1p
Már nem az EMFESZ földgázát használják az gázkereskedővel szerződött fogyasztók, de ezt nem vették észre a felhasználók - mondta a szakállamtitkár. A hónap végén észre fogják venni - a számlán
Másfél napja nem az Emfesz földgázát használják az gázkereskedővel szerződött fogyasztók, de ezt nem vették észre a felhasználók, senki nem maradt ellátás nélkül - mondta Bencsik János, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium klíma- és energiaügyekért felelős államtitkára a Magyar Televízió Az Este című műsorában szerda este.

Az államtitkár magyarázata szerint az FGSZ Földgázszállító Zrt. kedden reggel hat órakor felmondta az Emfesz Kft.-vel kötött gázszállítási szerződést. Ezért, és az Emfesz pénzügyi-gazdasági bizonytalan helyzete miatt a Magyar Energia Hivatal 90 napra felfüggesztette az Emfesz kereskedelmi engedélyét. A társaság 60 nap alatt helyreállíthatja az engedélyhez szükséges feltételeket: érvényes szerződés a szállítóvezetékhez való hozzáférésre, megfelelő gázmennyiség és bankgarancia.

A jogszabály alapján az ellehetetlenült gázkereskedő helyett a Magyar Energia Hivatal jelöli ki a szolgáltatót - mondta az államtitkár. A következő napokban a hivatal ajánlatokat kér a gázkereskedőktől és ettől függ, hogy egyetemes szolgáltató vagy szabadpiaci kereskedő látja-e el a továbbiakban ezeket a felhasználókat, és az is, hogy milyen áron.

Kérdésre válaszolva Bencsik János hozzátette: a védett, azaz az egyetemes szolgáltatási körbe visszakerülő felhasználóknak is a jogszabály által meghatározott maximált ár lesz érvényes.  

A műsor bejátszásában Góczi István, az EMFESZ Kft. egyik ügyvezetője hangsúlyozta, hogy nincs csődhelyzetben a társaság. A vevők 70-80 napos határidővel fizetnek, az EMFESZ-nek pedig előre kell fizetnie a földgázért. Az ügyvezető megjegyezte: a kereskedelmi engedély felfüggesztése mintegy egymillió embert érint.

Kaderják Péter, a Budapesti Corvinus Egyetem Regionális Energiagazdálkodási Kutatóközpontjának vezetője pedig arra hívta fel a figyelmet, hogy ezzel a felhasználók elveszítik az EMFESZ által kínált 8 százalékos árelőnyt.
Bencsik János az MTV Az Este című műsorában arra a kérdésre, hogy az Emfesz fogyasztói kapnak-e kompenzációt azt válaszolta: "a kompenzáció az, hogy a jogszabálynak megfelelően visszafogadják őket a védett fogyasztói körbe".

Az államtitkár elmondta azt is, hogy az állam nem tehette meg, hogy segít a szolgáltatónak, mert az versenyelőnyt jelentett volna a többi szereplőhöz képest.

Szerkesztőségünknek tegnap este küldött levelében az EMFESZ azt írja, hogy elfogadja az energiahivatal döntését. "A gázkereskedelmi engedély felfüggesztése az értékesítési tevékenység folytatását időlegesen kizárja, azonban az EMFESZ Kft cégszerű működése továbbra is folyamatos" - teszik hozzá.
"Az Emfesz Kft az átmeneti nehézségek gyors megoldása érdekében kintlévőségeinek mielőbbi behajtására, ezáltal fizetési és egyéb kötelezettségeinek teljesítésére törekszik, annak érdekében, hogy a 2011-es év első negyedévében - a továbbra is kedvezményes feltételekkel történő - gázkereskedelmi tevékenységét folytatni tudja.
A gázár változásával kapcsolatos kérdésre Bencsik János elmondta, hogy a lakosság 57 százalékának nem emelkedett az ár január elsején. Kiemelte, hogy 1.200 köbméterig azoknak sem, akik többet használnak fel éves szinten. Nekik az 1.200 köbméteren felüli mennyiség után emelkedik az ár, és minél többet fogyasztanak annál nagyobb mértékben. A 3.500 köbméter feletti fogyasztásnál az emelés mértéke már 10 százalék körül van. Az átlagos emelés egyébként 4,9 százalék - fűzte hozzá. Az államtitkár igazságosnak nevezte az emelés módját és mértékét.

Bencsik János emlékeztetett a jogszabály változásra, miszerint ha nincs nagyon erős külső nyomás - nem emelkedik drasztikusan a világpiaci ár és a devizaárfolyam sem változik jelentős mértékben -, akkor az eddigi negyedéves árfelülvizsgálat helyett évente egyszer lesz lehetőség árat emelni.

A nagycsaládosok árkedvezményéről az államtitkár azt mondta: három gyerek után 600 köbméterrel 1.800 köbméterre emelkedik az a földgázmennyiség, amit nem érint az áremelés, és a negyedik gyerek után további 300 köbmétert számolnak el.

Azoknak a nagycsaládosoknak, aki társasházban élnek, a közös képviselő intézi a  pénzügyi jóváírást. Az Államkincstár január 15-ig írásban értesíti az érintetteket, március 31-ig  bírálja el a kérelmeket, de a kedvezmény az év elejétől, január elsejétől hatályos.

Az állam egy forintot sem ad

A földgázkereskedő Emfesz Kft. kormányzati  "megsegítése", egy ilyen kormányzati intézkedés átmeneti megoldásként is súlyos és indokolatlan beavatkozást jelentene a piaci folyamatokba, ezen felül ellentétes lenne a vonatkozó európai uniós szabályozással is - közölte a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium szerdán este az MTI kérdésére.

Az írásban kapott válasz utal arra, hogy Fellegi Tamás nemzeti fejlesztési miniszter az EMFESZ Kft. ügyvezetőjéhez címzett korábbi válaszlevelében kifejtette, a körülmények alapos mérlegelése után ítélte így helyzetet. A válaszban közölték azt is, hogy "a minisztérium magáncégek közti elszámolási vitákba nem avatkozhat be".   

Szükség esetén az EMFESZ Kft. fogyasztóinak folyamatos gázellátása a hatályos jogszabályok alapján életbe lépő szakmai eljárásrend szerint biztosított, az ellátási kockázatok megnyugtató módon kezelhetők - közölte a minisztérium.

Tavaly december 28-án Góczi István a szolgáltató ügyvezetője még miniszterelnöki megbízott kinevezését kérte Orbán Viktortól, hogy megoldódjanak a cég elszámolási gondjai.

MTI, Privátbankár

Címkék: Cikkek

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Cikkek Megújult a Privátbankár!!
Privátbankár.hu | 2011. november 15. 15:35
Kedves olvasóink az elmúlt héten már megújult oldalunk tesztverziójával találkozhattak, ami jelezte: a Privátbankár új útra lépett. A változás már a nyáron elkezdődött, azóta lépkedünk folyamatosan előre. Most egy nagyobb ugrás következett..
Cikkek További árfolyamok >>
Privátbankár.hu | 2011. november 9. 10:05
 
Cikkek Skandináviában sincs minden rendben
Privátbankár.hu | 2011. november 3. 18:02
Folytatódik a dán lejtmenet jövőre is, a skandináv ország gazdasága tovább lassul, egyre nehézkesebb a hitelezés, és tovább csökkennek a lakásárak
Cikkek Papandreu lemondott a népszavazásról
Privátbankár.hu | 2011. november 3. 16:21
A görög kormányfő elállt attól az ötletétől, hogy népszavazáson dőljön el, akarnak-e a görögök megszorításokat a nemzetközi mentőcsomagért cserébe. Ezzel visszatértünk a pár nappal ezelőtti állapotokhoz, amikor a piacok optimista hangulatban nyugtázták, hogy az európai tagállamok nagy nehezen megállapodtak a magánbefektetőkkel a görög adósság felének leírásáról.
Cikkek Papandreu nem mond le - még
Privátbankár.hu | 2011. november 3. 14:05
Óriási meglepetésre kamatot vágott az Európai Központi Bank. 25 bázisponttal 1,25 százalékra csökkentették az irányadó rátát az eddig 1,5 százalékról. A piacok azonnal reagáltak. Közben egyre fogy a levegő a görög miniszterelnök körül, aki távozhat posztjáról. Ha Athén elköszön az eurótól, az első tagállam lehet, amely kilép az EU-ból
Cikkek A bankokat kérdezi a kormány, mi legyen a devizahitelesekkel
Privátbankár.hu | 2011. november 3. 13:50
Újra tárgyalóasztalhoz ülnek a bankok a kormánnyal, az NGM várja a javaslatokat a szektor szereplőitől. Az már biztos, hogy feltőkésítik az MFB-t
Cikkek Sehol egy biztonságos magyar bank?
Privátbankár.hu | 2011. november 3. 13:36
A Global Finance Magazin közzétette listáját az ötven legbiztonságosabb feltörekvő piaci bankról: sehol egy magyar bank, még a régiós összesítésben sem
Cikkek A mauríciuszi devizát a költségvetési tervek gyengítik
Privátbankár.hu | 2011. november 3. 12:47
Harmadik napja gyengül a mauríciuszi rúpia a dollárral, és a fő devizákkal szemben. Az Indiai-óceán szigetországában a jövő évi költségvetés terveire várnak a befektetők. A várakozások szerint a port louis-i kormány olyan intézkedésekről dönt majd, amelyek gyengítik a devizát, ugyanis az elsősorban exportból élő gazdaságnak ez kifejezett érdeke. Érdekesség, hogy a helyi statisztikai hivatal nemrég főleg az európai válságra hivatkozva csökkentette az idei GDP előrejelzését 4,5-ről 4,1 százalékra. A mindössze 1,3 millió lakosú ország GDP-je a második Fekete-Afrikában köszönhetően az erős olaj, cukornád-kivitelnek, és a textiliparnak.   Privátbankár
Cikkek A kormány átvállalja Várpalota devizahitelét - a jó lobbi miatt
Privátbankár.hu | 2011. november 3. 11:48
Várpalota polgármesterének lobbitevékenységét a kormány azzal ismeri el, hogy kifizeti a kistérség devizatartozását
Cikkek Kollektív szerződések: már most nyomást gyakorolnak a munkaadók
Privátbankár.hu | 2011. november 3. 11:21
A jövő évi költségcsökkentések jegyében több munkáltató nyomásgyakorlásba kezdett, jelezvén, hogy felbontanák a kollektív szerződéseket
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG