A drasztikus áfacsökkentést három verzióban képzelik el a kormányoldalon. Az egyik szerint csak a sertés- és baromfi termékekre vonatkozna a könnyítés, hiszen jelenleg ezek vannak a legnehezebb helyzetben (most 25%-os áfát fizetnek). A második variáció ezt egészítené ki a kenyér- és tejféleségek termékkörével, melyek jelenleg 18%-on adóznak. A harmadik verzió jelentené a legnagyobb terhet a központi költségvetésnek: e szerint a tojás és az étolaj kedvezményes áfája csatlakozna az imént említett körhöz.
"A költségvetést az agrártárca szerint éves szinten 240 milliárd forintos bevételkiesés érné, ha az ötszázalékos kulcs valamennyi alapvető élelmiszernél életbe lépne. Ebből például a sertés- és a baromfiszektor 44 milliárd forinttal részesedne. Ám ezt a számítások szerint jelentősen ellensúlyozná az, hogy a fogyasztás csökkenése megállna, illetve a kedvezőbb áfakulcs miatt azok is legálissá tennék tevékenységüket, akik eddig a szürke- vagy feketegazdaságban működnek" - írja a Népszabadság.
Az újság emlékeztet rá, hogy a Baromfi Termék Tanács (BTT) már múlt héten nyílt levélben kérte a kormányfőt, hogy az ágazat termékeire kivetett áfát szállítsák le 10%-ra, így ellensúlyozni lehetne az élelmiszerárak növekedéséből keletkező drágulást és fehéredne a szektor.
A Népszabadság forrásaira hivatkozva azt írja, a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) elvi szinten nem ellenzi, hogy bizonyos alapvető élelmiszerek áfája csökkenjen, de az biztos, hogy a költségvetési szempontok dominálnak majd a végső döntésnél. Vagyis ha a kormány valóban meglépi az áfacsökkentést, az valószínűleg csak nagyon szűk körre fog majd vonatkozni.
Privátbankár, Népszabadság