Minősítés nélkül is mehet a hús a vágóhídra
A kisebb, illetve helyi igényeket kiszolgáló vágóhidaknak nem kell minősítő helyet működtetniük, így minősítés nélkül hozhatják helyi forgalomba, illetve küldhetik Budapestre az ott előállított húst - az erről szóló földművelésügyi és vidékfejlesztési miniszteri rendelet a legutóbbi Magyar Közlönyben jelent meg.
A földművelésügyi és vidékfejlesztési miniszter 2003-ban hozott rendeletet a vágóállatok vágás utáni minősítéséről, ezt módosította most a tárcavezető. A módosítás után is él az a szabály, amely szerint a vágóhíd köteles minősítő helyet üzemeltetni és annak működését a Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatal Központjával engedélyeztetni. Saját szervezet hiányában a minősítés elvégzésére minősítő szervezettel vagy tevékenységét nem minősítő szervezet keretében végző minősítővel kell szerződést kötnie a vágóhídnak.
A mostani módosítás megengedi, hogy a kisebb vágóhidak a Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatal Központjától felmentést kapjanak a minősítési kötelezettség alól. Az ilyen vágóhidak hetente legfeljebb 25 szarvasmarhát, vagy 50 sertést, illetve 80 juhot vágnak le. Feltétel még, hogy a vágóhidak 50 kilométeres körzetből vásárolják fel az állatokat, a húst pedig a vágóhídnak otthont adó, illetve az azzal szomszédos településeken, továbbá budapesti boltokban értékesítsék.
Az önkormányzati és kórházi vágóhidak akkor mentesülnek a minősítési kötelezettség alól, ha saját célra használják fel a húst.
Régi idők szalonnája: új babérokra tör a kapuvári bacon
Zuhanás: olcsón juthatunk libamájhoz
Hiába várta a hitelt a Gyulai Húskombinát
MTI