Azért, hogy biztonságos élelmiszert vásárolhassunk, a fogyasztók zöme (74 százaléka) szerint főleg a gyártó vállalatok felelősek. Utánuk a kormányt a válaszadók 17, majd az élelmiszer-kereskedelmi cégeket 9 százaléka nevezte meg, mint fő felelőst. A sorrend hasonlít a nemzetközi átlaghoz, állapítja meg a Nielsen piackutató vállalat 54 országban, köztük Magyarországon végzett online felmérése.
Tíz magyar közül hatan biztonságosnak tartják a megszokott üzletükben vásárolt élelmiszereket. Minden második honfitársunk számára fontos szempont az élelmiszerbiztonság, amikor eldönti, hogy melyik üzletben vásároljon. Ebben a tekintetben az arány megegyezik a többi ország átlagával.
A legutóbbi évek világszerte visszhangot kiváltó esetei nyomán megrendült fogyasztói bizalom helyreállítása érdekében mérte fel a Nielsen öt világrészben, összesen 30 500 Internet-használó megkérdezésével, hogy mennyire fontos a fogyasztók számára az élelmiszer-biztonság. A megkérdezett magyarok fele, éppen 50 százaléka hajlandó magasabb árat fizetni a biztonságosan fogyasztható élelmiszerért. (A nemzetközi átlag 64 százalék).
Sajátos szerepet játszik az étkezési szokásokban a bio élelmiszer. A magyarok 45 százaléka ért egyet azzal az állítással, hogy „a bio élelmiszer biztonságosabb, mint amit hagyományosan állítanak elő”. (A nemzetközi átlag 51 százalék).
Sokkhatás tankoláskor: itt a 324 forintos benzin |
A génmódosított élelmiszereket a magyar megkérdezettek közül 9 százalék tartja teljesen biztonságosnak. Ezzel szemben 64 százalékuk nem tartja őket biztonságosnak. (Globálisan 18 százalék szerint teljesen biztonságosak a génmódosított élelmiszerek, 39 százalék szerint pedig nem).
A tél sem hozott megváltást a boltosoknak
Egyre többen jönnek hozzánk vásárolni
A multiktól vesszük a magyar bútorokat
Tavasszal a gazdaság is kijön a barlangból?
Fordulat a német kiskereskedelemben
Privátbankár