1p

„E” mint energia konferencia - fókuszban a megújulóenergia-politika érvényesülése, az energia tárolási lehetőségei, a gáz- és árampiac helyzete, a zöld átmenet finanszírozása, az elektromobilitás jövőképe.

Bankvezérek, neves energiapiaci szakértők, egyetemi tanárok és kutatók a jelen kihívásairól: hallgassa meg Ön is élőben!

2024. május 16. Budapest

Részletek és jelentkezés

Az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK) első félévi nettó állampapír kibocsátása a tervezett 730 milliárd forinttal szemben 699 milliárd forint volt, a második félévi nettó kibocsátási terv 442 milliárd forint - jelentette be Borbély László András vezérigazgató-helyettes az ÁKK tájékoztatóján.

Az államháztartás finanszírozásának első félévéről Borbély László András elmondta: a tervezett 800 milliárd forinttal szemben  - a költségvetés javuló helyzete és az uniós transzferek gyorsabb lehívása nyomán - a finanszírozási igény 496 milliárd forintra csökkent, viszont a külső tényezők miatt a piaci helyzet kedvezőtlenebb volt, amely a másodlagos jelzálogpiaci válságra vezethető vissza.

A piaci folyamatok miatt az ÁKK megváltoztatta a korábban tervezett forint-deviza kibocsátás arányát. A teljes, 699 milliárd forintos nettó kibocsátáson belül a tervezett kétharmad forint, egyharmad deviza helyett fele-fele arányban történt a forint, illetve deviza kibocsátás. A nettó forint kibocsátás összege 353 milliárd forintot tett ki, a nettó deviza kibocsátásé pedig 346 milliárd forint volt.

Az első félévben három devizakötvényt dobott piacra az ÁKK összesen 425 milliárd forint összegben: egy 1,5 milliárd eurós kötvényt, illetve két svájci frank kötvényt, 150 millió, illetve 200 millió svájci frank összegben - mondta a vezérigazgató-helyettes

A kibocsátás módosítását Borbély László András részben az indokolta, hogy a nemzetközi tőkepiac negatívan hatott a belföldi állampapírpiacra. Ezt a hatást felerősítette a magánnyugdíj-pénztárak portfólió átrendezési folyamata, amely az állampapírok súlyának csökkentését, illetve a részvények arányának növelését hozta magával.

Ebben az évben nettó alapon számítva várhatóan 400 milliárd forinttal csökken a magánnyugdíj-pénztárak állampapír portfóliója - mondta a vezérigazgató-helyettes.

Az ÁKK elemzése azt mutatja, hogy ez a portfólió átrendezési folyamat már a múlt év utolsó negyedévében megindult, felgyorsulása az idei első negyedévre esett. Az idei első három hónapban a biztosítók és a magánnyugdíj-pénztárak portfóliójában lévő állampapírok állománya 83 milliárd forinttal csökkent, miközben az árfolyamveszteség 235 milliárd forintra rúgott.

Az ÁKK második félévi deviza kibocsátása várhatóan 1,2 milliárd euró lesz - jelezte Szarvas Ferenc vezérigazgató.

"Az 1,2 milliárd euró kibocsátáson belül az Európai Beruházási Banktól (EIB) 500 millió euró hitelt kíván felvenni az ÁKK, elsősorban projekt-finanszírozásra, a fennmaradó összegre pedig több, kisebb összegű deviza kötvény kibocsátás nyomán tehet szert az intézmény" - felelte újságírói kérdésre Szarvas Ferenc.

Az ÁKK által kezelt államadósság a GDP  61 százaléka volt idén június végén, de ez a mutató nem azonos a maastrichti kritérium szerint elszámolhatóval,  csak a szűkebben vett államadósságot, azaz az ÁKK adósságát foglalja magába - tette hozzá  a vezérigazgató.

Milliárdok távoztak a befektetési alapokból 
Új kötvény a piacon: nyereség, rövid távon
Ötéves államkötvény: rekordszintű hozam

MTI

 

Címkék: Cikkek

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Cikkek Megújult a Privátbankár!!
Privátbankár.hu | 2011. november 15. 15:35
Kedves olvasóink az elmúlt héten már megújult oldalunk tesztverziójával találkozhattak, ami jelezte: a Privátbankár új útra lépett. A változás már a nyáron elkezdődött, azóta lépkedünk folyamatosan előre. Most egy nagyobb ugrás következett..
Cikkek További árfolyamok >>
Privátbankár.hu | 2011. november 9. 10:05
 
Cikkek Skandináviában sincs minden rendben
Privátbankár.hu | 2011. november 3. 18:02
Folytatódik a dán lejtmenet jövőre is, a skandináv ország gazdasága tovább lassul, egyre nehézkesebb a hitelezés, és tovább csökkennek a lakásárak
Cikkek Papandreu lemondott a népszavazásról
Privátbankár.hu | 2011. november 3. 16:21
A görög kormányfő elállt attól az ötletétől, hogy népszavazáson dőljön el, akarnak-e a görögök megszorításokat a nemzetközi mentőcsomagért cserébe. Ezzel visszatértünk a pár nappal ezelőtti állapotokhoz, amikor a piacok optimista hangulatban nyugtázták, hogy az európai tagállamok nagy nehezen megállapodtak a magánbefektetőkkel a görög adósság felének leírásáról.
Cikkek Papandreu nem mond le - még
Privátbankár.hu | 2011. november 3. 14:05
Óriási meglepetésre kamatot vágott az Európai Központi Bank. 25 bázisponttal 1,25 százalékra csökkentették az irányadó rátát az eddig 1,5 százalékról. A piacok azonnal reagáltak. Közben egyre fogy a levegő a görög miniszterelnök körül, aki távozhat posztjáról. Ha Athén elköszön az eurótól, az első tagállam lehet, amely kilép az EU-ból
Cikkek A bankokat kérdezi a kormány, mi legyen a devizahitelesekkel
Privátbankár.hu | 2011. november 3. 13:50
Újra tárgyalóasztalhoz ülnek a bankok a kormánnyal, az NGM várja a javaslatokat a szektor szereplőitől. Az már biztos, hogy feltőkésítik az MFB-t
Cikkek Sehol egy biztonságos magyar bank?
Privátbankár.hu | 2011. november 3. 13:36
A Global Finance Magazin közzétette listáját az ötven legbiztonságosabb feltörekvő piaci bankról: sehol egy magyar bank, még a régiós összesítésben sem
Cikkek A mauríciuszi devizát a költségvetési tervek gyengítik
Privátbankár.hu | 2011. november 3. 12:47
Harmadik napja gyengül a mauríciuszi rúpia a dollárral, és a fő devizákkal szemben. Az Indiai-óceán szigetországában a jövő évi költségvetés terveire várnak a befektetők. A várakozások szerint a port louis-i kormány olyan intézkedésekről dönt majd, amelyek gyengítik a devizát, ugyanis az elsősorban exportból élő gazdaságnak ez kifejezett érdeke. Érdekesség, hogy a helyi statisztikai hivatal nemrég főleg az európai válságra hivatkozva csökkentette az idei GDP előrejelzését 4,5-ről 4,1 százalékra. A mindössze 1,3 millió lakosú ország GDP-je a második Fekete-Afrikában köszönhetően az erős olaj, cukornád-kivitelnek, és a textiliparnak.   Privátbankár
Cikkek A kormány átvállalja Várpalota devizahitelét - a jó lobbi miatt
Privátbankár.hu | 2011. november 3. 11:48
Várpalota polgármesterének lobbitevékenységét a kormány azzal ismeri el, hogy kifizeti a kistérség devizatartozását
Cikkek Kollektív szerződések: már most nyomást gyakorolnak a munkaadók
Privátbankár.hu | 2011. november 3. 11:21
A jövő évi költségcsökkentések jegyében több munkáltató nyomásgyakorlásba kezdett, jelezvén, hogy felbontanák a kollektív szerződéseket
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG