1p
A patikaliberalizáció beváltotta a hozzá fűzött reményeket: nőtt a gyógyszertárak száma és jelentősen javult a hozzáférés lehetősége a gyógyszerekhez.
A patikaliberalizáció beváltotta a hozzá fűzött reményeket, hiszen nőtt a gyógyszertárak száma és jelentősen javult a hozzáférés lehetősége a gyógyszerekhez - közölte a kormányszóvivő budapesti tájékoztatóján az egészségügyi tárca által készített, az elmúlt másfél évről szóló jelentés alapján.

Budai Bernadett elmondta: a kormány 2006-os döntésének köszönhetően a gyógyszertárak között verseny alakult ki, ami magasabb színvonalú szolgáltatást eredményezett. Hozzátette, hogy a 2007 előtt alapított patikák közül 55 éppen a versenyhelyzet éleződése miatt döntött a nyitva tartás meghosszabbítása mellett, és több gyógyszertár például házhoz szállítással bővítette szolgáltatásait.

Újságírói kérdésre válaszolva a szóvivő kitért arra, hogy 50 gyógyszertár bezárt ugyan, de ezek elsősorban a nagyvárosokban működtek, így döntésük az ellátást nem veszélyezteti. Hozzátette azt is, ha együttesen veszik a közforgalmú, fiók- és kézigyógyszertárak számát, akkor 2006 végéhez képest az idei év első felében több patika működött, mint korábban.

Budai Bernadett a jelentés alapján hangsúlyozta: főleg a kisebb településeken élők mindennapjait könnyíti meg, hogy a vény nélkül kapható gyógyszereket már nemcsak a patikákban, hanem máshol, például drogériákban és benzinkutaknál is meg lehet vásárolni. Megjegyezte, jelenleg 693 helyen lehet vény nélkül kapható gyógyszereket vásárolni az országban.

Horváth Tamás, a Magyar Gyógyszerészi Kamara elnöke elmondta, hogy a liberalizáció kezdetétől folyamatosan jelezték az új szabályozás káros oldalait. Jelzésük be is igazolódott a 2007 év gazdasági mutatóit nézve, a gyógyszertáraknak 20 százalékot meghaladó fedezetcsökkenéssel kellett számolniuk.

Ez számos esetben, leginkább a kisebb forgalmú vidéki gyógyszertáraknál a működőképesség határára juttatta a patikákat, s több száz veszteséges gyógyszertár volt a tavalyi évben - fejtette ki a szervezet elnöke, hozzátéve: ez a folyamat az idén is folytatódik.

Kitért arra is, az egészségügyi miniszter által kezdeményezett vizsgálat a létesített gyógyszertárak körében azzal az eredménnyel zárult, hogy a többletszolgáltatásokat a lakosság valójában nem igényelte. Horváth Tamás szerint az is látható, hogy a létesült patikák túlnyomó többsége az amúgy is jól ellátott, nagy forgalmú helyeken található, az ellátást tehát azokon a helyeken, ahol eddig nem volt megfelelő a hozzáférés, nem javította.


Eredményes a parlagfű elleni harc

A parlagfű elleni küzdelemnek mára kézzelfogható eredményei vannak - közölte a kormányszóvivő. Budai Bernadett egy, a kormány által pénteken meghallgatott jelentés alapján emlékeztetett arra: a kormány kiemelten támogatja a parlagfű elleni küzdelmet és az elmúlt időszakban számos lépést tett azért, hogy minél hatékonyabbá váljék a gyomnövény elleni védekezés.

Hangsúlyozta: a parlagfű nemcsak a mintegy két és félmillió allergiás megbetegedésben szenvedő ember mindennapjait nehezíti meg, de jelentős károkat okoz a mezőgazdaságnak is.

Mint mondta, a kormány tavaly elindította a "parlagfűmentes ház"-akciót, amelyhez 2007-ben az összes önkormányzat mintegy fele, 1556 település csatlakozott. Az ösztönző kampányban összesen 67 ezer ház kapott elismerő matricát - tette hozzá.

Budai Bernadett szerint a kézzelfogható eredményeket igazolja az is, hogy a levegő pollenkoncentrációja az előző évekhez képest több helyen jelentősen mérséklődött, és a legtöbb városban csökkent a magas pollenterhelésű napok száma. Példaként említette, hogy ez a szám Szolnokon 30-ról három napra, Budapesten pedig 26-ról 9-re csökkent az elmúlt évben.

Kitért arra, a parlagfű elleni védekezésben a földterület tulajdonosának, illetve a hatóságoknak egyaránt jut feladat. A magánterületeknél a parlagfű kiirtása a föld tulajdonosának, illetve használójának a feladata, amelyet a hatóságok minden évben ellenőriznek. Tavaly az önkormányzatok több mint ezer esetben rendeltek el kényszerkaszálást és 1138 alkalommal szabtak ki bírságot - ismertette az adatokat a kormányszóvivő, hozzátéve, a megyei növényvédelmi és talajvédelmi igazgatóságok tavaly majdnem 4500 esetben, több mint ötezer hektáron rendeltek el kényszerkaszálást.

Budai Bernadett közölte a kabinet az egyik legfontosabb eredménynek azt tartja, hogy míg a tárcaközi bizottság és az országgyűlési képviselők által kezdeményezett jogszabályváltozás előtt a kényszerkaszálásokig a bejelentéstől számítva akár 90-120 nap is eltelhetett, ez az idő mostanra egy hétnél is rövidebb időtartamra csökkent.

Másodszor csökkentek idén a gyógyszerárak
Hadat üzentek egymásnak a patikák
Kiszámlázzák a náthánkat is 
Két kiflit és egy Aspirint, legyen szíves! 

MTI

Címkék: Cikkek

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Cikkek Megújult a Privátbankár!!
Privátbankár.hu | 2011. november 15. 15:35
Kedves olvasóink az elmúlt héten már megújult oldalunk tesztverziójával találkozhattak, ami jelezte: a Privátbankár új útra lépett. A változás már a nyáron elkezdődött, azóta lépkedünk folyamatosan előre. Most egy nagyobb ugrás következett..
Cikkek További árfolyamok >>
Privátbankár.hu | 2011. november 9. 10:05
 
Cikkek Skandináviában sincs minden rendben
Privátbankár.hu | 2011. november 3. 18:02
Folytatódik a dán lejtmenet jövőre is, a skandináv ország gazdasága tovább lassul, egyre nehézkesebb a hitelezés, és tovább csökkennek a lakásárak
Cikkek Papandreu lemondott a népszavazásról
Privátbankár.hu | 2011. november 3. 16:21
A görög kormányfő elállt attól az ötletétől, hogy népszavazáson dőljön el, akarnak-e a görögök megszorításokat a nemzetközi mentőcsomagért cserébe. Ezzel visszatértünk a pár nappal ezelőtti állapotokhoz, amikor a piacok optimista hangulatban nyugtázták, hogy az európai tagállamok nagy nehezen megállapodtak a magánbefektetőkkel a görög adósság felének leírásáról.
Cikkek Papandreu nem mond le - még
Privátbankár.hu | 2011. november 3. 14:05
Óriási meglepetésre kamatot vágott az Európai Központi Bank. 25 bázisponttal 1,25 százalékra csökkentették az irányadó rátát az eddig 1,5 százalékról. A piacok azonnal reagáltak. Közben egyre fogy a levegő a görög miniszterelnök körül, aki távozhat posztjáról. Ha Athén elköszön az eurótól, az első tagállam lehet, amely kilép az EU-ból
Cikkek A bankokat kérdezi a kormány, mi legyen a devizahitelesekkel
Privátbankár.hu | 2011. november 3. 13:50
Újra tárgyalóasztalhoz ülnek a bankok a kormánnyal, az NGM várja a javaslatokat a szektor szereplőitől. Az már biztos, hogy feltőkésítik az MFB-t
Cikkek Sehol egy biztonságos magyar bank?
Privátbankár.hu | 2011. november 3. 13:36
A Global Finance Magazin közzétette listáját az ötven legbiztonságosabb feltörekvő piaci bankról: sehol egy magyar bank, még a régiós összesítésben sem
Cikkek A mauríciuszi devizát a költségvetési tervek gyengítik
Privátbankár.hu | 2011. november 3. 12:47
Harmadik napja gyengül a mauríciuszi rúpia a dollárral, és a fő devizákkal szemben. Az Indiai-óceán szigetországában a jövő évi költségvetés terveire várnak a befektetők. A várakozások szerint a port louis-i kormány olyan intézkedésekről dönt majd, amelyek gyengítik a devizát, ugyanis az elsősorban exportból élő gazdaságnak ez kifejezett érdeke. Érdekesség, hogy a helyi statisztikai hivatal nemrég főleg az európai válságra hivatkozva csökkentette az idei GDP előrejelzését 4,5-ről 4,1 százalékra. A mindössze 1,3 millió lakosú ország GDP-je a második Fekete-Afrikában köszönhetően az erős olaj, cukornád-kivitelnek, és a textiliparnak.   Privátbankár
Cikkek A kormány átvállalja Várpalota devizahitelét - a jó lobbi miatt
Privátbankár.hu | 2011. november 3. 11:48
Várpalota polgármesterének lobbitevékenységét a kormány azzal ismeri el, hogy kifizeti a kistérség devizatartozását
Cikkek Kollektív szerződések: már most nyomást gyakorolnak a munkaadók
Privátbankár.hu | 2011. november 3. 11:21
A jövő évi költségcsökkentések jegyében több munkáltató nyomásgyakorlásba kezdett, jelezvén, hogy felbontanák a kollektív szerződéseket
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG