BUX
32 591.95
+0.71%
+230.00
OTP
8 815.00
-0.28%
-25.00
MOL
2 000.00
+5.88%
+111.00
RICHTER
6 210.00
-2.66%
-170.00
MTELEKOM
355.00
-0.56%
-2.00
 
2020. február 26. 13:31

Ausztriában az emberek nem rohanták le a boltokat a koronavírus miatt, és maszkot sem hordanak tömegesen, de mára ez lett az első számú beszédtéma, mondta el a Privátbankár.hu-nak Alexander Dworzak. A Wiener Zeitung újságírója szerint az utazási irodákban drasztikusan csökkent a foglalások száma. Ausztriában tegnap két fertőzöttet találtak, és ez valószínűleg csak a kezdet.

Rendőrök az innsbrucki hotel előtt, ahol az egyik fertőzött dolgozik. EPA/CHRISTIAN BRUNA

Nyugati szomszédunknál is megvetette lábát a koronavírus: miután kedden két fertőzöttet találtak Tirolban – mindketten olaszok –, további  tizenkét ember volt kénytelen karanténba vonulni.

Egyre több a gyanús eset

Kilenc embert abban az innsbrucki hotelban „kapcsoltak le”, ahol az egyik fertőzött dolgozik, további három személy pedig a szűkebb ismerősi körükből kerül ki.

A két fertőzött egy 24 éves nő és egy ugyanennyi idős férfi. Mindketten lombardiai tartózkodásuk után lázasodtak be. (Ez a régió a vírus olaszországi gócpontja – a szerk.) Kedden bizonyosodott be, hogy koronavírussal fertőzöttek; jelenleg egy innsbrucki klinikán vannak elkülönítve, állapotuk jó.

Emellett Kaernten tartományban is felmerült a koronavírus gyanúja egy 56 éves olasz turistánál, aki szerdára virradóra életét vesztette. Mivel az orvos nem tudta kizárni, hogy a vírusról van szó, azt a házat, amelyben lakott, lezárták. A lakók és a hozzátartozók nem hagyhatják el az ingatlant, mindegyikőjüket kivizsgálják.

Fertőzés gyanúja merült fel egy bécsi gimnáziumban is, amelynek egy tanárnője kaphatta el a vírust olaszországi útja során. A gimnáziumból délelőtt senki sem léphetett ki, az épületet lezárták, a tanárokat és a diákokat is vizsgálatnak vetették alá.

Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter pedig ma azt közölte, hogy  egy Bécsben élő magyar nő is elkapta a betegséget.

Nincs pánik, de...

A gyanús esetek növekvő száma ellenére Ausztriában nincs pánik, mondta el a Privátbankár.hu-nak Alexander Dworzak.

Olaszországgal ellentétben az emberek nem rohanták le az élelmiszerboltokat, és védőmaszkot sem hordanak tömegesen. A helyzet persze gyorsan változhat, például ha Bécsben is találnak fertőzöttet

– mondta a Wiener Zeitung újságírója.

Az utazási irodák már megérzik

Tájékoztatása szerint az olaszországi esetek ismertté válása óta Ausztriában –  a médiában és a mindennapi beszélgetésekben  is – sokkal jobban jelen van a téma, mint korábban.

Ennek oka, hogy Olaszország Ausztria második legfontosabb kereskedelmi partnere Németország után, ráadásul szoros kapcsolat áll fenn Dél-Tirollal (Bolzano – a szerk.), és ott van a turizmus is: Velence közkedvelt úticél. (...) Amióta az ország közvetlenül is érintett lett, nyilvánvalóan ez az első számú téma az országban.

Alexander Dworzak szerint a negatív hatások a turizmusban érzékelhetők elsősorban: az utazási irodákban drasztikusan csökkent a foglalások száma. A mintegy 10 ezer főt foglalkoztató iparágban már elkezdték a felkészülést a rövidített munkaidőre.

Eközben – ma déli adatok szerint – Olaszországban a vírus halálos áldozatainak száma tizenkettőre, a fertőzöttek száma pedig 374-re nőtt. Száz betegből ugyanakkor átlagban nyolcvan saját elmondása szerint jól van.

Háttéranyagunk a magyar vonatkozásokról: Nagy csapás lenne Budapestnek a koronavírus.

Makro / Külgazdaság Szlovéniában is átvállalja az állam a béreket
MTI | 2020. április 2. 21:14
Egyetemistákon, nyugdíjasokon és munkavállalókon is segít a szlovén állam a járvány alatt. A katonaságot ott nem vetik be.
Makro / Külgazdaság Rendőri intézkedésekre is felhatalmazást kaptak a katonák a veszélyhelyzetben
Privátbankár.hu | 2020. április 2. 20:11
Egy friss kormányrendelet ruházza fel ezzel a joggal a honvédséget.
Makro / Külgazdaság Szabadságra küldik az ápolókat?
Privátbankár.hu | 2020. április 2. 20:05
Szakszervezetek szerint az ápolókat szabadságra küldik a kórházak, amíg a koronavírusos betegekre várnak. A kormány szerint nem kötelező szabadságról van szó.
Makro / Külgazdaság Óriási összeget fogadott be az MNB
Privátbankár.hu | 2020. április 2. 17:36
Csütörtökön tartotta az első alkalommal meghirdetett egyhetes betéti tenderét az MNB, ahol az összes ajánlatot befogadta.
Makro / Külgazdaság Alig közlekedik ma már repülő Európa felett
MTI | 2020. április 2. 16:59
Az egy évvel ezelőtti, európai légi járatok számának csak 12-14 százaléka közlekedik most a légtérben; a forgalom elérte mélypontját, napok óta 5 ezer körüli járat üzemel, szemben az egy évvel korábbi 31 ezerrel  - közölte az Eurocontrol csütörtökön.
Makro / Külgazdaság Itt a magyarázat: ezért esett jobban pánikba a magyar üzleti szféra
Privátbankár.hu | 2020. április 2. 15:31
Szerdán publikálták mind a hazai, mind az európai beszerzési menedzser indexeket (BMI). Szokatlanul nagy volt a különbség, miközben a hazai mutató összezuhant, az európai számok csak mérsékelt pesszimizmusról tanúskodtak. Az okokról megkérdeztük a magyar BMI számítását végző Magyar Logisztikai, Beszerzési és Készletezési Társaságot.
Makro / Külgazdaság Borzalmas adat érkezett az amerikai munkaerőpiacról
Privátbankár.hu | 2020. április 2. 15:23
Soha nem látott mélypontra jutott az amerikai munkaerőpiac: 6,6 millióan folyamodtak munkanélküli segélyért a héten, ami új negatív rekord. A nem létfontosságú üzletek, éttermek, kereskedelmi boltok bezárásának drámai hatása lett. 
Makro / Külgazdaság 100 milliárd eurós mentőcsomaggal segítene az EU
MTI | 2020. április 2. 14:25
Az uniós tagállamok kedvező feltételekkel nyújtott kölcsönök formájában igényelhetik majd a támogatást, jelentette be Ursula Von der Leyen. Aztán azt mondta, Orbán Viktor a veszélyhelyzeti intézkedései egy részével túl messzire megy.
Makro / Külgazdaság Pár éve még barátkozott a kormány a járvány bűnbakjává tett Iránnal
Privátbankár.hu | 2020. április 2. 13:42
Magyarország nemrég még nagy gazdasági lehetőségeket látott a szankciók alól szabaduló Iránban, az Orbán-kormány egyetemi ösztöndíjakkal, tartózkodási engedélyekkel is próbálta megolajozni a kapcsolatokat. Az iráni diákokkal szembeni kemény fellépés azonban teljesen ellentétes azzal, ahogy a kormány az elmúlt években kezelte Iránt. A hangnemváltást több okkal magyarázták külügyminisztériumi és diplomáciai források a Direkt36-nak. Részben azzal, hogy az Orbán-kormány iráni nyitáshoz fűződő reményei nem teljesen váltak valóra.
Makro / Külgazdaság A börtönökben még egy fertőzött sincs
Privátbankár.hu | 2020. április 2. 13:07
Lapunk kérdésére azt a választ kaptuk az operatív törzs mai tájékoztatján, hogy a hétfőtől munkába állt kórházparancsnokok nem jelentettek eddig komoly eszközhiányt az egészségügyi intézményekből. Másik felvetésünkre, mit tegyenek azok a nők, akiknek bezárt a meddőségi klinikájuk, nem kaptunk választ, ezért erre hamarosan megjelenő cikkünkben keressük a megoldást.
hírlevél