1p
Több biztosító arra számít, hogy áfát vethetnek ki a kgfb-szerződésekre, a kormány által remélt 27 milliárd így is összejöhet. A baleseti statisztikák évek óta javuló tendenciát mutatnak
Idén nyáron több volt a kisebb és kevesebb a súlyos baleset, a baleseti statisztikák évek óta javulást mutatnak. A kocsinkkal legtöbbször Horvátországban volt gond. A kötelezők díja a biztosítási adó miatt azonban emelkedésnek indulhat, sőt, a piaci szereplők szerint az sem elképzelhetetlen, hogy áfát vet ki a kgfb-re a kormányzat.

A Generali csoporthoz tartozó Europ Assistance (EA) adatai alapján idén nyáron az év többi hónapjának átlagához viszonyítva átlagosan 10%-kal nőtt a bajba jutott autósok száma Magyarországon. A külföldi eseteket nézve a társaság kimutatása szerint megállapítható, hogy ebben az évben június és augusztus között legtöbbször Görögországban igényeltek egészségügyi segítséget az ügyfelek, míg a gépjárművek meghibásodása, sérülése miatt Horvátországban kellett a legtöbb alkalommal segíteni a bajbajutott sofőröknek.

Baleseti statisztika Magyarországon az elmúlt 10 évben

Adatok: KSH

A nyaralni induló autósok leggyakrabban Horvátországban (470 eset) és Romániában (336 eset) fordultak segítségért az assistance szolgálathoz. Egészségügyi segítségre leggyakrabban Görögországban volt szükségük az utazóknak, itt összesen 1408 alkalommal hívták az Europ Assistance Magyarországot. A nyári hónapokban összesen 7762 esetben volt szüksége a honfitársainknak a cég szolgáltatásaira.

Honnan lesz meg a 27 milliárd?
A MABISZ adatai szerint június végén 4,1 millió kgfb szerződés élt az országban, ezek összesített díja 98 milliárd forintot tett ki. A 27 milliárd forintból minden egyes kgfb ügyfélre 6 ezer 600 forint esne, nem csekély összeg a 24 ezer forintos átlagdíjhoz képest. Ha a 817 ezer casco biztosítást is számba vesszük a maga 76 milliárdos összesített díjával, akkor a kgfb és a casco szerződésekre 5,5 ezer forint jut a 27 milliárdos tervezett baleseti adóból.

Miután a kgfb díjhirdetésekor még nem fogadja el a parlament a jövő évi adótörvényeket, így kézenfekvőnek látszik a problémára egy másik megoldás. Több piaci szereplő arra számít, hogy a kormány áfát vet ki a kgfb-szerződésekre. Miután jövőre már 25 helyett 27 százalék lesz a forgalmi adó kulcsa, a többlet bevétel - a 98 milliárdos kgfb díjra - 26,5 milliárd forint lenne, szinte azonos a tervezett 27 milliárddal.
Az adóval kapcsolatban a kormányszóvivő annyit mondott el, hogy a kormány szerint a piaci árverseny miatt azt nem fogják megérezni az ügyfelek. Változott tehát ezzel kapcsolatban a kormányzati álláspont, múlt hét pénteken ugyanis Matolcsy György még arról beszélt, tudják, hogy az adóból eredő plusz terheket a szektor ráterhelheti a biztosítottakra.

 
A leggyakrabban csereautót vagy taxit biztosított a társaság a bajbajutottaknak, de számos alkalommal gondoskodott a szállás illetve a hazautazás megszervezéséről és költségéről is. Orvosi segítséget összesen 4706 esetben, míg technikai segítségnyújtást a gépjármű meghibásodása miatt 3056 esetben nyújtott az EA Magyarország a nyár folyamán.

Ami a magyarországi trendeket illeti, továbbra is folytatódott az a tendencia, ami alapján kis mértékben csökkent az elmúlt évek során a súlyos balesetek száma az utakon. Kisebb meghibásodások, koccanásos balesetek azonban még mindig nagy számban fordulnak elő, egyes kategóriákban pedig még nőtt is a balesetek száma. A KSH legfrissebb adatai alapján az idei év első felében ugyan 2%-os csökkenést mutatott a kevésbé súlyos közúti balesetek száma a 2010-es év hasonló időszakához képest, ugyanakkor például idén ötödével több balesetben voltak érintettek a segédmotorosok és a „nagymotorosok”, akik szintén igényelhetik az assistance szolgáltatást.
 
Kalmár László, az Europ Assistance Magyarország vezérigazgatója elmondta, tapasztalataik és a statisztikák is azt mutatják, hogy nagyobb forgalomban és hőségben jelentősen megnő a balesetek száma. Emiatt júliusban és augusztusban több baleset történik az utakon, mint az év többi részében. Idén nyáron három hónap alatt összesen 2151 baleset kapcsán hívtak minket, ami közel 10%-os növekedést jelent az idei év többi hónapjának átlagához viszonyítva.

MTI, Privátbankár

Címkék: Cikkek

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Cikkek Megújult a Privátbankár!!
Privátbankár.hu | 2011. november 15. 15:35
Kedves olvasóink az elmúlt héten már megújult oldalunk tesztverziójával találkozhattak, ami jelezte: a Privátbankár új útra lépett. A változás már a nyáron elkezdődött, azóta lépkedünk folyamatosan előre. Most egy nagyobb ugrás következett..
Cikkek További árfolyamok >>
Privátbankár.hu | 2011. november 9. 10:05
 
Cikkek Skandináviában sincs minden rendben
Privátbankár.hu | 2011. november 3. 18:02
Folytatódik a dán lejtmenet jövőre is, a skandináv ország gazdasága tovább lassul, egyre nehézkesebb a hitelezés, és tovább csökkennek a lakásárak
Cikkek Papandreu lemondott a népszavazásról
Privátbankár.hu | 2011. november 3. 16:21
A görög kormányfő elállt attól az ötletétől, hogy népszavazáson dőljön el, akarnak-e a görögök megszorításokat a nemzetközi mentőcsomagért cserébe. Ezzel visszatértünk a pár nappal ezelőtti állapotokhoz, amikor a piacok optimista hangulatban nyugtázták, hogy az európai tagállamok nagy nehezen megállapodtak a magánbefektetőkkel a görög adósság felének leírásáról.
Cikkek Papandreu nem mond le - még
Privátbankár.hu | 2011. november 3. 14:05
Óriási meglepetésre kamatot vágott az Európai Központi Bank. 25 bázisponttal 1,25 százalékra csökkentették az irányadó rátát az eddig 1,5 százalékról. A piacok azonnal reagáltak. Közben egyre fogy a levegő a görög miniszterelnök körül, aki távozhat posztjáról. Ha Athén elköszön az eurótól, az első tagállam lehet, amely kilép az EU-ból
Cikkek A bankokat kérdezi a kormány, mi legyen a devizahitelesekkel
Privátbankár.hu | 2011. november 3. 13:50
Újra tárgyalóasztalhoz ülnek a bankok a kormánnyal, az NGM várja a javaslatokat a szektor szereplőitől. Az már biztos, hogy feltőkésítik az MFB-t
Cikkek Sehol egy biztonságos magyar bank?
Privátbankár.hu | 2011. november 3. 13:36
A Global Finance Magazin közzétette listáját az ötven legbiztonságosabb feltörekvő piaci bankról: sehol egy magyar bank, még a régiós összesítésben sem
Cikkek A mauríciuszi devizát a költségvetési tervek gyengítik
Privátbankár.hu | 2011. november 3. 12:47
Harmadik napja gyengül a mauríciuszi rúpia a dollárral, és a fő devizákkal szemben. Az Indiai-óceán szigetországában a jövő évi költségvetés terveire várnak a befektetők. A várakozások szerint a port louis-i kormány olyan intézkedésekről dönt majd, amelyek gyengítik a devizát, ugyanis az elsősorban exportból élő gazdaságnak ez kifejezett érdeke. Érdekesség, hogy a helyi statisztikai hivatal nemrég főleg az európai válságra hivatkozva csökkentette az idei GDP előrejelzését 4,5-ről 4,1 százalékra. A mindössze 1,3 millió lakosú ország GDP-je a második Fekete-Afrikában köszönhetően az erős olaj, cukornád-kivitelnek, és a textiliparnak.   Privátbankár
Cikkek A kormány átvállalja Várpalota devizahitelét - a jó lobbi miatt
Privátbankár.hu | 2011. november 3. 11:48
Várpalota polgármesterének lobbitevékenységét a kormány azzal ismeri el, hogy kifizeti a kistérség devizatartozását
Cikkek Kollektív szerződések: már most nyomást gyakorolnak a munkaadók
Privátbankár.hu | 2011. november 3. 11:21
A jövő évi költségcsökkentések jegyében több munkáltató nyomásgyakorlásba kezdett, jelezvén, hogy felbontanák a kollektív szerződéseket
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG