6p

Mit remélt Magyarország az EU-tagságtól és mi lett mindebből 20 év alatt?
Devizahitelezés, euróbevezetés, uniós pénzek, kilátások - online Klasszis Klubtalálkozó élőben Medgyessy Péterrel!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is Magyarország korábbi miniszterelnökétől!

2024. április 22. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Már a Magyarországgal határos országokban is megjelent a koronavírus, amely egészségügyi vészhelyzet mellett súlyos gazdasági csapást is jelenthet. Budapest turizmusa megsínylené az olaszok hiányát. A szállodai adatszolgáltatás miatt a kormány tudja, hogy hol szállnak meg a külföldiek.
Fertőtlenítés-bemutató a Liszt Ferenc Repülőtéren 2020. február 5-én. (MTI/Balogh Zoltán)

Nagy csapást mérne Budapest turizmusára, ha a koronavírus miatt elmaradoznának az olasz vendégek a fővárosi szállodákból. Ennek már mutatkoznak az első jelei.

A Privátbankár.hu által megkérdezett budapesti hostelek arról számoltak be, hogy olasz diákcsoportok már lemondták a foglalásaikat, mert az olasz hatóságok megtiltották a kiutazásukat. A budapesti szállodákról még nem lehet pontos képet kapni, de a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetsége elkezdte feltérképezni a tagszállodáit, így néhány napon belül már lesznek adatok arról, hogy a koronavírus miatt hány olasz turista mondta le budapesti útját.

Biztos, hogy lesznek lemondások, de egyelőre még várjuk a szállodák visszajelzéseit. Optimista vagyok, abban bízom, hogy hamar lesz megoldás a koronavírusra. Nagyon fontosak az olasz vendégek a budapesti szállodáknak

- mondta lapunknak Flesch Tamás, a Szállodaszövetség elnöke.

Tudni kell, hogy egy szálloda a kármegelőzési és kárenyhítési rendelkezései alapján jogosult azonnali hatállyal felmondani a szerződést, ha valamilyen fontos körülmény merül fel. Ilyen lehet, ha a vendég fertőző betegségben vagy olyan betegségben szenved, amely a szobafoglalás tartamát túllépi vagy ha ápolásra szorul. Ilyen esetben a szálloda nem köteles a vendéget elszállásolni.

A Szállodaszövetség állásfoglalása szerint még enyhén beteg munkatárs sem dolgozhat. Koronavírus megbetegedés gyanúja esetén pedig a vendéget és dolgozót el kell különíteni, orvost kell hívni, utána kell nézni kikkel érintkezett és értesíteni kell a közegészségügyi hatóságot. Ilyen azonban még nem történt, így nem tudni, hogy a gyakorlatban mindez milyen hatékonysággal működne.

Veszélyben a kamionsofőrök?

Az ANSA olasz hírügynökség kedd esti beszámolója szerint Olaszországban már 322 koronavírussal fertőzött személyről tudnak. Lombardiában 240-en betegedtek meg, Venetóban 43-an, de összesen 9 tartományban van megbetegedés, például Szicíliában is. Eddig tizenegy ember halt meg a betegségben. Száz fertőzöttből ugyanakkor átlagban nyolcvan saját elmondása szerint jól van.

Az olasz hatóságok több települést zár alá vettek, az intézkedés legkevesebb 40 ezer embert érint, de a milánói repteret még nem zárták le. Közelít a vírus Magyarország felé, hiszen Ausztriában is megjelent, két fertőzött beteget regisztráltak Tirolban. Horvátországban is azonosították az első beteget, jelenleg 11 ország érintett. Egy magyar kamionsofőrt, aki járt Olaszországban, karanténba helyeztek a Szent László kórházban.

Budapest mindig is népszerű célpontja volt az olasz turistáknak, bár az elmúlt években csökkent az általuk eltöltött vendégéjszakák száma. A KSH számaiból az is látszik, hogy az olaszokat Budapesten kívül nem sok minden érdekli Magyarországon.

Tavaly 600 ezer éjszakát töltött nálunk mintegy 200 ezer olasz (sokan Trieszt környékéről jönnek), ezzel a hetedik legfontosabb küldőországnak számítanak. Ebből 516 ezer éjszaka budapesti szállodákban realizálódott, így a fővárosban a negyedik helyen végeztek a brit, az amerikai és a német vendégek után. Bár az olasz fiatalok a hosteleket kedvelik, az Olaszországból érkezők 86 százaléka szállodában száll meg.

A kormány minden olaszról tud

Ez segíti a kormány munkáját is, hiszen így napra pontosan tudja, hogy az olasz turisták hol laknak az országban. Tavaly nyáron ugyanis elindult a szállodákból a digitális adatszolgáltatás a nemzeti turisztikai adatszolgáltató központ (ntak) rendszerébe, de január óta már minden magánszálláshelynek is napi szinten küldenie kell a becsekkoló vendégek adatait az ntak-ba, amit a kormányzati felügyelet alatt működő Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ) üzemeltet.

Bár ez alapvetően nem egészségügyi vészhelyzetekre jött létre, de mivel a szállóvendég minden személyes adatát anonimizálva el kell küldeni az MTÜ-nek, így ott tudni fogják, hogy például egy Milánóból érkező olasz vendég melyik belvárosi szálloda, melyik szobájában szállt meg és mit fogyasztott. A turisztikai ügynökség el is büszkélkedett korábban a tudásával: közölték például, hogy szilveszterkor a budapesti szállodákban megszálló külföldiek közel egyötöde Olaszországból érkezett.

Nem csak turistaként tartózkodnak azonban Magyarországon nálunk az olaszok. A hvg.hu írt arról, hogy a KSH szerint 2018-ban már 3500 olasz tartózkodott Magyarországon. Az olasz nagykövetség hatezer itt élő olaszról tudott.

A számbeli eltérés oka, hogy bár a 90 napot meghaladó tartózkodást be kellene jelenteni az illetékes hatóságnál, az EU-s állampolgárok ezt nem mindig tartják be. A konzulátuson pedig sokan azért nem regisztrálnak, mert nem akarják elveszíteni az otthoni lakcímüket. A legtöbben a 25-34 éves korosztályból jönnek, de őket szorosan követi az 55 év fölöttiek csoportja, akik hasonlóan érvelnek: a nyugdíjukból jobban meg tudnak élni Magyarországon,mint Olaszországban.

A két ország közötti közlekedést pedig alaposan megkönnyíti, hogy például a Wizz Air naponta repül Milánó és Budapest között 5-10 ezer forint közötti áron. Eddig mintegy 1300, Olaszországból érkező emberen végeztek a koronavírus miatti egészségügyi szűrést a budapesti reptéren.

Máshova tessék menni, ha köhög

A Budapesten tartózkodó külföldiek jelentős része, ha beteg lesz, akkor először nem egy állami kórházba megy be, hanem egy fizetős magánklinikát keres magának. Ezek közül az egyik legismertebb és legnagyobb a Duna Medical Center (DMC) nevű magánkórház. A DMC már január végén kihirdette a honlapján, nem fogadják a koronavírus-gyanús pácienseket.

Ismeretlen eredetű, magas lázzal járó légúti megbetegedésben szenvedő páciensnek nem tudunk biztosítani szakorvosi ellátást, ideértve a foglalkozás-egészségügyi vizsgálatokat is. Tekintettel arra, hogy a Duna Medical Centerben a vírus izolálására és azonosítására nincs lehetőség, minden olyan pácienst, akinél a területi érintettség, az utazási szokások miatt gyanú merül fel a megbetegedésre és ennek kivizsgálását szeretnék, kérünk, hogy szintén a Dél-Pesti Centrumkórházat keressék fel

- olvasható a magánkórház hírei között.

A DMC holland tulajdonban van, magát úgy hirdeti, mint a magyarországi magán-egészségügyi ellátás egyik legjobban felszerelt központja, ahol elhivatott, nemzetközileg is elismert szakemberek dolgoznak a betegek gyógyulásáért. Tavaly 2,2 milliárd forintos árbevétel mellett 945 millió forintos veszteséggel zártak.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Kérdezzen Ön is Medgyessy Pétertől - hétfőn, a Klasszis Klubban
Privátbankár.hu | 2024. április 18. 15:13
Ehhez nem kell mást tennie, mint ingyenesen regisztrálni az április 22-én, hétfőn 15:30 órakor kezdődő eseményre.
Makro / Külgazdaság Kalapozásba fogott az ukrán kormány Washingtonban
Mester Nándor | 2024. április 18. 15:01
A Világbank és a Nemzetközi Valutaalap (IMF) tavaszi ülését használja fel az ukrán vezetés, hogy megszerezze a gazdaság stabilizálásához szükséges pénzt vagy annak egy részét. Közben amerikai befektetőkkel is tárgyal az újjáépítési projektekről.
Makro / Külgazdaság Rekordmagas szinten a csehországi személyautó-gyártás
Privátbankár.hu | 2024. április 18. 14:29
Az első negyedévben éves szinten 11,5 százalékkal 394 443 darabra nőtt a személyautó-gyártás Csehországban - közölte a cseh autóipari szövetség csütörtökön Prágában. A közlemény szerint ez az eddigi legmagasabb első negyedévi termelési adat.
Makro / Külgazdaság Fizethetjük majd a gigantikus kamatokat
Privátbankár.hu | 2024. április 18. 12:33
A meghirdetett mennyiségnél 20 milliárd forinttal nagyobb összegben, 50 milliárd forintért értékesített 3, 5 és 10 éves lejáratú államkötvényeket, emelkedő átlaghozam mellett csütörtöki aukcióján az Államadósság Kezelő Központ.
Makro / Külgazdaság A háborúnak van egy eddig nem látott veszélye is
Privátbankár.hu | 2024. április 18. 11:57
Környezeti károkat okozhatnak a rossz kondíciójú, biztosítással nem rendelkező, homályos orosz tulajdoni hátterű árnyékflotta tankerei.
Makro / Külgazdaság Szeretne új autót? Itt vannak az európai piac statisztikái!
Privátbankár.hu | 2024. április 18. 11:28
Csökkent a forgalomba helyezett új autók száma márciusban az egy évvel korábbihoz képest az Európai Unióban az európai autógyártók szakmai képviseleti szervezete, az ACEA honlapjára csütörtökön fölkerült adatok szerint.
Makro / Külgazdaság Újabb inflációs adatok érkeztek, nézze csak!
Privátbankár.hu | 2024. április 18. 10:38
Az OECD-országokban februárban átlagosan 5,7 százalék volt az éves infláció, míg az élelmiszer- és energiaárak nélkül számított maginfláció 6,4 százalékra csökkent.
Makro / Külgazdaság Itt van V. Naszályi Márta válasza a Várnegyed fideszes kerületi lapjára
Kormos Olga | 2024. április 18. 08:11
Budapest I. kerületében már jóval az önkormányzati választások kampányhajrája előtt dúlt a harc. A Várnegyed irányításáért már most négyen jelezték indulásukat, miközben V. Naszályi Márta, a Budavári Önkormányzat polgármestere úgy döntött: a kormánypárt kezébe került kerületi lap ellenében saját hírlevelet indít, és feljelenti Sára Botond főispánt. Sorozatunkban a június 9-i önkormányzati választások legérdekesebbnek ígérkező összecsapásait mutatjuk be.
Makro / Külgazdaság Vigyázat! Hatalmas benzinár-emelés közeleg
Privátbankár.hu | 2024. április 17. 10:17
A 95-ös oktánszámú üzemanyag bruttó 7 forinttal kerül többe péntektől, a gázolaj ára viszont 6 forinttal csökken, így utóbbi lesz már olcsóbb.
Makro / Külgazdaság Most London mutatott fityiszt a Karmelitának
Privátbankár.hu | 2024. április 17. 08:42
Egy hellyel hátrébb került Magyarország lapunk szerda reggel kiadott európai inflációs rangsorában, miután a britek is nyilvánosságra hozták a maguk rátáját.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG