3p
A terroristák az ünnepi készülődés időszakában robbanthatnak.
Katonák járőröznek Brüsszel főterén. (Forrás: MTI/AP/Geert Vanden Wijngaert)

Az esetleges terrorakciók miatt óvatosságra intette az utazókat az amerikai külügyminisztérium. A hírszerzés szerint a Brüsszel belvárosában pénteken nyíló karácsonyi vásár is a lehetséges célpontok között van – tette közzé a La Libre Belgique című belga napilap.

Bár a nyilvánosságra hozott tájékoztatás szerint a hatóságoknak és a hírszerző szerveknek nincs tudomásuk konkrét célpontokról, a belga fenyegetéseket elemző központ szóvivője elmondta, hogy az ünnepek alatt hármas, vagyis „súlyos” szinten tartják a terrorfenyegetettséget, ami „lehetséges és valószínű” veszélyt jelent.

A napilap szerint az idei értesülés nem az első, ami megnehezíti a karácsonyi vásár lebonyolítását: tavaly egy valószínűsített bejelentése után napokig nem nyithattak ki az árusok. Az esetleges szélsőséges támadások veszélye miatt 2007 óta nem is engedélyezik a szilveszteri tűzijátékot Brüsszelben.

"A terroristák sokféle taktikát alkalmazhatnak, hagyományos és nem hagyományos fegyverekkel támadhatnak, hivatalos célpontokat és magánembereket egyaránt célkeresztjükbe állíthatnak" - fogalmazott az amerikai figyelmeztetés, amely a tervek szerint 2017. február 20-ig marad érvényben.

De hogy fogjuk megvédeni magunkat?

Az Európai Uniónak gyorsabban és erőteljesebben kell tudni válaszolni a fenyegetésekre, amelyekhez az európai haderők szorosabb együttműködésére van szükség – hangsúlyozták az Európai Parlament strasbourgi plenáris ülésén a képviselők.

A javaslat szerint a tagállamoknak hazai össztermékük 2 százalékát kéne védelmi célokra fordítani, hogy létrehozzanak egy többnemzetiségű haderőt és egy uniós műveleti parancsnokságot a válságkezelési műveletek irányítására.

Az unió nem áll készen, hogy szembenézzen a védelmi kihívásokkal, mivel az évek során a tagállamok folyamatosan csökkentették védelmi költségvetéseiket, így csökkentve a haderő volumenét.

A képviselők szerint a tagállamoknak közösen kellene beszerezni a védelmi eszközöket, valamint közös irányítás alá vonni az olyan nem halálos eszközöket, mint a szállítójárművek és a repülők. A részletekről egy korábbi cikkünkben írtunk.

Elfogtak 7 embert

Nem csak Brüsszelben fokozódik a helyzet: hét embert előállítottak Franciaországban egy terrorellenes művelet keretében, amivel egy újabb támadást sikerült meghiúsítani - jelentette be hétfőn a francia belügyminiszter. További részletek itt>>>>

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Már most is vannak NATO-katonák Ukrajnában Moszkva szerint
Privátbankár.hu | 2024. február 28. 19:46
Ez történt ma az orosz-ukrán háborúban és ahhoz kapcsolódóan.     
Makro / Külgazdaság Üzent Brüsszel az Orbán-kormánynak az uniós pénzek ügyében
Privátbankár.hu | 2024. február 28. 19:09
A tagállamokkal és a civil társadalommal folytatott párbeszéd és konzultációk alapján készített éves jogállamisági jelentések célja, hogy növeljék a jogállamiság kultúráját minden tagállamban, jelentette ki Didier Reynders igazságügyi uniós biztos az Európai Parlament strasbourgi plenáris ülésén szerdán.
Makro / Külgazdaság Kiterjedhet a háború? Putyin segítségét kérte a moldovai szakadár terület
Privátbankár.hu | 2024. február 28. 16:49
Oroszország segítségét kérte szerdán a Dnyeszter melléki moldovai szakadár terület, Transznisztria arra hivatkozva, hogy a moldovai kormány nyomást gyakorol a gazdaságára.
Makro / Külgazdaság Hatalmas botrány készül az idei Eurovízión Gáza-ügyben
Wéber Balázs | 2024. február 28. 16:16
Az idei dalfesztiválon felléphet egy palesztin énekes, aki hangot adna népe ügyének. Izrael viszont egy, az október 7-i terrortámadásokra utaló dallal indulna a versenyen. Mindeközben politikusok és művészek egy része a zsidó állam bojkottjára szólít fel a gázai vérontás miatt.
Makro / Külgazdaság Japán felélesztené félvezetőiparát, megint kicsinálják az amerikaiak?
Bózsó Péter | 2024. február 28. 15:01
Japán már becsalta a tajvani TSMC vállalatot és saját gyárat is épít. Elgáncsolják-e a Rapidust?
Makro / Külgazdaság James Bond vajon mit választana? Az Aston Martin autójának elektromos változatára kicsi a kereslet
Privátbankár.hu | 2024. február 28. 14:41
A brit luxusatógyár veszteségei csökkentek, ezért a kereslet hiányát látva elhalasztja elektromos autójának piacra dobását.
Makro / Külgazdaság Meghalt az utolsó szovjet kormányfő
Privátbankár.hu | 2024. február 28. 14:01
Elhunyt Nyikolaj Rizskov, aki a Szovjetunió Minisztertanácsának elnöke volt 1985-1991 között - közölte szerdán Valentyina Matvijenko, az orosz parlamenti felsőház elnöke.
Makro / Külgazdaság Külvárosi temetőben helyezik végső nyugalomra Navalnijt
Privátbankár.hu | 2024. február 28. 13:16
Moszkvában pénteken temetik el a február 16-án egy szibériai büntetőtáborban elhunyt Alekszej Navalnijt - jelentette be a néhai ellenzéki politikus szóvivője szerdán.
Makro / Külgazdaság Teljes fordulat Romániában
Privátbankár.hu | 2024. február 28. 12:54
A tavalyelőtti mínuszos árammérleg pluszba fordult a múlt évben. 
Makro / Külgazdaság Le lehet győzni Putyint - Navalnij özvegye elmondta, ez hogyan lehetséges
Gáspár András | 2024. február 28. 12:33
Az Európai Parlamentben szerdán emlékeztek meg Alekszej Navalnij orosz ellenzéki politikusról - a strasbourgi ülésen felszólalt özvegye, Julija Navalnaja. Helyszíni tudósításunk.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG