.jpg)
Az 57 ezer magyar étterem nagy része szerény jövedelemtermelő képességgel rendelkezik, sokuk már ma is veszteséges - mondta a tájékoztatón Niklai Ákos, a Magyar Turizmus Zrt. elnöke, a konferencia egyik előadója.
A magyarországi éttermek jelentős részét a kötelező bürokrácia, a fölös túlszabályozottság jellemzi - hangzott el. A hazai mezőgazdaság termékeit kellene jobban felhasználni, ám a csúcsgasztronómiát képviselő vendéglátóhelyek a nyersanyagok jelentős részét külföldről hozzák be. Ugyanakkor az elnök megjegyezte: a honi vendéglátás palettáján ugyanúgy szükség van a magyaros, klasszikus ételeket kínáló, valamint az újdonságokra építő és az ínyencéttermekre egyaránt. Fontos a vendégcentrikus hozzáállás kialakítása is - tette hozzá az MT Zrt. elnöke.
A válságból való kilábaláshoz szükséges, hogy továbbra is megmaradjanak a jelenlegi feltételek mellett az üdülési csekkek és az étkezési utalványok, az adók és a bürokrácia csökkenjen, a vállalkozók hitelhez jussanak. Elkerülhetetlen teendő a szakember szerint a fekete- és a szürkegazdaság kifehérítése, amely csak úgy történhet meg, ha mindenki számlát ad, és bejelentett dolgozót foglalkoztat.
A jubileumi konferencián Tóbiás János, a Danubius Hotels Group általános vezérigazgató-helyettese ismertetett egy tanulmányt, amely a magyar szállodaipar jelenlegi helyzetét és jövőképét taglalta. Kiemelte: eddig is kétszámjegyű már a csökkenés a turizmusban. A szállodai kapacitások a 3-5 csillagos kategóriában 2000-hez képest 2008-ra közel 41 százalékkal növekedtek Magyarországon, míg az egy szállodai szobára eső vendégéjszakák száma az elmúlt négy év alatt 13 százalékkal csökkent, és a realizált átlagárak is folyamatosan mérséklődtek.
Lejjebb adnak a csillagokból a turisták
Árral szemben: jól megy a balatoni hajózás
A drága euróban bízik a turizmus
MTI