„Aki Márton napon libát nem eszik, egész éven át éhezik”
Márton napon még a századfordulón is országszerte lakomákat tartottak, mert úgy gondolták, hogy minél többet isznak, annál több erőt és egészséget isznak magukba. Hasonlóképpen gondolkodtak a tömött liba levágásáról is. Ehhez az őszi szokáskörhöz tartozik az is, hogy a pásztorok és gazdák kölcsönösen megajándékozták egymást. Baranya megyében továbbá azt is tartották, hogy a Márton napi időjárás mutatja meg a márciusi időt.
Az újbor kultúrája Magyarországon az 1990-es évek közepén kezdett el terjedni. Először Bock József villányi borász Szent Márton bora elnevezésű kékoportóját nyitották fel ünnepélyes keretek között 1996. november 11-én. Azóta a borászok és bormarketingesek kitartó munkájának köszönhetően a Márton napi libaevés fontos eleme egy üveg újbor felnyitása és elfogyasztása.
Az átlagosan évente több mint ötezer látogatót vonzó - elsősorban gasztronómiai - fesztivál különlegessége, hogy néprajzban jártas szakemberek autentikus környezetben az étkezési élmények mellett kulturális, néphagyománnyal kapcsolatos ismereteket is átadnak a látogatóknak.
Részletek: Újbor és libasült: Márton nap a Skanzenben
Privátbankár