1p
Fekete évet zárt az építőipar 2010-ben, összesen 3822 cég dőlt be az ágazatban. A felszámolásokkal egy ütemben nőtt ugyanakkor az új vállalkozások aránya - vagyis alig akad, aki tisztán próbál meg kiszállni a gazdaságból, ha baj van
2010-ben 3822 építőipari vállalkozás ellen kezdeményeztek felszámolási eljárást, ez 14,5 százalékkal több, mint az előző esztendőben. Emellett 2010-et 2009-cel összevetve nőtt a végelszámolások, végrehajtások és az új cégalapítások száma is – derül ki az Opten céginformációs szolgáltató legfrissebb adataiból. Mindez annak ellenére, hogy az év utolsó hónapjait összehasonlítva az eljárások számai csökkentek.

Folytatódik az építőipari cégek fluktuációjának novemberben tapasztalt lassulása: az egy hónappal ezelőttihez képest 2010 decemberében mérséklődött a felszámolások növekedésének üteme, a végelszámolások és az új vállalkozások száma pedig abszolút értékben el is marad a tavaly novemberitől.

Ennek ellenére az egész éves összehasonlítás a felszámolások 14,5 százalékos növekedését mutatja. Az ország összes vállalkozását tekintve az építőipar átlag alatti felszámolást szenvedett el, hiszen az összágazati átlag 17 százalék. 2010-ben az ágazatban 3822 vállalkozás dőlt be adósságokat hagyva maga után. Mindez annak ellenére történt, hogy december volt az év második legkevesebb bedőlést eredményező hónapja: 244 céggel szemben tettek közzé felszámolási eljárást, amiben feltehetőleg szerepet játszott az ünnepek miatti kevesebb munkanap és a cégbírósági szabadságolások is.

A felszámolásokkal szinte megegyező ütemben nőtt az új vállalkozások aránya az ágazatban. A 2009-hez képest mért 14,7 százalékos növekedés 5783 új építőipari céget jelent. A december végi adatok összevetése szerint azonban folytatódott az október–novemberi csökkenő tendencia, hiszen az előző év decemberéhez képest a cégalapítások aránya 8,2 százalékos csökkenést mutat.

A 2010-ben végelszámolás alá vont 2183 vállalkozás 4 százalékkal több, mint egy évvel korábban. A decemberi eredményeket összehasonlítva azonban éppen ellenkező irányú trendet láthatunk: 25 százalékkal kevesebb végelszámolás indult, mint 2009 utolsó hónapjában.

Csorbai Hajnalka, az Opten stratégiai igazgatója úgy véli: „A végelszámolások csökkenését korántsem lehet pozitív trendként értékelni. A magas felszámolási arány mellett a folyamat inkább arra vall, hogy az ágazat szereplői közül sokan már meg sem kísérelnek tisztán, adósságok nélkül kiszállni a gazdaságból, hanem, talán végső elkeseredésükben, a végsőkig igyekeznek működtetni cégüket, még a reális fenntarthatóságon túl is.”

A KSH januárban közzétett adatai sem adnak okot a derűlátásra, hiszen mind az építőipari termelés, mind a szerződésállomány csökkenést mutat az elmúlt egy év folyamán.

Privátbankár - Zsiborás Gergő

Címkék: Cikkek

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Cikkek Megújult a Privátbankár!!
Privátbankár.hu | 2011. november 15. 15:35
Kedves olvasóink az elmúlt héten már megújult oldalunk tesztverziójával találkozhattak, ami jelezte: a Privátbankár új útra lépett. A változás már a nyáron elkezdődött, azóta lépkedünk folyamatosan előre. Most egy nagyobb ugrás következett..
Cikkek További árfolyamok >>
Privátbankár.hu | 2011. november 9. 10:05
 
Cikkek Skandináviában sincs minden rendben
Privátbankár.hu | 2011. november 3. 18:02
Folytatódik a dán lejtmenet jövőre is, a skandináv ország gazdasága tovább lassul, egyre nehézkesebb a hitelezés, és tovább csökkennek a lakásárak
Cikkek Papandreu lemondott a népszavazásról
Privátbankár.hu | 2011. november 3. 16:21
A görög kormányfő elállt attól az ötletétől, hogy népszavazáson dőljön el, akarnak-e a görögök megszorításokat a nemzetközi mentőcsomagért cserébe. Ezzel visszatértünk a pár nappal ezelőtti állapotokhoz, amikor a piacok optimista hangulatban nyugtázták, hogy az európai tagállamok nagy nehezen megállapodtak a magánbefektetőkkel a görög adósság felének leírásáról.
Cikkek Papandreu nem mond le - még
Privátbankár.hu | 2011. november 3. 14:05
Óriási meglepetésre kamatot vágott az Európai Központi Bank. 25 bázisponttal 1,25 százalékra csökkentették az irányadó rátát az eddig 1,5 százalékról. A piacok azonnal reagáltak. Közben egyre fogy a levegő a görög miniszterelnök körül, aki távozhat posztjáról. Ha Athén elköszön az eurótól, az első tagállam lehet, amely kilép az EU-ból
Cikkek A bankokat kérdezi a kormány, mi legyen a devizahitelesekkel
Privátbankár.hu | 2011. november 3. 13:50
Újra tárgyalóasztalhoz ülnek a bankok a kormánnyal, az NGM várja a javaslatokat a szektor szereplőitől. Az már biztos, hogy feltőkésítik az MFB-t
Cikkek Sehol egy biztonságos magyar bank?
Privátbankár.hu | 2011. november 3. 13:36
A Global Finance Magazin közzétette listáját az ötven legbiztonságosabb feltörekvő piaci bankról: sehol egy magyar bank, még a régiós összesítésben sem
Cikkek A mauríciuszi devizát a költségvetési tervek gyengítik
Privátbankár.hu | 2011. november 3. 12:47
Harmadik napja gyengül a mauríciuszi rúpia a dollárral, és a fő devizákkal szemben. Az Indiai-óceán szigetországában a jövő évi költségvetés terveire várnak a befektetők. A várakozások szerint a port louis-i kormány olyan intézkedésekről dönt majd, amelyek gyengítik a devizát, ugyanis az elsősorban exportból élő gazdaságnak ez kifejezett érdeke. Érdekesség, hogy a helyi statisztikai hivatal nemrég főleg az európai válságra hivatkozva csökkentette az idei GDP előrejelzését 4,5-ről 4,1 százalékra. A mindössze 1,3 millió lakosú ország GDP-je a második Fekete-Afrikában köszönhetően az erős olaj, cukornád-kivitelnek, és a textiliparnak.   Privátbankár
Cikkek A kormány átvállalja Várpalota devizahitelét - a jó lobbi miatt
Privátbankár.hu | 2011. november 3. 11:48
Várpalota polgármesterének lobbitevékenységét a kormány azzal ismeri el, hogy kifizeti a kistérség devizatartozását
Cikkek Kollektív szerződések: már most nyomást gyakorolnak a munkaadók
Privátbankár.hu | 2011. november 3. 11:21
A jövő évi költségcsökkentések jegyében több munkáltató nyomásgyakorlásba kezdett, jelezvén, hogy felbontanák a kollektív szerződéseket
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG