1p
Az euróövezeti és a magyarországi folyamatokat sem nézi tovább ölbe tett kézzel az Erste csoport. Átértékelik a magyar kilátásokat, a teljes veszteség 7-800 millió euró lehet
Az euróövezeti és a magyarországi folyamatokat sem nézi tovább ölbe tett kézzel az Erste csoport, az alaptőkét korlátozottan érintő rendkívüli tételekről és az euróövezet perifériájához kapcsolódó kitettségének erőteljes visszanyeséséről is döntöttek: szabadulnak a problémás országok eszközeitől, a magyar bankot átalakítják, hogy ellenállóbb legyen a belpolitikai változásoknak, a végtörleszteni kívánó ügyfeleknek pedig forinthitelt kínálnak. Az Erste Group várhatóan mintegy 700-800 millió euró nettó veszteségről számol be 2011-ben, míg a rendkívüli terhek nélkül 850-950 millió euró nyereséget mutatna a mérleg.

„Jelentősen csökkentek az elmúlt hetekben a reményeink, hogy Európa problémái megoldásra találnak. Feltételezésünk szerint ez a halogatás hatással lesz a kelet-közép-európai régió reálgazdaságára is. Annak érdekében, hogy felkészítsük az Erste Groupot az elhúzódó válságra, radikális döntéseket hoztunk a mérlegünkkel kapcsolatban” – jelentette ki Andreas Treichl, az Erste Group Bank AG vezérigazgatója a társaság 2011. október 10-i igazgatósági ülést követően.

„A mai napon meghozott intézkedések nyomán a 2011. első kilenc hónapjában keletkezett 700 millió euró nyereség veszteséggé alakul át. Azonban lépéseink mindegyike csak egyszeri hatást fejt ki, miközben felkészíti a pénzintézetet a nehézségekre. A mostani viharos időkben létfontosságú sikertényezőnek számító core Tier 1-es alaptőkerátánkat és szilárd likviditási pozíciónkat nem érintik az említett intézkedések. Robosztus üzemi nyereségünknek köszönhetően core Tier 1-es alaptőkerátánk az idei esztendő végén változatlan szinten áll majd a 2010. év végi értékkel összehasonlítva” – nyilatkozta Andreas Treichl.

Az Erste Group igazgatósága a mai napon több olyan határozatot is hozott, ami hatással van CDS portfoliójának közzétételére, magyarországi és romániai üzletágára, a pénzügyi garanciákat tartalmazó állományának nyilvántartására, valamint arra, hogy egységes effektív kamatszámítási módszer kerüljön bevezetésre a bankcsoport egészében.

Magyarország

A magyar bankszektor működésébe történő folytatólagos és egyre intenzívebbé váló kormányzati beavatkozás nyomán az Erste Group igazgatósága átértékelte Magyarország középtávú kilátásait, valamint ennek megfelelően módosítja stratégiáját és üzleti modelljét. Az aránytalanul nagy bankadó 2010-ben történt bevezetése után a magyar parlament a közelmúltban elfogadta azt a törvényt, amely a bankok lakossági devizahitelek követeléseit mintegy 25 százalékkal csökkenti, amennyiben az adós 2011. év végéig benyújtja igényét a devizahitel végtörlesztésére. Habár a törvényt az Erste Group megtámadja, azonnali lépés keretében tartalékot szükséges képeznie a 2011. évben a számítások szerint a törvény közvetlen és közvetett hatásaiként, valamint az üzleti stratégia kiigazítása következtében az Erste Bank Hungarynél várhatóan jelentkező 500 millió eurós nettó veszteség ellensúlyozására.

Az Erste Group ezért a következő döntéseket hozta:

  • A Postabank 2003. évi megvásárlásához kacsolódó goodwill teljes egészében leírásra kerül adózás előtt 312 millió euró (adózás után 312 millió euró) értékben. Ez az egyszeri teher kihatással lesz a 2011. évi eredménykimutatásra, de nem érinti sem a szabályozók által előírt tőkét, sem a dologi javakat.
  • A devizahitelek forinthitelekre történő kényszerű és nem piaci értéken történő átváltásából fakadó veszteségek ellensúlyozására adózás előtt 200 millió euró értékű tartalék képzése történik meg, 25 százalékos árfolyamveszteséget feltételezve és azt, hogy a devizahitelesek 20 százaléka él a végtörlesztés lehetőségével.
  • A jogbiztonság csorbulása és a magyar gazdaság kilátásainak visszaesése okán az NPL-fedezeti rátát (NPL=non performing loan, nem teljesítő hitel) 62 százalékra emelik, amely további adózás előtt 250 millió euró kockázati céltartalék megképzését teszi szükségessé.
  • A fentiek eredményeként az Erste Bank Hungary-t mintegy 600 millió euróval fogják feltőkésíteni.

A jövőben az Erste Bank Hungary helyi finanszírozási forrásokból biztosított forinthitelekre összpontosít. Az Erste Bank Hungary felmondta a hitelközvetítői szerződéseket, és jelentősen javítani szándékozik az ügyfélkiszolgálás minőségén a meglévő fiókhálózatban. A változások következtében a piaci részesedés rövid távú csökkenése előfordulhat, de a lépések idővel lecsökkentik az anyavállalati finanszírozásra való támaszkodást, minimalizálva az az Erste Group belpolitikai kockázatoknak való kitettségét.

Amellett, hogy megtámadja a devizahitelek végtörlesztését kedvezményes devizaárfolyamon biztosító törvényt, a Erste Bank Hungary kiemelten fontos feladata az, hogy továbbra is kitart meglévő ügyfelei mellett. Meglévő forintlikviditására alapozva a bank forint alapú hitelkiváló hitelt biztosít azon ügyfelei számára, akik részt kívánnak venni a végtörlesztési programban és megfelelnek a hitelezési feltételeknek, de ehhez nem rendelkeznek elegendő megtakarítással.

Szabadulnak a problémás kitettségtől

Az Erste Group Görögországgal, Portugáliával, Spanyolországgal, Írországgal és Olaszországgal szemben 2010. év végén fennálló 1,9 milliárd eurós szuverén kitettségét 0,6 milliárd euróra csökkentette 2011. szeptember 30-ával. A szóban forgó kitettség 95 százaléka a 2011. szeptember 30-án érvényes piaci értéken kerül nyilvántartásra. Ugyanakkor a Görögországgal és Portugáliával szemben fennálló szuverén kitettség mintegy 10 millió euróra csökkent. Emellett az Erste Group amortizált költségről piaci értékre módosítja CDS-portfóliójának nyilvántartását, amelynek következtében 280 millió eurós egyszeri hatás jelentkezik a részvénytőke ellenében a 2011. évet megelőző évekre. A 2011 első kilenc hónapjára vonatkozó eredménykimutatásra gyakorolt hatás mintegy 180 millió euró (adózás után).

Románia: részleges leírás

Az Erste Group részleges leírást hajt végre a Romániához kapcsolható goodwill terén adózás előtt 700 millió euró (adózás után 627 millió euró) értékben a vártnál lassabb gazdasági növekedésre való felkészülés jegyében. Ez az intézkedés nem érinti a holding szavatoló tőkéjét. A kisebbségi tulajdonosként megjelenő pénzügyi befektetési alapok részesedésének a 2011. szeptember 14-i bejelentés szerinti megvásárlása után a fennmaradó goodwill-állományt alátámasztja az Erste Groupnak a BCR cash-flow-jában jelentősen megnövekedő részesedését.

Felkészülnek az új IFRS-modellre

Az IFRS 9 bevezetésére való felkészülés jegyében az Erste Group a bankcsoport egyes területein alkalmazott effektív kamatszámítási modelleket összehangolja, amelynek eredőjeként összesen 210 millió eurós terhelés jelentkezik a részvénytőke ellenében, ugyanis az új modell már a hitel élettartamán veszi figyelembe a bevételt, nem pedig a folyósítás időpontjában. Ez az összeg a hitelek élettartama folyamán visszatermelődik az eredménykimutatásban. Ez az intézkedés (adózás után) közel 10 millió euró hatást gyakorol a 2011. évi első kilenc hónap eredménykimutatásra.

Az intézkedésekre rámegy a 700 millió eurós nyereség

A rendkívüli tételekkel korrigáltan (nem beleszámítva az osztrák és a magyar bankadót) az Erste Group várakozásai szerint mintegy 700 millió euró nettó nyereség keletkezik 2011 első három negyedévében. Azonban a fentiek alapján az Erste Group azzal számol, hogy az év első kilenc hónapjára mintegy 920-970 millió eurós nettó veszteségről lesz kénytelen beszámolni. A továbbra is erőteljes üzemi nyereségtermelő képesség miatt az Erste Group (teljes kockázatra vetített) core Tier-1-es alaptőkerátája a várakozások szerint a 2010 év végi 9,2 százalékos szinten marad 2011 év végén. Az euróövezeti gazdaságok kilátásainak jelentős visszaesése miatt, valamint elővigyázatossági intézkedés gyanánt az Erste Group legalább egy évvel elhalasztja a részvételi tőke állami részének (1,2 milliárd euró) lejárat előtti visszafizetését. Az Erste Group igazgatósága azt a javaslatot terjeszti majd az éves rendes közgyűlés elé, hogy 2011. évre ne történjen osztalékfizetés, hanem a részvételi tőkével kapcsolatos kamatfizetési szolgálat folytatódjon.

Az Erste Group igazgatósága úgy határozott, hogy a fenti intézkedések bevezetésével elébe megy a jelen helyzetben felmerülő kérdéseknek. Ennek keretében megkezdődik az Erste Bank Hungary felkészítése arra, hogy a bank újrapozícionálása után a pénzintézet ellenállóbbá váljon a magyar gazdaságpolitikai kockázatoknak. A CDS-állomány és az euró övezet perifériájához kapcsolódó kitettség proaktív, folytatólagos visszavágása azért történik, hogy enyhüljön az ideiglenes nyomás a bevételi oldal volatilitásán. A BCR további részvényeinek felvásárlása révén az Erste Group pozíciója tovább javul egyik kulcsfontosságú piacán. A fenti intézkedések mindegyike azzal a céllal kerül bevezetésre, hogy megszüntessék az Erste Group gyengeségeit és megszilárdítsák erősségeit, s ennek nyomán hagyományosan nyereséges lakossági és vállalati üzletág, szilárd tőkehelyzet és ésszerű finanszírozási profil alakuljon ki.

Privátbankár

Címkék: Cikkek

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Cikkek Megújult a Privátbankár!!
Privátbankár.hu | 2011. november 15. 15:35
Kedves olvasóink az elmúlt héten már megújult oldalunk tesztverziójával találkozhattak, ami jelezte: a Privátbankár új útra lépett. A változás már a nyáron elkezdődött, azóta lépkedünk folyamatosan előre. Most egy nagyobb ugrás következett..
Cikkek További árfolyamok >>
Privátbankár.hu | 2011. november 9. 10:05
 
Cikkek Skandináviában sincs minden rendben
Privátbankár.hu | 2011. november 3. 18:02
Folytatódik a dán lejtmenet jövőre is, a skandináv ország gazdasága tovább lassul, egyre nehézkesebb a hitelezés, és tovább csökkennek a lakásárak
Cikkek Papandreu lemondott a népszavazásról
Privátbankár.hu | 2011. november 3. 16:21
A görög kormányfő elállt attól az ötletétől, hogy népszavazáson dőljön el, akarnak-e a görögök megszorításokat a nemzetközi mentőcsomagért cserébe. Ezzel visszatértünk a pár nappal ezelőtti állapotokhoz, amikor a piacok optimista hangulatban nyugtázták, hogy az európai tagállamok nagy nehezen megállapodtak a magánbefektetőkkel a görög adósság felének leírásáról.
Cikkek Papandreu nem mond le - még
Privátbankár.hu | 2011. november 3. 14:05
Óriási meglepetésre kamatot vágott az Európai Központi Bank. 25 bázisponttal 1,25 százalékra csökkentették az irányadó rátát az eddig 1,5 százalékról. A piacok azonnal reagáltak. Közben egyre fogy a levegő a görög miniszterelnök körül, aki távozhat posztjáról. Ha Athén elköszön az eurótól, az első tagállam lehet, amely kilép az EU-ból
Cikkek A bankokat kérdezi a kormány, mi legyen a devizahitelesekkel
Privátbankár.hu | 2011. november 3. 13:50
Újra tárgyalóasztalhoz ülnek a bankok a kormánnyal, az NGM várja a javaslatokat a szektor szereplőitől. Az már biztos, hogy feltőkésítik az MFB-t
Cikkek Sehol egy biztonságos magyar bank?
Privátbankár.hu | 2011. november 3. 13:36
A Global Finance Magazin közzétette listáját az ötven legbiztonságosabb feltörekvő piaci bankról: sehol egy magyar bank, még a régiós összesítésben sem
Cikkek A mauríciuszi devizát a költségvetési tervek gyengítik
Privátbankár.hu | 2011. november 3. 12:47
Harmadik napja gyengül a mauríciuszi rúpia a dollárral, és a fő devizákkal szemben. Az Indiai-óceán szigetországában a jövő évi költségvetés terveire várnak a befektetők. A várakozások szerint a port louis-i kormány olyan intézkedésekről dönt majd, amelyek gyengítik a devizát, ugyanis az elsősorban exportból élő gazdaságnak ez kifejezett érdeke. Érdekesség, hogy a helyi statisztikai hivatal nemrég főleg az európai válságra hivatkozva csökkentette az idei GDP előrejelzését 4,5-ről 4,1 százalékra. A mindössze 1,3 millió lakosú ország GDP-je a második Fekete-Afrikában köszönhetően az erős olaj, cukornád-kivitelnek, és a textiliparnak.   Privátbankár
Cikkek A kormány átvállalja Várpalota devizahitelét - a jó lobbi miatt
Privátbankár.hu | 2011. november 3. 11:48
Várpalota polgármesterének lobbitevékenységét a kormány azzal ismeri el, hogy kifizeti a kistérség devizatartozását
Cikkek Kollektív szerződések: már most nyomást gyakorolnak a munkaadók
Privátbankár.hu | 2011. november 3. 11:21
A jövő évi költségcsökkentések jegyében több munkáltató nyomásgyakorlásba kezdett, jelezvén, hogy felbontanák a kollektív szerződéseket
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG