Megtudjuk, mit eszünk?
Jelenleg még nagy az eltérés a fogyasztói érdekképviseletek és a gyártók között az élelmiszer-címkézést szabályozó uniós szabályozás előkészítésében. A fogyasztóvédők szerint a különféle adalék, színező és tartósítószerek feltüntetésén kívül jól követhetően tájékoztatni kell a fogyasztókat más jellemzőkről is. Így az energiatartalomról (kalória), a zsírtartalomról (ezen belül a telített zsír), a szénhidrát tartalomról (cukor tartalom) illetve rost tartalomról.
Javasolják, hogy valamennyi jellemzőt piros (negatív), sárga (semleges) vagy zöld (pozitív) szín jelezze. Ez fejezze ki, hogy az adott összetevő a termékben található mennyisége előnyös vagy hátrányos-e az egészségre. Azt is javasolják, hogy az élelmiszerek csomagolásán az információk legalább 3 milliméteres betűnagysággal legyenek feltüntetve. A tápérték adatokat a könnyebb összehasonlíthatóság érdekében 100gr/100ml-re vonatkoztatva kérik feltüntetni a közlemény szerint.
50 százalékkal több élelmiszer kell a világnak
Élelmiszer: tízszeresére kell növelni a segélyeket
Öldökléshez vezethet az élelmiszerhiány
Változtatni kell, hogy 10 év múlva is legyen mit enni
A több élelmiszer még nem garantál olcsóbb árakat
Megoldás: segély, bioüzemanyag, génmanipuláció
MTI