Az idén a tavalyi árnak már csak kétharmadát kínálják a szőlőért, ami jóval az önköltség alatt van; a ráfizetést pedig egyre kevesebben vállalják.
A tokaji borvidéken leszüretelték már a korai fajtákat, a kedvező időjárás miatt a kései fajták is szépen aszúsodnak, és a termés mennyiségére sem lehet panasz.
Sebesta Sándor hegybíró szerint azonban hiába a jó termés, képtelenség száz forintnál alacsonyabb kilónkénti áron megtermelni a szőlőt. Üzleti nyereséget feltételezve a korrekt felvásárlási árnak 150 forintnak kellene lennie. Ezzel szemben a felvásárlók az idén csak hatvan-nyolcvan forintot akarnak fizetni.
A hegybíró szerint ennek az az oka, hogy Olaszországból tartálykocsikban özönlik be az olcsó bor, amelyet gyakran 200-250 forintos áron forgalmaznak. Ilyen áron magyar szőlőből tisztességes módon nem állítható elő bor.
A gazdák korlátoznák a külföldi borok behozatalát, a magyar állam ezzel elősegíthetné a hazai borágazat érvényesülését. Ha megteheti ezt a francia kormány a maga borvidékeinek védelmében, akkor a magyar miért nem? – vetette fel a hegybíró.
Írtják a szőlőt az egri borvidéken - megéri
Vinagora borgála - először Magyarországon
Magyar Hírlap