1p

„E” mint energia konferencia - fókuszban a megújulóenergia-politika érvényesülése, az energia tárolási lehetőségei, a gáz- és árampiac helyzete, a zöld átmenet finanszírozása, az elektromobilitás jövőképe.

Bankvezérek, neves energiapiaci szakértők, egyetemi tanárok és kutatók a jelen kihívásairól: hallgassa meg Ön is élőben!

2024. május 16. Budapest

Részletek és jelentkezés

Elégedett az APEH, a kezelésében lévő adókból eddig több pénz folyt be, mint tavaly. Fehéredik a gazdaság 144 ezer adóvizsgálat után. A lakosság egyre többet segít. Az új cégek száma nőtt.
Összességében teljesültek az adóhatósággal szembeni államháztartási bevételi követelmények az első félévben, amihez jelentősen hozzájárultak a feketegazdaság fehérítését célzó intézkedések is - közölte szerdán az Adó- és Pénzügyi Ellenőrzési Hivatal (APEH).

Az APEH a kezelésében lévő adókból 4.446,2 milliárd forint folyt be, 10,8 százalékkal több, mint tavaly az első félévben. A személyi jövedelemadó (szja) befizetések 10,7 százalékkal emelkedtek, a kiutalás 12,2 milliárd forinttal csökkent, ami együttesen 115,5 milliárd forint nettó bevétel növekedést eredményezett.

Az általános forgalmi adóból (áfa) 1.010,1 milliárd forint - a tavalyi első félévinél 7,7 százalékkal több - bevétel keletkezett; a befizetések 142,2 milliárd forinttal, a kiutalások 70,3 milliárd forinttal nőttek.

A társasági adóból származó 205,2 milliárd forint bevétel 4,2 milliárd forinttal haladja meg az előző évit. Az elektronikus árverések év eleji bevezetésének eredményeként eddig több mint 200 millió forint többletbevétel keletkezett (az átlagos megtérülés a hagyományos árverésekhez képest a becsérték 25 százalékáról több mint 71 százalékára nőtt).

Az APEH számláin megjelenő társadalombiztosítási járulékból az első félévben 1.589,4 milliárd forint bevétel képződött, 92,4 milliárd forinttal több, mint az előző év azonos időszakában. A munkaadói, illetve munkavállalói járulékbevételek 5, illetve 5,5 százalékkal haladták meg a tavaly első félévit.

Az egyszerűsített vállalkozói adóból (eva) származó bevétel 43,7 milliárd forint volt, 5,6 milliárd forinttal több a tavalyi első félévinél.  Illetékekből az APEH az első hat hónapban 75,6 milliárd forintot szedett be, 18,1 százalékkal többet, mint tavaly az első félévben. A hátralékbehajtás 156,4 milliárd forint bevételt eredményezett, ezen belül az államháztartás bevétele 14 százalékkal, 151,5 milliárd forintra nőtt, 4,9 milliárd forint pedig külső szervek tartozásait mérsékelte.

Az APEH a kiutalás előtti ellenőrzések nyomán 16 milliárd forintnyi adót és támogatást tartott vissza jogerősen, közel egymilliárd forinttal többet az egy évvel korábbinál.

A köztartozások rendezése érdekében a hivatal összesen 7,5 milliárd forint visszaigénylést, illetve támogatás-kiutalást tartott vissza június végéig (ez mintegy 22 százalékos növekedés). Az adóhatóság június végéig 144 ezer, az előző évinél 21,6 százalékkal több ellenőrzést fejezett be és 281,4 milliárd forint - a tavalyinál 43 százalékkal több nettó adókülönbözetet tárt fel. A megállapítások 82 százaléka az áfa adónemben keletkezett.

Az ellenőrzési és behajtási tevékenységek során 518 - a tavalyi első félévinél 14 százalékkal több - esetben tett büntető feljelentést az adóhatóság. Az elkövetési összeg a feltárt 835 bűncselekményben meghaladta a 21 milliárd forintot, több mint duplája az egy évvel korábbinak.

Egyre több a bejelentés

Egyre több közérdekű bejelentés érkezik az adóhatósághoz, számuk az első félévben megközelítette a 7.800-at, ami az előző teljes évi összes bejelentés 70 százaléka - tette közzé szerdán az APEH.

Az adóhatóság sajtóközleménye szerint a legtöbb bejelentés a számla- és nyugtaadási kötelezettség elmulasztásával kapcsolatban érkezett, míg tavaly a legnagyobb arányban a vagyongyarapodásra hívták fel az adóhatóság figyelmét az állampolgárok.

Változatlanul nagy számban érkeztek bejelentések adócsalás, adóeltitkolás, valamint bejelentés nélküli foglalkoztatás miatt is.

Több az új cég, több a probléma is

Az idén, a félév végéig 20.091 gazdasági társaság alakult jogelőd nélkül, közel másfélszer annyi, mint az előző három évben átlagosan, ennek ellenére az APEH a cégek több mint 20 százalékát ellenőrizte a 90 napos határidőn belül - derül ki az adóhatóság szerdai sajtóközleményéből.

A mulasztási bírság alapjául szolgáló hiányosságok aránya 10 százalék volt, az ellenőrzések 240 esetben találták indokoltnak az adószám felfüggesztése iránti eljárás megindítását.

Más vizsgálatokat is figyelembe véve, az igazgatóságok összesen 4.753, az adószám felfüggesztésére irányuló határozatot hoztak, és 5.916 adószámot töröltek, több mint hat és félszeresét az egy évvel ezelőttinek. 

A feketegazdaság elleni küzdelem jegyében az adóhatóságnak az idei évtől az újonnan, jogelőd nélkül alakult cégek legalább 20 százalékát ellenőriznie kell az alapítást követő 90 napon belül -ezt a vállalatalapítások egyszerűbbé tétele indokolja.

A kiválasztásra kockázatelemzés alapján kerül sor. Ellenőrzésre számíthat az a társaság, amelynek tagja, vezető tisztségviselője köztartozással megszűnt, jelentős összegű adóhiánnyal, adószám felfüggesztéssel, törléssel, üzletbezárással, tevékenység felfüggesztésével érintett társaság tagja, vezető tisztségviselője volt. Ha az adóhatóság szabálytalanságot talál, felfüggeszti az adószámot.


Ingatlan után szedik a legtöbb illetéket 
Az APEH szerint drágább a nyár végi tankolás
Prosti-fizetés: ennyi minimum jár
APEH és VPOP: együtt könnyebb 
Nagy fogás az APEH-nél

MTI

Címkék: Cikkek

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Cikkek Megújult a Privátbankár!!
Privátbankár.hu | 2011. november 15. 15:35
Kedves olvasóink az elmúlt héten már megújult oldalunk tesztverziójával találkozhattak, ami jelezte: a Privátbankár új útra lépett. A változás már a nyáron elkezdődött, azóta lépkedünk folyamatosan előre. Most egy nagyobb ugrás következett..
Cikkek További árfolyamok >>
Privátbankár.hu | 2011. november 9. 10:05
 
Cikkek Skandináviában sincs minden rendben
Privátbankár.hu | 2011. november 3. 18:02
Folytatódik a dán lejtmenet jövőre is, a skandináv ország gazdasága tovább lassul, egyre nehézkesebb a hitelezés, és tovább csökkennek a lakásárak
Cikkek Papandreu lemondott a népszavazásról
Privátbankár.hu | 2011. november 3. 16:21
A görög kormányfő elállt attól az ötletétől, hogy népszavazáson dőljön el, akarnak-e a görögök megszorításokat a nemzetközi mentőcsomagért cserébe. Ezzel visszatértünk a pár nappal ezelőtti állapotokhoz, amikor a piacok optimista hangulatban nyugtázták, hogy az európai tagállamok nagy nehezen megállapodtak a magánbefektetőkkel a görög adósság felének leírásáról.
Cikkek Papandreu nem mond le - még
Privátbankár.hu | 2011. november 3. 14:05
Óriási meglepetésre kamatot vágott az Európai Központi Bank. 25 bázisponttal 1,25 százalékra csökkentették az irányadó rátát az eddig 1,5 százalékról. A piacok azonnal reagáltak. Közben egyre fogy a levegő a görög miniszterelnök körül, aki távozhat posztjáról. Ha Athén elköszön az eurótól, az első tagállam lehet, amely kilép az EU-ból
Cikkek A bankokat kérdezi a kormány, mi legyen a devizahitelesekkel
Privátbankár.hu | 2011. november 3. 13:50
Újra tárgyalóasztalhoz ülnek a bankok a kormánnyal, az NGM várja a javaslatokat a szektor szereplőitől. Az már biztos, hogy feltőkésítik az MFB-t
Cikkek Sehol egy biztonságos magyar bank?
Privátbankár.hu | 2011. november 3. 13:36
A Global Finance Magazin közzétette listáját az ötven legbiztonságosabb feltörekvő piaci bankról: sehol egy magyar bank, még a régiós összesítésben sem
Cikkek A mauríciuszi devizát a költségvetési tervek gyengítik
Privátbankár.hu | 2011. november 3. 12:47
Harmadik napja gyengül a mauríciuszi rúpia a dollárral, és a fő devizákkal szemben. Az Indiai-óceán szigetországában a jövő évi költségvetés terveire várnak a befektetők. A várakozások szerint a port louis-i kormány olyan intézkedésekről dönt majd, amelyek gyengítik a devizát, ugyanis az elsősorban exportból élő gazdaságnak ez kifejezett érdeke. Érdekesség, hogy a helyi statisztikai hivatal nemrég főleg az európai válságra hivatkozva csökkentette az idei GDP előrejelzését 4,5-ről 4,1 százalékra. A mindössze 1,3 millió lakosú ország GDP-je a második Fekete-Afrikában köszönhetően az erős olaj, cukornád-kivitelnek, és a textiliparnak.   Privátbankár
Cikkek A kormány átvállalja Várpalota devizahitelét - a jó lobbi miatt
Privátbankár.hu | 2011. november 3. 11:48
Várpalota polgármesterének lobbitevékenységét a kormány azzal ismeri el, hogy kifizeti a kistérség devizatartozását
Cikkek Kollektív szerződések: már most nyomást gyakorolnak a munkaadók
Privátbankár.hu | 2011. november 3. 11:21
A jövő évi költségcsökkentések jegyében több munkáltató nyomásgyakorlásba kezdett, jelezvén, hogy felbontanák a kollektív szerződéseket
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG