1p

„E” mint energia konferencia - fókuszban a megújulóenergia-politika érvényesülése, az energia tárolási lehetőségei, a gáz- és árampiac helyzete, a zöld átmenet finanszírozása, az elektromobilitás jövőképe.

Bankvezérek, neves energiapiaci szakértők, egyetemi tanárok és kutatók a jelen kihívásairól: hallgassa meg Ön is élőben!

2024. május 16. Budapest

Részletek és jelentkezés

Napjainkban egyre több kisgyermekes család száll repülőgépre, sőt, nő a fedélzeten az egyedül utazó fiatalok száma is. Hogyan készüljenek a családok a repülésre?
Napjainkban egyre több kisgyermekes család száll repülőgépre, sőt, nő a fedélzeten az egyedül utazó fiatalok száma is. Hogyan készüljenek a családok a repülésre? Milyen szolgáltatásoknak kínálnak számukra a légitársaságok? Meddig utazhatnak várandós anyukák repülőgépen? Két légitársaságtól kértünk választ a leggyakrabban felmerülő kérdésekre.

Évente mintegy 70 ezer csecsemő, 1,5 millió 12 év alatti gyermek utazik járatainkon. Számukra gyermek- és csecsemőkedvezményt kínálunk, továbbá a családok igényeinek kialakított poggyász súlyhatárt, díjmentes gyermekülést vagy hordozható babaülés használatot, speciális gyermekmenüt, elsőbbséget a beszálláskor és foglalkoztató csomagot a gyermeknek, amely leköti a figyelmét - mondta Anna Ingham Grant, a British Airways regionális kereskedelmi igazgatója.

A hosszú távú tengerentúli járatokon cumisüveg- valamint bébiétel-melegítő is a szülők rendelkezésére áll, azonban a bébiételről, tápszerről a szülőnek kell gondoskodnia. Létezik egy szabály is, amely először a gyermek elnevezést kapta, amelynek értelmében ezeken a járatokon a gyermekeknek szolgálják fel először a menüt, a felnőttekét csak ezután, így a kicsik mielőbb jóllakhatnak és a felnőttek is zavartalanul étkezhetnek.

Németh Krisztina, a Malév vállalati kommunikációs vezetője elmondta: különösen a nyári szezonban utazik sok gyermek. Nem ritkák az olyan járatok - Pristina, Sarajevo, Skopje, Tirana - amelyen 30-40 gyermek és 10-15 csecsemő utazik egyszerre. Számukra a legkülönfélébb játékokkal, apró ajándékokkal például felfújható repülőgéppel, társas- vagy kirakójátékkal, színes ceruzával és könyvvel kedveskedünk, hogy a fedélzeten eltöltött idő minél kellemesebben teljen. Bébiétel és gyermekmenü egyaránt van a járatokon, amelyet a jegyvásárlás előtt kell igényelni. A gyermekmenüben hamburger, sült krumpli, banán szokott szerepelni, amelyet nagyon kedvelnek a gyerekek.

Ha 5 évesnél idősebb, de 12. életévüket még be nem töltött gyermekek szüleik vagy más kísérő nélkül utaznának, a szüleiknek a jegyek foglalásakor tájékoztatniuk kell a légitársaságot vagy az utazási irodát arról, hogy a jegy kíséret nélkül utazó kiskorúé lesz. Indulás előtt a gyermekkísérők a gyermekeket a repülőgéphez kísérik és átadják a repülőgép személyzetnek, akik gondoskodnak róluk a repülés ideje alatt. A célállomásra érkezve a reptér utasszolgálati munkatársai átveszik a gyermeket a gép személyzetétől, majd az érkezési csarnokba kísérik, ahol gondoskodnak a gyermek biztonságos átadásáról. Fontos tudni, hogy a gyermeket ki fogja várni a célállomáson, ezért a fiatalt fogadó személynek igazolnia kell személyazonosságát a gyermeket kísérő munkatárs felé - tette hozzá Anna Ingham Grant.

A 12 év feletti fiatalok kísérő nélkül is utazhatnak. A gyermekek repülőjegyei olcsóbbak a felnőttekénél. Általában kétéves kor alatt a felnőtt jegy tíz százalékába kerül. A nagyobb gyermekeknél adott légitársaságnál érdemes a kedvezményekről tájékozódni.

Gyakori kérdés, hogy a kismamák meddig szállhatnak repülőgépre. Németh Krisztina arról számolt be, hogy a terhesség 28. hetét betöltött várandós anyukák csak az orvosuk által kiállított, olyan - hat napnál nem régebbi - orvosi igazolás bemutatása ellenében utazhatnak, amelyen jelzik a szülés várható időpontját, valamint az orvos nyilatkozik, hogy a kismama utazásra alkalmas állapotban van. A légitársaság javasolja továbbá az angol nyelvű igazolás beszerzését is.

A brit légitársaság kereskedelmi igazgatója elmondta, ők szintén orvosi igazolást kérnek a  terhesség 28. hetének megkezdése után a szülés várható időpontjáról, valamint arról, hogy a magzat és az anyuka teljesen egészséges-e, nincs-e eltiltva a repüléstől. Egyébként kíséret nélkül a terhesség 36. hetéig, ikerterhesség esetén a 32. hétig javasolt a repülés, amely semmilyen szempontból nem veszélyezteti a magzatot.

A terhesen utazó nőknek érdemes tudni, hogy nekik nem kell átmenniük a repülőtéri biztonsági kapun, így nem érik a magzatot az erős mágneses sugarak. A kismamák öltözetét a legtöbb repülőtéren kézzel kutatják át, tiszteletben tartva nemüket és állapotukat - tette hozzá Anna Ingham Grant.

Gyakran kérdezik azt a várandós nők, hogy hány jegyet foglaljanak. Abszurdnak tűnhet, ha a várandós kismama előre jegyet foglal a picinek, amely még nem született meg, de ezt megteheti. Ilyenkor csak az jelenthet problémát, hogy a foglalásba be kell írni a gyermek nevét és nemét, ami ugye a születés időpontjáig még nem minden esetben teljesen biztos. Alapjában véve tehát nem szükséges előre lefoglalni a picinek a jegyet, ráér a születése után is.

Gyakran felmerül, hogy kézipoggyászban bébiétel szállítható-e. Igen, ez lehetséges, annyi korlátozás van csak, hogy a biztonsági ellenőrzésnél a bébiételt megkóstoltathatják az anyával, így győződve meg arról, hogy tényleg bébiételt tartalmaz az üveg.

A British Airways járatain 1996 óta hat alkalommal volt példa arra, hogy egy várandós anya valamely fedélzeten hozta világra gyermekét. 2003-ban például egy édesanya a lagosi járaton adott életet gyermekének, de az ilyen esetek ritkák, mivel orvosi igazolást kérünk azoktól a várandós anyukáktól, akik a terhesség 28. és 36. hete között járnak - mondta Anna Ingham Grant.

Nálunk pedig emlékezetes eset volt, amikor az izraeli-libanoni konfliktus idején külön orvosi kísérettel egy Bejrútból menekülő ikerterhes kismamát hoztunk haza, aki másnap már Budapesten két egészséges kislánynak adott életet, és hálából az egyiknek a Maja-Malév nevet adta - idézett végül egy kedves történetet Németh Krisztina.

Kilyukadt egy Boeing repülés közben!
Elszállt az Airbus nyeresége
Az a bizonyos, ami üzemanyag nélkül repült 
Késik a csodagép, de bombasiker lesz

MTI

Címkék: Cikkek

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Cikkek Megújult a Privátbankár!!
Privátbankár.hu | 2011. november 15. 15:35
Kedves olvasóink az elmúlt héten már megújult oldalunk tesztverziójával találkozhattak, ami jelezte: a Privátbankár új útra lépett. A változás már a nyáron elkezdődött, azóta lépkedünk folyamatosan előre. Most egy nagyobb ugrás következett..
Cikkek További árfolyamok >>
Privátbankár.hu | 2011. november 9. 10:05
 
Cikkek Skandináviában sincs minden rendben
Privátbankár.hu | 2011. november 3. 18:02
Folytatódik a dán lejtmenet jövőre is, a skandináv ország gazdasága tovább lassul, egyre nehézkesebb a hitelezés, és tovább csökkennek a lakásárak
Cikkek Papandreu lemondott a népszavazásról
Privátbankár.hu | 2011. november 3. 16:21
A görög kormányfő elállt attól az ötletétől, hogy népszavazáson dőljön el, akarnak-e a görögök megszorításokat a nemzetközi mentőcsomagért cserébe. Ezzel visszatértünk a pár nappal ezelőtti állapotokhoz, amikor a piacok optimista hangulatban nyugtázták, hogy az európai tagállamok nagy nehezen megállapodtak a magánbefektetőkkel a görög adósság felének leírásáról.
Cikkek Papandreu nem mond le - még
Privátbankár.hu | 2011. november 3. 14:05
Óriási meglepetésre kamatot vágott az Európai Központi Bank. 25 bázisponttal 1,25 százalékra csökkentették az irányadó rátát az eddig 1,5 százalékról. A piacok azonnal reagáltak. Közben egyre fogy a levegő a görög miniszterelnök körül, aki távozhat posztjáról. Ha Athén elköszön az eurótól, az első tagállam lehet, amely kilép az EU-ból
Cikkek A bankokat kérdezi a kormány, mi legyen a devizahitelesekkel
Privátbankár.hu | 2011. november 3. 13:50
Újra tárgyalóasztalhoz ülnek a bankok a kormánnyal, az NGM várja a javaslatokat a szektor szereplőitől. Az már biztos, hogy feltőkésítik az MFB-t
Cikkek Sehol egy biztonságos magyar bank?
Privátbankár.hu | 2011. november 3. 13:36
A Global Finance Magazin közzétette listáját az ötven legbiztonságosabb feltörekvő piaci bankról: sehol egy magyar bank, még a régiós összesítésben sem
Cikkek A mauríciuszi devizát a költségvetési tervek gyengítik
Privátbankár.hu | 2011. november 3. 12:47
Harmadik napja gyengül a mauríciuszi rúpia a dollárral, és a fő devizákkal szemben. Az Indiai-óceán szigetországában a jövő évi költségvetés terveire várnak a befektetők. A várakozások szerint a port louis-i kormány olyan intézkedésekről dönt majd, amelyek gyengítik a devizát, ugyanis az elsősorban exportból élő gazdaságnak ez kifejezett érdeke. Érdekesség, hogy a helyi statisztikai hivatal nemrég főleg az európai válságra hivatkozva csökkentette az idei GDP előrejelzését 4,5-ről 4,1 százalékra. A mindössze 1,3 millió lakosú ország GDP-je a második Fekete-Afrikában köszönhetően az erős olaj, cukornád-kivitelnek, és a textiliparnak.   Privátbankár
Cikkek A kormány átvállalja Várpalota devizahitelét - a jó lobbi miatt
Privátbankár.hu | 2011. november 3. 11:48
Várpalota polgármesterének lobbitevékenységét a kormány azzal ismeri el, hogy kifizeti a kistérség devizatartozását
Cikkek Kollektív szerződések: már most nyomást gyakorolnak a munkaadók
Privátbankár.hu | 2011. november 3. 11:21
A jövő évi költségcsökkentések jegyében több munkáltató nyomásgyakorlásba kezdett, jelezvén, hogy felbontanák a kollektív szerződéseket
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG