<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
5p

Ez a cikk Privátbankár.hu / Mfor.hu archív prémium tartalma, amelyet a publikálástól számított egy hónap után ingyenesen elolvashat.
Amennyiben első kézből szeretne ehhez hasonló egyedi, máshol nem olvasható, minőségi tartalomhoz hozzáférni, akár hirdetések nélkül, válasszon előfizetői csomagjaink közül!

A harvardi professzor szerint a Republikánus Párt szélsőséges, antidemokratikus erővé radikalizálódott, amely veszélyezteti az Egyesült Államok alkotmányos rendjét. Az új texasi pártprogram megmutatja, mennyire jobbra sodródtak a republikánusok pozíciói. Káncz Csaba jegyzete.

A képviselőházi vizsgálóbizottság tagjainak hétvégi megjegyzései az Egyesült Államok Capitoliuma elleni támadással kapcsolatban azt sugallják, hogy a bizottság a Donald Trump volt elnök elleni büntetőjogi beterjesztést javasolja, és sürgeti az Igazságügyi Minisztériumot, hogy indítson vádat Trump ellen a 2021. január 6-i puccskísérletben játszott szerepe miatt.

Donald Trump a Fehér Házban a választás éjszakáján, 2020. november negyedikén. EPA/CHRIS KLEPONISDonald Trump a Fehér Házban a választás éjszakáján, 2020. november negyedikén. EPA/CHRIS KLEPONIS

A drámai tanúvallomás

Cassidy Hutchinson volt Fehér Házi munkatárs június 28-i megsemmisítő vallomásának fényében kell szemlélnünk Trump azon akkori tervét, hogy támogatói tömegével elmenjen a Capitolium épületéhez, és csatlakozzon hozzájuk a támadáshoz. Ennek célja azon kongresszusi ülés leállítása volt, amely Trump vereségét igazolta az elektori kollégiumban. Hutchinson beszámolóját később több sajtóhír is megerősítette és kiegészítette.

Adam Schiff demokrata képviselő, a vizsgálóbizottság tagja a CBS „Face the Nation” című műsorában leszögezte, hogy az igazságügyi minisztériumhoz többször is be lehet utalni a büntetőeljárást.  Kijelentette: „Tudja, négy éve az igazságügyi minisztérium azt az álláspontot képviselte, hogy nem lehet vádat emelni egy hivatalban lévő elnök ellen. Ha a minisztérium most arra az álláspontra helyezkedne, hogy nem lehet nyomozni vagy vádat emelni egy volt elnök ellen, akkor az elnök a törvények felett áll.  Ez egy nagyon veszélyes ötlet, amelyhez az alapítók soha nem adták a nevüket. Még veszélyesebb ez, szerintem Donald Trump esetében.”

Adam Kinzinger (Republikánus-Illinois), aki a CNN "State of the Union" című műsorában szerepelt, megerősítette: több szemtanú is jelentkezett Hutchinson televíziós vallomására válaszul, hogy elmondják beszámolóikat.

A fenyegető levél

De az igazság mellett elkötelezett republikánusoknak a legrosszabbal kell szembenézniük Amerikában. Kinzinger alapvetően konzervatív, aki a diploma megszerzése után a légierő pilótájaként szolgált Irakban és Afganisztánban. 2010-től a washingtoni törvényhozási képviselő a karcsú állam, Barack Obama egészségügyi reformja és az abortuszjogok ellen kampányolt.

Nemrég azonban felesége, Sofia levelet kapott postán. A feladók azzal fenyegetőztek, hogy kivégzik férjét, őt magát és fiukat, Christiant.

A szerzők nyilvánvalóan szélsőséges keresztények voltak. Kinzingert azzal vádolták, hogy nemcsak hazájának, hanem "számtalan hazafias és istenfélő családnak" is ártott. Feleségéhez fordulva azt írták: "Istenkáromlásnak tartjuk, hogy az ördög fiának a Christian nevet adta."

A politikai erőszak hamarosan megszokottá válhat

A Kinzinger iránti gyilkos haragnak semmi köze az Istennel való kapcsolatához, sokkal inkább ahhoz, hogy nem félt Trumptól. A 44 éves politikus egyike volt annak a mindössze 10 republikánus kongresszusi képviselőnek, akik megszavazták Trump felelősségre vonását a Capitolium 2021. január 6-i megtámadását követő vádemelési folyamatban. Pártvezetősége akarata ellenére most a január 6-i eseményeket vizsgáló parlamenti vizsgálóbizottság tagja. Az igazságért küzdve az összeesküvés-elméletektől vezérelt pártját akarja visszavezetni a józan észhez.

Más demokráciák politikusai is kapnak vad fenyegetéseket a dühös polgároktól.  De az Egyesült Államokban manapság ezzel nem ér véget a történet.

Mivel bírálja Trumpot, Kinzingert most „Rino” néven ismerik („csak nevében republikánusként”). Trump maga pedig az emberi élet legalacsonyabb formájának nevezte a Rinókat.

Azokban a napokban, amikor Kinzinger megkapta a fenyegető levelet, a Missouri szenátus republikánus jelöltje, Eric Greitens választási hirdetést tett fel az internetre. A videón fegyvert tart a kezében, és azt mondja: "Ma Rinóra megyünk vadászni." Egy erősen felfegyverzett különleges osztag kíséretében az egykori kormányzó betör egy ajtót, majd azt mondja szavazóinak: „Keressenek engedélyt rino vadászatára.  Az addig nem jár le, amíg meg nem mentjük hazánkat."

Az új texasi pártprogram megmutatja, mennyire jobbra sodródtak a republikánusok pozíciói. A jelenlegi törvénnyel ellentétben a konzervatívok kiválási jogot követelnek szövetségi államuknak. Arra kérik a regionális parlamentet, hogy szervezzen ennek megfelelő népszavazást ebben a kérdésben. Ezenkívül be kell tiltani minden szexuális nevelést az iskolákban. A párt programja szerint Joe Biden elnökké választása "illegitim" volt, hiszen a városokban jelentős választási csalásokkal meghamisították az eredményt.

Súlyos figyelmeztetés a professzortól

Biden első hivatali éve után sem csökkent az amerikai demokráciát fenyegető veszély – írta januárban Steve Levitsky harvardi professzor a Foreign Affairs című folyóiratban.  "A Republikánus Párt szélsőséges, antidemokratikus erővé radikalizálódott, amely veszélyezteti az Egyesült Államok alkotmányos rendjét." Ha Trump vagy valamelyik hasonló gondolkodású embere nyerné a 2024-es elnökválasztást, a Fehér Ház szinte biztosan átpolitizálná a bürokratikus apparátust, és az állami gépezetet használná a politikai ellenfelek ellen.

Az eredmény versengő tekintélyelvűség lenne: "Egy rendszer, amelyben léteznek választások, de a hivatalban lévők hatalommal való visszaélése hátrányosan érinti az ellenzéket." Emiatt az alkotmányos válságok és a gyilkosságokkal, robbantásokkal és fegyveres felkelésekkel járó politikai erőszak hamarosan megszokottá válhat az Egyesült Államokban – szögezte le a harvardi professzor.

(Káncz Csaba szerzői oldala itt érhető el.)

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Amerika lefoglalná egy orosz acélmágnás luxusgépét
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 9. 14:29
Megszületett a bírósági engedély Andrej Skoch magánrepülőjének lefoglalásához.
Makro / Külgazdaság Óriási pofonokat oszt ki az orosz-ukrán háború Európa legnagyobb gazdaságának
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 9. 14:02
Komoly károkat okoz Németországban a háború, és ez a munkaerőpiacra is begyűrűzhet.
Makro / Külgazdaság Valóban katonai célokra használja Oroszország a most fellövött iráni kémműholdját?
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 9. 12:49
Oroszország iráni kémműholdat lőtt fel a világűrbe, amit kezdetben vélhetőleg saját céljaira fog felhasználni az ukrajnai háborúban.
Makro / Külgazdaság Visszatérnek a Boeing "Álomgépei"
Szakonyi Péter | 2022. augusztus 9. 10:44
Holnap, azaz szerdán átveszi az első Boeing 787-es repülőgépet az American Airlines. A Dreamlinereket gyártó óriásvállalat kétéves  kényszerű szünet után szállíthatja termékeit a megrendelőknek. Az új gépek átadása azonban nem lesz problémamentes , hiánycikk lett ugyanis a hajtómű.
Makro / Külgazdaság 250 orosz dezinformációt terjesztő weboldalt azonosítottak New York-ban
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 9. 10:07
A NewsGuard, egy New York-i székhelyű, az online félretájékoztatást tanulmányozó és nyomon követő cég 250 olyan weboldalt azonosított, amelyek aktívan terjesztik a háborúról szóló orosz dezinformációkat. Az elmúlt hónapokban több tucat új oldallal bővült a lista.
Makro / Külgazdaság Itt az első gyorsreakció: a kétszámjegyű infláció 2023-ban is velünk maradhat
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 9. 09:38
Ezt vetítik előre a Magyar Bankholding elemzői a KSH által ma közzétett 13,7 százalékos éves inflációs adat kapcsán.
Makro / Külgazdaság Sokkoló adatot közölt a KSH: 13,7 százalék lett az infláció júliusban!
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 9. 09:00
Az élelmiszerek ára 27 százalékkal emelkedett egy év alatt. Az infláció gyorsulását jelzi, hogy a fogyasztói árak egy hónap alatt átlagosan 2,3 százalékkal nőttek. 
Makro / Külgazdaság Kína Tajvan invázióját készíti elő a hadgyakorlatokkal?
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 9. 08:47
Folytatódtak a Tajvan körüli kínai hadgyakorlatok kedden, a tajpeji külügyminiszter szerint Peking a sziget invázióját készíti elő a hadgyakorlatokkal.
Makro / Külgazdaság Káncz Csaba: Az orbáni átok utolérte Donald Trumpot is
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 9. 08:26
Geopolitikai jegyzetírónk arról ír posztjában, hogy a volt amerikai elnököt is elérte az orbáni átok.
Makro / Külgazdaság Ezért tartott házkutatást az FBI Donald Trump házában
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 9. 07:01
Tegnap délután megjelentek a Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) nyomozói Donald Trump floridai rezidenciáján. A volt elnök a közösségi médiában közölt üzenetben megerősítette a sajtóhíreket. Az legfrissebb hírek szerint potenciális bűncselekmény volt az üdülőhelyen tárolni a 15 doboznyi iratot.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG