1p
Az ÁSZ lát kockázatokat az országvédelmi költségvetésben, a megtakarításokban 388 milliárdos kérdőjelet találtak, a bevételekkel is gond lehet
Az ÁSZ lát kockázatokat az országvédelmi költségvetésben, a megtakarításokban 388 milliárdos kérdőjelet találtak, a bevételekkel is gond lehet - az előző évekhez hasonlóan a tesület megint csak az adatok és megalapozottságot indokló dokumentumok hiányára panaszkodik jelentésében.

Az Állami Számvevőszék (ÁSZ) szerint a jövő évi büdzsében pozitív a tartalékok növelése, de számos kockázatot tartalmaz a 2012. évi költségvetési törvényjavaslat - derült ki a számvevőszék pénteki, budapesti sajtótájékoztatóján. 
 
Domokos László, az ÁSZ elnöke aláhúzta: a számvevőszék csak véleményt mond a jövő évi büdzsé javaslatáról. Pozitív az, hogy a költségvetési törvényjavaslatban több mint 400 milliárd forint tartalékot képeztek, mivel a világgazdasági folyamatok alakulása számos vonatkozásban bizonytalan, kockázatos.

Az elnök gondként fogalmazta meg, hogy jelentős nagyságú a felülről nyitott tételek összege, több mint 8000 milliárd forint, emellett a jövő évi büdzsé nem számol az MNB mintegy 100 milliárd forintos veszteségével, amelyet a központi költségvetésnek kell megtérítenie.

Megalapaozottság: kevés a dokumentum

A 2012. évi költségvetésről szóló törvényjavaslat megalapozottságáról az ÁSZ nem tudott teljes körűen véleményt mondani, egyebek közt a bevételi előirányzat-tervezetek jelentős részét alátámasztó dokumentumok, illetve háttérszámítások hiánya miatt - derül ki a számvevőszék állásfoglalásából.

Megtakarítások: 388 milliárdos kérdőjel

A Széll Kálmán Terv hét pontból álló intézkedési csomagja a 2012. évre 550 milliárd forintos megtakarítást tervezett. Alátámasztottság hiányában azonban az ÁSZ 388 milliárd forint megtakarításról nem tudott véleményt mondani - olvasható a dokumentumban.

A központi költségvetés közvetlen bevételei a központi költségvetés bevételi főösszegének 73,4 százalékát teszik ki. Szeptember 12-én, amikor az ÁSZ lezárta a véleményezési folyamathoz készített jegyzőkönyvet, a közvetlen bevételek 96,5 százalékára, 6440,6 milliárd forintra vonatkozóan sem az előirányzat-tervezetek, sem az azokhoz kapcsolódó dokumentumok és háttérszámítások nem álltak az ÁSZ rendelkezésére.

A kapcsolódó tanúsítványok, háttérszámítások, hatástanulmányok, dokumentumok hiányában az adóbevételek megalapozottsága a számvevőszék számára nem volt megítélhető. Így csak a bányajáradék, az egyéb költségvetési bevételek, a kamatbevételek és az állami vagyonnal kapcsolatos bevételek megalapozottságáról tudott az átadott dokumentumok alapján véleményt mondani a számvevőszék.

Saját becslések alapján tudtak csak véleményezni

Az ÁSZ csupán becsléseket végzett és ennek alapján mondott véleményt az adóbevételek teljesíthetőségéről, a teljesíthetőség kockázatáról.

Az adóbevételek 27 százalékának, 1 764,2 milliárd forintnak a teljesíthetőségét nem lehetett megítélni, olvasható az ÁSZ dokumentumában, ide sorolva a cégautó-adót (46,0 milliárd forint), az szja-t (1 550,7 milliárd forint), lakossági illetékeket (102,5 milliárd forint) és a rehabilitációs hozzájárulást (65,0milliárd forint).
Az adóbevételek 63,3 százalékát, 4 135,1 milliárd forintot teljesíthetőnek minősítette az ÁSZ, beleértve a pénzügyi szervezetek különadóját (187,0 milliárd forint), az egyes ágazatokat érintő különadókat (155,0 milliárd forint), az áfa bevételt (2697,7 milliárd forint), a jövedéki adót (898,1 milliárd forint).

Magas kockázatok

Magas kockázatot 6,8 százalékuk, 447,1 milliárd forint (társasági adó 356,2 milliárd forint, játékadó 82,4 milliárd forint, környezetterhelési díj 8,5 milliárd forint), közepes kockázatot 2,9 százalékuk, 187,2 milliárd forint (hitelintézeti járadék 8,1 milliárd forint, eva 179,1 milliárd forint) esetében jelzett a számvevőszék.

A makrogazdasági mutatók tervezettnél kedvezőtlenebb alakulása esetén a 2012. évben több adóbevételi előirányzat (különösen az áfa) teljesíthetősége kockázatot hordoz magában.

Az ÁSZ nem tudott véleményt alkotni a költségvetési törvényjavaslat és a költségvetési felelősségről szóló törvény összhangjáról mivel a véleményezéshez készült jegyzőkönyv lezárásának 2011. szeptember 12-ei időpontjáig a szükséges adatok, háttérszámítások nem álltak a rendelkezésére.

Hiányzó passzusok

A számvevőszék dokumentuma kitér arra is, hogy a kormány a költségvetési törvényjavaslat benyújtásakor köteles az Országgyűlést tájékoztatni arról, hogy a javaslat elfogadása esetén – a középtávú tervekkel összhangban– legalább három évre vonatkozóan milyen részletes kötelezettségvállalási korlátozásokat kíván érvényre juttatni a tárgyév során. A törvényjavaslatban ez a tájékoztató kimutatás nem szerepel, az általános indokolásban erre vonatkozóan utalás nem található. A törvényjavaslat melléklete csak az uniós forrásra vonatkozóan tartalmaz 2013-ig részletes kötelezettségvállalási keret-előirányzatokat.

 

 


 

 

MTI, Privátbankár

Címkék: Cikkek

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Cikkek Megújult a Privátbankár!!
Privátbankár.hu | 2011. november 15. 15:35
Kedves olvasóink az elmúlt héten már megújult oldalunk tesztverziójával találkozhattak, ami jelezte: a Privátbankár új útra lépett. A változás már a nyáron elkezdődött, azóta lépkedünk folyamatosan előre. Most egy nagyobb ugrás következett..
Cikkek További árfolyamok >>
Privátbankár.hu | 2011. november 9. 10:05
 
Cikkek Skandináviában sincs minden rendben
Privátbankár.hu | 2011. november 3. 18:02
Folytatódik a dán lejtmenet jövőre is, a skandináv ország gazdasága tovább lassul, egyre nehézkesebb a hitelezés, és tovább csökkennek a lakásárak
Cikkek Papandreu lemondott a népszavazásról
Privátbankár.hu | 2011. november 3. 16:21
A görög kormányfő elállt attól az ötletétől, hogy népszavazáson dőljön el, akarnak-e a görögök megszorításokat a nemzetközi mentőcsomagért cserébe. Ezzel visszatértünk a pár nappal ezelőtti állapotokhoz, amikor a piacok optimista hangulatban nyugtázták, hogy az európai tagállamok nagy nehezen megállapodtak a magánbefektetőkkel a görög adósság felének leírásáról.
Cikkek Papandreu nem mond le - még
Privátbankár.hu | 2011. november 3. 14:05
Óriási meglepetésre kamatot vágott az Európai Központi Bank. 25 bázisponttal 1,25 százalékra csökkentették az irányadó rátát az eddig 1,5 százalékról. A piacok azonnal reagáltak. Közben egyre fogy a levegő a görög miniszterelnök körül, aki távozhat posztjáról. Ha Athén elköszön az eurótól, az első tagállam lehet, amely kilép az EU-ból
Cikkek A bankokat kérdezi a kormány, mi legyen a devizahitelesekkel
Privátbankár.hu | 2011. november 3. 13:50
Újra tárgyalóasztalhoz ülnek a bankok a kormánnyal, az NGM várja a javaslatokat a szektor szereplőitől. Az már biztos, hogy feltőkésítik az MFB-t
Cikkek Sehol egy biztonságos magyar bank?
Privátbankár.hu | 2011. november 3. 13:36
A Global Finance Magazin közzétette listáját az ötven legbiztonságosabb feltörekvő piaci bankról: sehol egy magyar bank, még a régiós összesítésben sem
Cikkek A mauríciuszi devizát a költségvetési tervek gyengítik
Privátbankár.hu | 2011. november 3. 12:47
Harmadik napja gyengül a mauríciuszi rúpia a dollárral, és a fő devizákkal szemben. Az Indiai-óceán szigetországában a jövő évi költségvetés terveire várnak a befektetők. A várakozások szerint a port louis-i kormány olyan intézkedésekről dönt majd, amelyek gyengítik a devizát, ugyanis az elsősorban exportból élő gazdaságnak ez kifejezett érdeke. Érdekesség, hogy a helyi statisztikai hivatal nemrég főleg az európai válságra hivatkozva csökkentette az idei GDP előrejelzését 4,5-ről 4,1 százalékra. A mindössze 1,3 millió lakosú ország GDP-je a második Fekete-Afrikában köszönhetően az erős olaj, cukornád-kivitelnek, és a textiliparnak.   Privátbankár
Cikkek A kormány átvállalja Várpalota devizahitelét - a jó lobbi miatt
Privátbankár.hu | 2011. november 3. 11:48
Várpalota polgármesterének lobbitevékenységét a kormány azzal ismeri el, hogy kifizeti a kistérség devizatartozását
Cikkek Kollektív szerződések: már most nyomást gyakorolnak a munkaadók
Privátbankár.hu | 2011. november 3. 11:21
A jövő évi költségcsökkentések jegyében több munkáltató nyomásgyakorlásba kezdett, jelezvén, hogy felbontanák a kollektív szerződéseket
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG