1p
Fennakadás nélkül megnyíltak az országban a kormányablakok hétfőn - derül ki az MTI tudósítói által készített körképből
Fennakadás nélkül megnyíltak az országban a kormányablakok hétfőn - derül ki az MTI tudósítói által készített körképből. Fél nap alatt mintegy ötszázan keresték fel az integrált ügyfélszolgálati irodákat.

A Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium Területi Közigazgatásért és Választásokért Felelős Államtitkárságának tájékoztatása szerint 14 óráig a kormányablakok 426 ügyfelet fogadtak. Az első ügyfelek reggel 8 órakor a tatabányai, illetve a veszprémi ügyfélszolgálatot keresték fel családi pótlékkal, valamint ügyfélkapu nyitásával kapcsolatban.

Kiss Ferenc, Budapest Főváros Kormányhivatalának hatósági főosztályvezetője az MTI-nek elmondta, a négy fővárosi kormányablakban a nyitva tartás első öt órájában közel száz üggyel foglalkoztak munkatársaik. Közölte, a hozzájuk fordulók egyebek mellett gyes-ügyintézést kezdeményeztek, ügyfélkapu-regisztrációt kértek, de volt, aki vágóhíddal kapcsolatos kérdéssel kereste meg őket.

Jelezte: munkatársaik minden ügyben megpróbálnak segíteni, akkor is, ha azok nem tartoznak a 29 meghatározott ügykörhöz. Mint mondta, azokra a kérdésekre, amelyekre munkatársaik nem tudnak azonnal válaszolni, később levélben adnak tájékoztatást. Közölte, a budapesti hivatalokban nem volt fennakadás, az informatikai rendszer is jól működött.

Rigó Csaba, a Zala Megyei Kormányhivatal kormánymegbízottja az új zalaegerszegi ügyfélszolgálati iroda megnyitója után maga is ügyfélként foglalt helyet. A zalai kormányhivatal vezetője - az összeférhetetlenségi jogszabálynak megfelelően - ugyanis felfüggesztette vállalkozói tevékenységét, de rajta kívül is délelőtt már tucatnyi ügyfelet fogadott a zalai megyeszékhelyen, majd Nagykanizsán megnyitott kormányablak.

A kormánymegbízott elmondta: Zalaegerszegen az egészségbiztosítási pénztár Kossuth utcai épületében tízen fogadják az állampolgárokat, Nagykanizsán pedig a munkaügyi központ székhelyén kialakított irodában heten dolgoznak az ügyfélszolgálaton. Sifter Rózsa, a zalai kormányhivatal főigazgatója az MTI-nek hozzátette: a két kormányablak ügyfélfogadási rendje nincs területi elven szétválasztva, bárki bárhova betérhet ügyintézési kérelmével.

Rigó Csaba zalaegerszegi tájékoztatóján arról is beszámolt, hogy a Zala Megyei Kormányhivatal állományába közel 710-en tartoznak, de ez nem jelent létszámbővülést, csupán az eddigi szervezeti egységek munkatársainak átcsoportosítását. Zalában nem 14, hanem kettővel kevesebb dekoncentrált államigazgatási szervezet tartozik a kormányhivatalhoz, a Kulturális és Örökségvédelmi Hivatalnak, valamint a Magyar Kereskedelmi Engedélyezési Hivatal Mérésügyi és Műszaki Biztonsági Hatóságának a megyében nem lesz saját szervezeti egysége.

Az ügyfélkapu volt a sláger a kormányablakok első napján Győr-Moson-Sopron megyében - közölte a reggel nyolcas nyitás és a délután három óra közötti forgalom alapján Nagyné László Edit megbízott főigazgató, aki elmondta azt is: jelentős volt az érdeklődés ahhoz képest, hogy hétfőn indult a szolgáltatás.

Győrben tízen keresték fel a megyeházán működő kormányablakot, míg Sopronban heten tértek be a körzeti földhivatalban kialakított irodába; két, illetve négy ügyfélkapu-regisztrációt intéztek a két helyen. Öt, illetve egy esetben ügykörön kívüli témában fordult hozzájuk a bejelentkezők, így őket a megfelelő intézményhez irányították. Több esetben gyermekgondozási juttatásokkal kapcsolatban fordultak a kormányablakhoz.

Kevéssel délelőtt tizenegy óra után - miközben a kijelzőn az látszott, épp a hatos sorszámú ügyféllel foglalkoznak - Széles Sándor kormánymegbízott a győri iroda előtt arról beszélt az MTI-nek: a két megyei jogú városban kialakított iroda mellett az idén várhatóan újabbak nem nyílnak Győr-Moson-Sopronban, hat hét múlva pedig anonim kérdőívvel tesztelik, mennyire elégedettek az ügyfelek a most bevezetett szolgáltatással.

A kormányablak nyíregyházi központját - a jó kommunikációnak köszönhetően - hétfő délután egy óráig több mint ötven ügyfél kereste fel - mondta a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Kormányhivatal kormánymegbízottja az MTI érdeklődésére. Az ügyfelek többsége elsősorban tájékoztatást kérni tért be a megyeháza épületében kialakított kormányhivatalba, kisebb része pedig már ügyeit is intézte - közölte Vinnai Győző.

A kormánymegbízott vélekedése szerint az iroda iránti érdeklődést nagyban segíti a kormányablak jó megközelíthetősége, valamint az emberek igényeihez, életritmusához igazodó nyitva tartás. A nyíregyházi kormányablakban két műszakban összesen tíz munkatárs dolgozik, forgalom növekedése esetén pedig további két dolgozó mozgósítható.

Harminc ügyfelet fogadott az első nap délutánjáig a szegedi kormányablak - közölte Polner Eörs, a Csongrád Megyei Kormányhivatal főigazgatója az MTI-vel. Az első ügyfelek között akadtak egyéni vállalkozók, akik tájékoztatást kértek például az Új Széchenyi Terv pályázataival vagy társadalombiztosítási jogviszonyukkal kapcsolatban, a legtöbben azonban konkrét probléma megoldásához kértek segítséget. Többen ügyfélkapu regisztrációjukat intézték el, mások gyermekgondozási segéllyel kapcsolatos kérelmüket adták be a megyeháza földszintjén kialakított ügyfélszolgálati irodán.

A kormányablakok országos listája elérhető a Magyarország.hu oldalon, az intézmények reggel 8 és este 8 között tartanak nyitva. Az országban 29 helyszínen megnyílt kormányablakban, a kormányhivatalok ügyfélszolgálati irodáiban 29-féle ügyet lehet intézni. Az ügykörök száma folyamatosan bővül.

MTI

Címkék: Cikkek

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Cikkek Megújult a Privátbankár!!
Privátbankár.hu | 2011. november 15. 15:35
Kedves olvasóink az elmúlt héten már megújult oldalunk tesztverziójával találkozhattak, ami jelezte: a Privátbankár új útra lépett. A változás már a nyáron elkezdődött, azóta lépkedünk folyamatosan előre. Most egy nagyobb ugrás következett..
Cikkek További árfolyamok >>
Privátbankár.hu | 2011. november 9. 10:05
 
Cikkek Skandináviában sincs minden rendben
Privátbankár.hu | 2011. november 3. 18:02
Folytatódik a dán lejtmenet jövőre is, a skandináv ország gazdasága tovább lassul, egyre nehézkesebb a hitelezés, és tovább csökkennek a lakásárak
Cikkek Papandreu lemondott a népszavazásról
Privátbankár.hu | 2011. november 3. 16:21
A görög kormányfő elállt attól az ötletétől, hogy népszavazáson dőljön el, akarnak-e a görögök megszorításokat a nemzetközi mentőcsomagért cserébe. Ezzel visszatértünk a pár nappal ezelőtti állapotokhoz, amikor a piacok optimista hangulatban nyugtázták, hogy az európai tagállamok nagy nehezen megállapodtak a magánbefektetőkkel a görög adósság felének leírásáról.
Cikkek Papandreu nem mond le - még
Privátbankár.hu | 2011. november 3. 14:05
Óriási meglepetésre kamatot vágott az Európai Központi Bank. 25 bázisponttal 1,25 százalékra csökkentették az irányadó rátát az eddig 1,5 százalékról. A piacok azonnal reagáltak. Közben egyre fogy a levegő a görög miniszterelnök körül, aki távozhat posztjáról. Ha Athén elköszön az eurótól, az első tagállam lehet, amely kilép az EU-ból
Cikkek A bankokat kérdezi a kormány, mi legyen a devizahitelesekkel
Privátbankár.hu | 2011. november 3. 13:50
Újra tárgyalóasztalhoz ülnek a bankok a kormánnyal, az NGM várja a javaslatokat a szektor szereplőitől. Az már biztos, hogy feltőkésítik az MFB-t
Cikkek Sehol egy biztonságos magyar bank?
Privátbankár.hu | 2011. november 3. 13:36
A Global Finance Magazin közzétette listáját az ötven legbiztonságosabb feltörekvő piaci bankról: sehol egy magyar bank, még a régiós összesítésben sem
Cikkek A mauríciuszi devizát a költségvetési tervek gyengítik
Privátbankár.hu | 2011. november 3. 12:47
Harmadik napja gyengül a mauríciuszi rúpia a dollárral, és a fő devizákkal szemben. Az Indiai-óceán szigetországában a jövő évi költségvetés terveire várnak a befektetők. A várakozások szerint a port louis-i kormány olyan intézkedésekről dönt majd, amelyek gyengítik a devizát, ugyanis az elsősorban exportból élő gazdaságnak ez kifejezett érdeke. Érdekesség, hogy a helyi statisztikai hivatal nemrég főleg az európai válságra hivatkozva csökkentette az idei GDP előrejelzését 4,5-ről 4,1 százalékra. A mindössze 1,3 millió lakosú ország GDP-je a második Fekete-Afrikában köszönhetően az erős olaj, cukornád-kivitelnek, és a textiliparnak.   Privátbankár
Cikkek A kormány átvállalja Várpalota devizahitelét - a jó lobbi miatt
Privátbankár.hu | 2011. november 3. 11:48
Várpalota polgármesterének lobbitevékenységét a kormány azzal ismeri el, hogy kifizeti a kistérség devizatartozását
Cikkek Kollektív szerződések: már most nyomást gyakorolnak a munkaadók
Privátbankár.hu | 2011. november 3. 11:21
A jövő évi költségcsökkentések jegyében több munkáltató nyomásgyakorlásba kezdett, jelezvén, hogy felbontanák a kollektív szerződéseket
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG