A japánok rákaptak a mangalicára
A mostani mennyiség - azaz 300 tonna - akár dupláját is el lehetne adni évente a magyar mangalicahúsból Japánban - mondta az MTI-nek Tóth Péter, a Magyar Mangalica Tenyésztők Országos Egyesületének elnöke, miután visszaérkezett a tokiói nemzetközi élelmiszeripari kiállításról.
Az elnök közölte: Japánban elismerik a magyar mangalicatenyésztők eredményeit, és szeretik a magyar mangalicahúst is. Így véleménye szerint a magyar mangalicahúsból két-három éven belül jlentősen növelhető lenne a kivitel. Ennek szerinte csak a magyar mangalicatenyésztés kapacitása szabhat határt. Tóth Péter úgy véli, hogy ezt az igényt belátható időn belül a magyar mangalicahús-feldolgozók ki tudják elégíteni.
Példaként hozta fel: egy 110 kilós, hasított mangalicasertésből most mintegy 25 kilónyi húst szállítanak Spanyolországba, és mintegy 20 kilónyit Japánba. A 80 kiló színhúsból összesen mintegy 50 kiló exportra kerül, a többit húskészítményként dolgozzák fel a magyar üzemek. De a húskészítményekből is kerül még kivitelre - jegyezte meg a Mangalicatenyésztők Országos Egyesületének elnöke.
A korábbi - az elnöktől származó - adatok szerint évente Magyarországon mintegy 50 ezer mangalicahízót vágnak le, ez a magyar sertésállomány 1,5-2 százaléka. Tóth Péter megemlítette: húsvétkor - április 3-5. között - mangalicafesztivált rendeznek Debrecenben is, hasonlóan az év eleji budapestihez.
Több a disznó, mint tavaly
Drámai zuhanás: egyre kevesebb a disznó
Bérhizlalással segítik a romákat
Nálunk zuhant a legnagyobbat a mezőgazdaság
MTI