1p
Igazi hungarikumként egykulcsos maradt az adórendszerünk, de valójában két kulccsal. A nettó fizetések csökkenése - kompenzáció híján - viszont komoly feszültségforrás lehet
Valójában kétkulcsos lesz az szja, hiszen az adójóváírás megszüntetése mellett a szuperbruttó azonnali kivezetése túlságosan is megterhelte volna az államkasszát. Így viszont igazi hungarikumként egykulcsos maradt az adórendszerünk, de valójában két kulccsal. A nettó fizetések csökkenése - kompenzáció híján - viszont komoly feszültségforrás lehet. Vámosi-Nagy Szabolcs egy tv-műsorban elemezte az adórendszer átalakításának új irányait.

Nem a most benyújtott adóváltozások jelentik a söralátét nagyságú adóbevallást, hiszen az már valóság - az egyoldalas egyszerűsített bevallás ugyanakkor csak azok számára elérhető, akik megfelelnek 9 feltételnek, mondta a Duna Tv egyik műsorában nyilatkozva Vámosi-Nagy Szabolcs, adószakértő, az Ernst&Young partnere.
Ez jellemzően a bérből-fizetésből élőkre igaz, akik nem érvényesíthetnek gyermekek utáni kedvezményt és nincs a fizetésükön kívüli bevételük, a szakértő szerint ebbe már most is több százezren beleesnek.

Az 1x1 néha 2

A szja-változásokról Vámosi-Nagy azt mondta "formálisan egykulcsos, tartalmilag kétkulcsos" lesz. 2 millió 420 ezer forintos jövedelemig a kulcs 16%, adójóváírás nélkül, az e fölötti részre pedig egy 20,2%-os kulcs lesz érvényben. Ez úgy jelenik meg a törvényben, hogy 27%-kal szuperbruttósítani kell az adóalapot, és annak a 16%-aként jön ki a 20,2%-os kulcs - mondta a szakember.

Vagyis 202 ezer forintos havi fizetés felett marad egyelőre a szuperbruttó, de csak egy évig - a kormány többek között az ebből befolyó összegből kompenzálná az egykulcsos adórendszer bevezetésének veszteseit, erre korábban Matolcsy György is utalt. A szuperbruttó megtartására azért is van egyelőre szükség, mert az adójóváírás megszűnik már most, a két tétel kiesését egyszerre nem bírta volna el a költségvetés bevételi oldala. Hogy a bérkompenzációt a kormány pontosan miből is fedezi majd, az egyelőre rejtély.

Amit a kormány korábban ígért, azt betartja, az összadóterhet növelik - mondta Vámosi-Nagy az adórendszer átalakításának irányairól. Körülbelül a GDP 1-1,5%-ával nő az adóteher, ebből pedig az egyik legnagyobb részt a 2 százalékpontos áfaemelés viszi el. "Ez érthető, hiszen válság van. Az is szerencsés, hogy ezzel együtt az államadósság-csökkentésre is nagyobb figyelmet fordítunk" - mondta a szakember, aki szerint az már kevésbé szerencsés, hogy míg 2010-ben csökkentették az adónemek számát, addig most ismételten növelik.

Vizitdíj és komoly társadalmi feszültség


Vámosi szerint, hogy jó, hogy az árakat terhelő adókat vezettek be hiszen ezek "láthatóak" és könnyebben lehet beszedni ezeket, ami fontos egy olyan országban, ahol a GDP minden 4. forintja után nem adózik senki - mondta Vámosi-Nagy. Az adószakértő szerint az is pozitív, hogy a társasági adó 10%-ra csökkent, érdekességképp megjegyezte, hogy míg az szja-nál a kormánynak fontos volt az egykulcsos rendszer, addig a cégeknél rögtön kétsávos, progresszív adórendszert vezetett be. A munkáltatói egészségbiztosítási járulék egy százalékponttal nő, ez a vizitdíj megtartásával most akár elkerülhető is lett volna, sőt a mostani emelés mindenki zsebéből több pénzt vesz ki - hiszen mindkét tétel az Egészségbiztosítási Alapba (E-Alap) folyt/folyik be.

Vámosi szerint komoly társadalmi problémákat indíthat el, hogy az adóváltoztatások második évében is a fizetésből élők széles tömege szembesül vele, hogy extra fizetések, kompenzációk nélkül a nettő jövedelme csökken.

Privátbankár

Címkék: Cikkek

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Cikkek Megújult a Privátbankár!!
Privátbankár.hu | 2011. november 15. 15:35
Kedves olvasóink az elmúlt héten már megújult oldalunk tesztverziójával találkozhattak, ami jelezte: a Privátbankár új útra lépett. A változás már a nyáron elkezdődött, azóta lépkedünk folyamatosan előre. Most egy nagyobb ugrás következett..
Cikkek További árfolyamok >>
Privátbankár.hu | 2011. november 9. 10:05
 
Cikkek Skandináviában sincs minden rendben
Privátbankár.hu | 2011. november 3. 18:02
Folytatódik a dán lejtmenet jövőre is, a skandináv ország gazdasága tovább lassul, egyre nehézkesebb a hitelezés, és tovább csökkennek a lakásárak
Cikkek Papandreu lemondott a népszavazásról
Privátbankár.hu | 2011. november 3. 16:21
A görög kormányfő elállt attól az ötletétől, hogy népszavazáson dőljön el, akarnak-e a görögök megszorításokat a nemzetközi mentőcsomagért cserébe. Ezzel visszatértünk a pár nappal ezelőtti állapotokhoz, amikor a piacok optimista hangulatban nyugtázták, hogy az európai tagállamok nagy nehezen megállapodtak a magánbefektetőkkel a görög adósság felének leírásáról.
Cikkek Papandreu nem mond le - még
Privátbankár.hu | 2011. november 3. 14:05
Óriási meglepetésre kamatot vágott az Európai Központi Bank. 25 bázisponttal 1,25 százalékra csökkentették az irányadó rátát az eddig 1,5 százalékról. A piacok azonnal reagáltak. Közben egyre fogy a levegő a görög miniszterelnök körül, aki távozhat posztjáról. Ha Athén elköszön az eurótól, az első tagállam lehet, amely kilép az EU-ból
Cikkek A bankokat kérdezi a kormány, mi legyen a devizahitelesekkel
Privátbankár.hu | 2011. november 3. 13:50
Újra tárgyalóasztalhoz ülnek a bankok a kormánnyal, az NGM várja a javaslatokat a szektor szereplőitől. Az már biztos, hogy feltőkésítik az MFB-t
Cikkek Sehol egy biztonságos magyar bank?
Privátbankár.hu | 2011. november 3. 13:36
A Global Finance Magazin közzétette listáját az ötven legbiztonságosabb feltörekvő piaci bankról: sehol egy magyar bank, még a régiós összesítésben sem
Cikkek A mauríciuszi devizát a költségvetési tervek gyengítik
Privátbankár.hu | 2011. november 3. 12:47
Harmadik napja gyengül a mauríciuszi rúpia a dollárral, és a fő devizákkal szemben. Az Indiai-óceán szigetországában a jövő évi költségvetés terveire várnak a befektetők. A várakozások szerint a port louis-i kormány olyan intézkedésekről dönt majd, amelyek gyengítik a devizát, ugyanis az elsősorban exportból élő gazdaságnak ez kifejezett érdeke. Érdekesség, hogy a helyi statisztikai hivatal nemrég főleg az európai válságra hivatkozva csökkentette az idei GDP előrejelzését 4,5-ről 4,1 százalékra. A mindössze 1,3 millió lakosú ország GDP-je a második Fekete-Afrikában köszönhetően az erős olaj, cukornád-kivitelnek, és a textiliparnak.   Privátbankár
Cikkek A kormány átvállalja Várpalota devizahitelét - a jó lobbi miatt
Privátbankár.hu | 2011. november 3. 11:48
Várpalota polgármesterének lobbitevékenységét a kormány azzal ismeri el, hogy kifizeti a kistérség devizatartozását
Cikkek Kollektív szerződések: már most nyomást gyakorolnak a munkaadók
Privátbankár.hu | 2011. november 3. 11:21
A jövő évi költségcsökkentések jegyében több munkáltató nyomásgyakorlásba kezdett, jelezvén, hogy felbontanák a kollektív szerződéseket
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Professzionális online sales és marketing vezetőt keresünk!

Részletek

hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG