1p

„E” mint energia konferencia - fókuszban a megújulóenergia-politika érvényesülése, az energia tárolási lehetőségei, a gáz- és árampiac helyzete, a zöld átmenet finanszírozása, az elektromobilitás jövőképe.

Bankvezérek, neves energiapiaci szakértők, egyetemi tanárok és kutatók a jelen kihívásairól: hallgassa meg Ön is élőben!

2024. május 16. Budapest

Részletek és jelentkezés

Tovább romlanának a városlakók körülményei, ha átmenne Lázár János javaslata a Magyar Kapcsolt Energia Társaság elnöke szerint
Jelentősen emelkedne a távhő ára és romlanának a városlakók körülményei, ha a parlament elfogadná Lázár Jánosnak, a Fidesz frakcióvezetőjének javaslatát - mondta Bercsi Gábor, a Magyar Kapcsolt Energia Társaság (MKET) elnöke szerdán Budapesten sajtóbeszélgetésen.

Lázár János 2010. január 21-én az Országgyűléshez benyújtott javaslata a távhővel kapcsolt áram átvételi árát 15 százalék helyett 25 százalékkal csökkentené, ami az "ártámogatás" drasztikus csökkentését jelentené már az idén.


Bercsi Gábor hangsúlyozta, hogy a gázfűtéssel szemben a távfűtéshez 11 százalékkal kevesebb földgáz kell, ami 6 százalékkal csökkenti az importot. A távhővel 3,4 millió tonnával, az energetikai kibocsátás 16 százalékával csökken a szén-dioxid-kibocsátás.

A főváros távhő-ellátásában legnagyobb szerepet játszó Budapesti Erőműnél a Lázár-javaslat elfogadása az idén 20-30 százalékos bevételcsökkenést eredményezne, amit a hő árában érvényesíteni kellene a gazdálkodási egyensúly fenntartásáért - válaszolta újságírói kérdésre Rudolf Viktor, az MKET szakmai alelnöke.

A kapcsoltan termelt áram nagy része a kötelező átvételi rendszeren (kát) keresztül kerül a kereskedőkhöz, és a "támogatást" végső soron a végfelhasználó fizeti meg az áram árában. A kapcsoltan termelő erőművek árbevételének döntő hányada az áram eladásából származik; a kisebb erőműveknél eléri a 80-85 százalékot, a többi a hőeladás bevétele.    

A kát-rendszerben 100 erőmű van és a kapcsoltan termelő erőművek kapacitása ezer megawatt. Összehasonlításként:  a magyar villamosenergia rendszer beépített termelő kapacitása 8.600 megawatt körül van. Az erőművek kétezer főt foglalkoztatnak, a beszállítók, alvállalkozók további ezer embernek adnak munkát.

Magyarország 95 településén van távhőszolgáltatás és 207 távfűtőrendszer működik. A távfűtéses lakások száma 650 ezer, amiben mintegy kétmillió ember él. A kapcsolt energiatermelés 73 település 627 ezer lakásában biztosítja a távhőt.

Bercsi Gábor felhívta a figyelmet arra, hogy az átvételi ár csökkentése miatt jelentős kapacitást képviselő úgynevezett gázmotoros kiserőművet telepíthetnek át Romániába és Bulgáriába. Szólt arról is, hogy a még meg nem térült erőművi beruházásokkal kapcsolatos hitelállomány - a becslések szerint - jelenleg 60-100 milliárd forint között van, és az esetleg "beragadt hitelek" veszélyeztetik az energetikai beruházások banki finanszírozását. Ezt ráadásul erősíti a gyorsan változó szabályozás is, ami elbizonytalanítja a befektetőket és gyengíti a befektetési- és a hitelezők finanszírozási szándékát is.

A távhő miatt a kapcsolt termelésbe jelentős beruházásokra lenne szükség, mert nem jó a 75-80 százalékos a földgáztüzelés aránya. Jelenleg azért van szükség "támogatásra" - magyarázta az elnök -, mert az áram ára a földgáz árához képest mindig "nyomott". 

Lázár Jánosnak arra a kijelentésére, hogy a kapcsoltan termelő társaságok extraprofitra tesznek szert, Bercsi Gábor ismertette: a Magyar Energia Hivatal megvizsgálta a kapcsoltan termelők nyereségességét, és azt is, hogy a kát-támogatást továbbítják-e a távhő-szolgáltatóknak. Ennek alapján mindössze 11 esetben nem hosszabbították meg a kérelmet a kát-rendszerben való maradásra. A távhőtermelők nem tudják kihasználni az azonnali földgázpiac lehetőségeit, mert a kiszámíthatóság miatt a gázévre szükséges mennyiséget időben le kell kötniük. Hiába volt lehetőség a jelenlegi gázév elején, tavaly nyáron visszatérni a távhőtermelőknek a hatósági áras egyetemes gázszolgáltatói körbe, ha a jogszabály megjelenésekor már megkötötték az éves szerződéseket. Ezek megszüntetésének költsége viszont semlegesítette volna a hatósági ár nyújtotta árelőnyt - válaszolta újságírói kérdésre Bercsi Gábor. 

Az MKET azt javasolta a kormánynak, hogy rövid távon hirdessen moratóriumot az átvételi árakat illetően, 2013-tól pedig vezessen be kapcsolt bizonyítványt. Ez tulajdonképpen az áramkereskedők számára előírt kvóta lenne, amivel a termelők kereskedhetnének, a kormány pedig a "kvóta mennyiségével" szabályozhatná a piacot.

MTI

Címkék: Cikkek

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Cikkek Megújult a Privátbankár!!
Privátbankár.hu | 2011. november 15. 15:35
Kedves olvasóink az elmúlt héten már megújult oldalunk tesztverziójával találkozhattak, ami jelezte: a Privátbankár új útra lépett. A változás már a nyáron elkezdődött, azóta lépkedünk folyamatosan előre. Most egy nagyobb ugrás következett..
Cikkek További árfolyamok >>
Privátbankár.hu | 2011. november 9. 10:05
 
Cikkek Skandináviában sincs minden rendben
Privátbankár.hu | 2011. november 3. 18:02
Folytatódik a dán lejtmenet jövőre is, a skandináv ország gazdasága tovább lassul, egyre nehézkesebb a hitelezés, és tovább csökkennek a lakásárak
Cikkek Papandreu lemondott a népszavazásról
Privátbankár.hu | 2011. november 3. 16:21
A görög kormányfő elállt attól az ötletétől, hogy népszavazáson dőljön el, akarnak-e a görögök megszorításokat a nemzetközi mentőcsomagért cserébe. Ezzel visszatértünk a pár nappal ezelőtti állapotokhoz, amikor a piacok optimista hangulatban nyugtázták, hogy az európai tagállamok nagy nehezen megállapodtak a magánbefektetőkkel a görög adósság felének leírásáról.
Cikkek Papandreu nem mond le - még
Privátbankár.hu | 2011. november 3. 14:05
Óriási meglepetésre kamatot vágott az Európai Központi Bank. 25 bázisponttal 1,25 százalékra csökkentették az irányadó rátát az eddig 1,5 százalékról. A piacok azonnal reagáltak. Közben egyre fogy a levegő a görög miniszterelnök körül, aki távozhat posztjáról. Ha Athén elköszön az eurótól, az első tagállam lehet, amely kilép az EU-ból
Cikkek A bankokat kérdezi a kormány, mi legyen a devizahitelesekkel
Privátbankár.hu | 2011. november 3. 13:50
Újra tárgyalóasztalhoz ülnek a bankok a kormánnyal, az NGM várja a javaslatokat a szektor szereplőitől. Az már biztos, hogy feltőkésítik az MFB-t
Cikkek Sehol egy biztonságos magyar bank?
Privátbankár.hu | 2011. november 3. 13:36
A Global Finance Magazin közzétette listáját az ötven legbiztonságosabb feltörekvő piaci bankról: sehol egy magyar bank, még a régiós összesítésben sem
Cikkek A mauríciuszi devizát a költségvetési tervek gyengítik
Privátbankár.hu | 2011. november 3. 12:47
Harmadik napja gyengül a mauríciuszi rúpia a dollárral, és a fő devizákkal szemben. Az Indiai-óceán szigetországában a jövő évi költségvetés terveire várnak a befektetők. A várakozások szerint a port louis-i kormány olyan intézkedésekről dönt majd, amelyek gyengítik a devizát, ugyanis az elsősorban exportból élő gazdaságnak ez kifejezett érdeke. Érdekesség, hogy a helyi statisztikai hivatal nemrég főleg az európai válságra hivatkozva csökkentette az idei GDP előrejelzését 4,5-ről 4,1 százalékra. A mindössze 1,3 millió lakosú ország GDP-je a második Fekete-Afrikában köszönhetően az erős olaj, cukornád-kivitelnek, és a textiliparnak.   Privátbankár
Cikkek A kormány átvállalja Várpalota devizahitelét - a jó lobbi miatt
Privátbankár.hu | 2011. november 3. 11:48
Várpalota polgármesterének lobbitevékenységét a kormány azzal ismeri el, hogy kifizeti a kistérség devizatartozását
Cikkek Kollektív szerződések: már most nyomást gyakorolnak a munkaadók
Privátbankár.hu | 2011. november 3. 11:21
A jövő évi költségcsökkentések jegyében több munkáltató nyomásgyakorlásba kezdett, jelezvén, hogy felbontanák a kollektív szerződéseket
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG