 9-én, vasárnap megtartandó önkormányzati és európai uniós választások apropóján zajló beszélgetésen szokás szerint nemcsak mi kérdezzük Hann Endrét, hanem Önök is, ehhez csak egy ingyenes regisztrációra van szükség.
Makro / Külgazdaság Szerdától 600 forint egy liter benzin
Privátbankár.hu | 2024. május 27. 10:56
Ezen a héten szerdán ismét árváltozást tapasztalhatunk a benzinkutakon.
Makro / Külgazdaság Magyar Péter mintha tanult volna Márki-Zay Péter hibáiból – véli Somogyi Zoltán
Csabai Károly | 2024. május 26. 18:26
A Political Capital szociológus társalapítójával a Klasszis Klub május 23-ai adásában beszélt arról, hogy mi a különbség Magyar Péter és a két éve ugyanígy exfideszesként Orbán Viktort legyőzni próbáló Márki-Zay Péter között. Emellett még szóba került az is, miért van a szokásosnál nagyobb eltérés most a közvélemény-kutatások között, hogyan működik majd az önkormányzati kettős rendszer, amit az idézhet elő, ha a június 9-ei választásokat nem a jelenlegi polgármester nyeri meg, így az ő ötéves mandátuma lejártáig, azaz októberig még a helyén marad, illetve, hogy Budapesten mire lehet számítani?
Makro / Külgazdaság Meglepő hírt kapott Joe Biden
Privátbankár.hu | 2024. május 24. 17:10
Meglepetésre nemhogy nem csökkent, de még nőtt is a tartós javak megrendelésének száma.
Makro / Külgazdaság Az izraeli gazdaság visszakapaszkodott, de mi lesz, ha folytatódik a háború?
Bózsó Péter | 2024. május 24. 15:02
Az izraeli gazdaság visszapattant az első negyedévben, de a háború elhúzódásának esetén fennmaradhatnak a problémák, és a török kereskedelmi bojkott példája is tovább terjedhet.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG