Ficánkolnak a halasok: jó a termés
Az ügyvezető elnök már azt is jelentős eredménynek tartja, hogy a magyar haltermelés nem csökkent, a gazdasági válság ugyanis ezt az ágazatot is érintette.
Orosz Sándor elmondta: a karácsonyi ünnepek közeledtével egyre több hal fogy Magyarországon. Megjegyezte: bár ma már az országban minden nap hozzájuthatnak a vásárlók a halhoz, az összes halfogyasztás mintegy 30 százaléka az év utolsó hónapjára esik.
Kifejtette: tíz év alatt jelentős mértékben, 1,2-1,3 kilogrammal emelkedett a magyar halfogyasztás. Így most halból Magyarországon évente az egy főre eső fogyasztás 4,2 kilogramm, amit 2013-ig 6 kilogrammra akarnak növelni - tette hozzá.
A növekedés a szakember szerint a korábbi évek következetes marketing tevékenységének eredménye, ez pedig egybe vág a Brüsszelben elfogadott Halászati Operatív Program célkitűzéseivel. Megjegyezte: az unióban halból az évi átlagos fogyasztás 17 kilogramm. Orosz Sándor elmondta: a magyarországi halfogyasztáson belül a magyar termékek aránya 60 százalékot ér el.
Nem szereti a halat? Pedig növeli az agyat!
MTI