A Magyar Cukor Zrt. Brazíliából származó, 20 ezer tonnányi nádcukor feldolgozásával enyhíti a cukorrépa kora őszi betakarításáig és feldolgozásáig várható piaci hiányt. A dél-amerikai alapanyag Constantán keresztül érkezik a Duna menti adonyi kikötőbe.
A nyersanyag behozatalára azért van szükség, hogy a hazai cukorrépa betakarításáig és feldolgozásáig valamelyest megoldható legyen Magyarország ellátása. Az első szállítmány – 8000 tonna – Brazíliából származó nyers nádcukor már az országban van, feldolgozása a cég kaposvári üzemében történik, így a hét végére már a kereskedőkhöz kerülhet az első kontingens cukormennyiség, az utolsó pedig szeptember első napjaiban hagyja el Magyarország egyetlen cukorgyárát. A lépés azért is különleges, mert hazánkban körülbelül 100 éve nem finomítottak nádcukrot, ez azonban a környező országokban bevett szokásnak számít.
Magyarországon 1808-ban próbálkoztak először cukorfőzéssel, az első gyárat 1830-ban alapították. Az első világháború kitöréséig 31 cukorgyár működött, utána 13 maradt. Előbb a gyártás átalakulása, majd az államosítás következett az 1930-as és az 1950-es években. A rendszerváltáskor 12 gyár működött, a 2000-es évek elején 7, mára egy maradt. |
Azt a Magyar Cukor Zrt.-nél még nem tudják, a feldolgozott cukor mely kereskedőkhöz kerül, ez a piaci igényektől függ majd. Bráth Zoltán azt mondta: a cukornád importjával legfeljebb az ellátási lánc tátongó lyukait tudjuk betömni, nagy üzleti lehetőségről nem beszélhetünk, ennek megfelelően nullszaldó körüli eredményt várunk a lépéstől. Szeretnénk jövőre is élni az import lehetőségével, amennyiben ismét megkapjuk az engedélyeket Brüsszeltől.
Privátbankár, Világgazdaság