A magyarban nincs méreg
Herényi Károly - aki egy XIII. kerületi étteremben fejtette ki álláspontját - kiemelte: a magyar fogyasztók jelenleg a dél-amerikai, dél-európai, illetve Észak-Afrikából származó élelmiszereket részesítik előnyben. Pedig - tette hozzá - a több ezer kilométert utazó élelmiszerek szállítása növeli a környezetszennyezést, emellett pedig a termények a tápértékükből is jelentősen veszítenek.
A frakcióvezető magyar élelmiszerekből készült fogásokkal, marhahúslevessel és lecsós sertésszelettel vendégelte meg az újságírókat, és felhívta a figyelmet arra, hogy a tudatos vásárlói magatartás mindenkinek előnyösebb. A hazai élelmiszerek garantáltan egészségesebbek, a közelségük miatt pedig nincs szükség tartósítási eljárásokra - tette hozzá.
Az MDF politikusa a magyar termelők és a fogyasztók közös érdekének nevezte, hogy minél több hazai alapanyagból készült termék legyen az üzletekben.
Herényi Károly szólt arról, hogy például az Olaszországból származó zöldalma 1000 kilométert, a Spanyolországból származó sárgadinnye 2620 kilométert, míg a Kínában termelt fokhagyma 7300 kilométert tesz meg, míg a hazai üzletek polcaira kerül.
Az ellenzéki párt úgy látja, hogy a hazai fogyasztással mindenki jól jár, mert a magyar termékek egészségesebbek, megbízhatóbbak, és a vegyszeres tartósítás esetleges veszélyeinek nincs kitéve a fogyasztó.
Pettkó András, a párt országgyűlési képviselője a sajtótájékoztatón azt mondta, nem blokádra és zsarolásra van szükség, hanem kampányolni kell annak érdekében, hogy a vásárlók tudatosan a magyar, ne pedig a külföldi terméket válasszák. Herényi Károly szerint a magyar termelők előbb-utóbb megpróbálják majd kikerülni a nagy áruházláncokat.
Durván megbüntetik az Auchant a dinnye miatt
Kampány a gyümölcsfogyasztás növelésért
Fogalmunk sincs, mi számít magyarnak
MTI