1p

„E” mint energia konferencia - fókuszban a megújulóenergia-politika érvényesülése, az energia tárolási lehetőségei, a gáz- és árampiac helyzete, a zöld átmenet finanszírozása, az elektromobilitás jövőképe.

Bankvezérek, neves energiapiaci szakértők, egyetemi tanárok és kutatók a jelen kihívásairól: hallgassa meg Ön is élőben!

2024. május 16. Budapest

Részletek és jelentkezés

Elsősorban az olcsó állam létrehozását szimbolizálja az összesen nyolc minisztériumból álló, leendő második Orbán-kormány a politológusok szerint
Elsősorban az olcsó állam létrehozását szimbolizálja az összesen nyolc minisztériumból álló, leendő második Orbán-kormány az MTI által hétfőn megkérdezett politológusok szerint.

Mráz Ágoston Sámuel, a Nézőpont Intézet kutatási igazgatója, miután Orbán Viktor hétfőn bemutatta leendő kormányának tagjait, az MTI megkeresésére közölte, hogy a kibontakozó új kormányzati struktúra az eddiginél hatékonyabb vezetés lehetőségét rejti magában, de sikere függ a személyiségek együttműködésétől, a hatáskörök pontos elhatárolásától is.
   
Az új kormányszerkezet Orbán Viktor azon üzenetét erősíti, hogy az államigazgatás takarékoskodni fog és leépítik a bürokráciát - mondta Juhász Attila, a Political Capital igazgatóhelyettese. Ennek végrehajtásához azonban nem elég a tárcák számának csökkentése, változtatni kell a minisztériumok működésén, illetve a háttérintézmények feladatain és létszámán is - fűzte hozzá.
   
Filippov Gábor, a Progresszív Intézet elemzője aláhúzta: a Magyarországhoz hasonló méretű országokban általában a tizenöthöz szokott közelíteni a minisztériumok száma. A kevés tárca a kormányzás centralizáltságát növeli, ráadásul azt a kérdést is felveti, hogy az ország brüsszeli képviselete mennyi időt rabol el a "csúcsminisztériumok" vezetőinek életéből - mutatott rá.
   
Juhász Attila arról is beszélt, hogy az átalakításnak szervezeti szempontból is van egyfajta ésszerűsége, ugyanis ezzel egy centralizáltabb, politikai szempontból összefogott szerkezet jön létre, hiszen lesznek olyan minisztériumok, ahol szerteágazó feladatokat vontak össze.
    
Véleménye szerint így az önálló tárcával nem rendelkező területek, mint a sport, a környezetvédelem vagy a kultúra képviselőinek a tárcákon belül kell megoldaniuk saját érdekérvényesítésüket, ezek a lépések kevésbé érintik magát a kormányt és a külvilág felé sem lesznek olyan hangsúlyosak.
  
Ön mit szól a kormánynévsorhoz? Szavazzon!
Mráz Ágoston Sámuel ugyanakkor arra hívta fel a figyelmet, hogy az összevont minisztériumi szerkezet a tárcák közötti érdekellentéteket is csökkenti, a minisztériumok számának csökkentése pedig nem jelenti automatikusan egy-egy ágazat - például a környezetvédelem és az oktatás - háttérbe szorulását. Hozzátette: a kevesebb poszt és intézmény az "olcsó állam” ígéretének is megfelel, ami az átalakulás társadalmi támogatottságát is garantálhatja.   
   
Ezzel szemben Filippov Gábor úgy foglalt állást, hogy a környezetvédelmi minisztérium megszüntetése egyben azt is jelenti, hogy az Orbán-kormány a környezetpolitikánál fontosabb feladatnak tartja a közrendet, a gazdaság talpra állítását, valamint a nemzetpolitikát.
   
A magyar kormányszerkezetben a rendszerváltás óta ismeretlen miniszterelnök-helyettesi posztról szólva Mráz Ágoston Sámuel azt mondta, hogy Navracsics Tibornak kiemelt feladata lesz az államirányítás szempontjából, de politikai felelőssége nem lesz nagyobb minisztertársainál. A kormányzás sikeressége ugyanis elsősorban Orbán Viktor megítélésére lesz hatással, másrészt a többi tárcavezető is komoly és nehezen teljesíthető feladatokat kapott a leendő kormányfőtől - fejti ki a szakértő.
   
Filippov Gábor, a Progresszív Intézet elemzője ugyanakkor a miniszterelnöki szerepkör megkettőzéseként értékelte Navracsics Tibor kinevezését, ami szerinte Orbán Viktor munkáját könnyítheti a jövőben. A "kényelmetlen, mindennapi konfrontációkat" ugyanis Navracsics Tibor vállalhatja magára, míg a Fidesz elnöke maradhat "parlamenten kívüli", illetve a "kormány felett álló" szerepkörében - fűzte hozzá.   
   
Juhász Attila emlékeztetett: Orbán Viktor korábbi nyilatkozata szerint Navracsics Tibor tárcája utasítási joggal a végrehajtásért fog felelni. A Political Capital szakértője Semjén Zsolt pozícióját sokkal szimbolikusabbnak tartja, és a kinevezés fontos okának látja, hogy a Fidesz pártszövetséget alkot a KDNP-vel, és ezért jelenik meg magas pozícióban a kereszténydemokraták elnöke. Emellett pedig Semjén Zsolt folytathatja a kereszténydemokraták számára fontos nemzetpolitikát és hozzá tartoznak majd az egyházi ügyek is.
   
Orbán Viktor, a kormányfői poszt várományosa hétfőn a Parlamentben mutatta be leendő kormánya tagjait. Matolcsy György vezeti a Nemzetgazdasági Minisztériumot, Martonyi János a külügyi tárcát, Pintér Sándor lesz a belügyminiszter, Fellegi Tamás a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium irányítója, Réthelyi Miklós a nemzeti erőforrásokért felelős tárcavezető, Fazekas Sándor a vidékfejlesztési miniszter, Hende Csaba a honvédelmi tárcavezető, Navracsics Tibor pedig a közigazgatásért és az igazságügyért felel majd a kormányfő helyetteseként. Az új kabinetben Varga Mihály vezeti majd a Miniszterelnökséget államtitkárként, Navracsics Tibor mellett pedig miniszterelnök-helyettes lesz Semjén Zsolt, a KDNP elnöke is.

Íme, az Orbán-kormány névsora

Mivel kezd az új kormány? 
A jegybanknak kötelessége a kormányt támogatni
"Orbán még a vidéki tyúktolvajokat is elkapja"
Nem muszáj Simort ütni a gyengébb forinthoz
Navracsics: Orbánnak és Simornak egyeztetnie kell

MTI

Címkék: Cikkek

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Cikkek Megújult a Privátbankár!!
Privátbankár.hu | 2011. november 15. 15:35
Kedves olvasóink az elmúlt héten már megújult oldalunk tesztverziójával találkozhattak, ami jelezte: a Privátbankár új útra lépett. A változás már a nyáron elkezdődött, azóta lépkedünk folyamatosan előre. Most egy nagyobb ugrás következett..
Cikkek További árfolyamok >>
Privátbankár.hu | 2011. november 9. 10:05
 
Cikkek Skandináviában sincs minden rendben
Privátbankár.hu | 2011. november 3. 18:02
Folytatódik a dán lejtmenet jövőre is, a skandináv ország gazdasága tovább lassul, egyre nehézkesebb a hitelezés, és tovább csökkennek a lakásárak
Cikkek Papandreu lemondott a népszavazásról
Privátbankár.hu | 2011. november 3. 16:21
A görög kormányfő elállt attól az ötletétől, hogy népszavazáson dőljön el, akarnak-e a görögök megszorításokat a nemzetközi mentőcsomagért cserébe. Ezzel visszatértünk a pár nappal ezelőtti állapotokhoz, amikor a piacok optimista hangulatban nyugtázták, hogy az európai tagállamok nagy nehezen megállapodtak a magánbefektetőkkel a görög adósság felének leírásáról.
Cikkek Papandreu nem mond le - még
Privátbankár.hu | 2011. november 3. 14:05
Óriási meglepetésre kamatot vágott az Európai Központi Bank. 25 bázisponttal 1,25 százalékra csökkentették az irányadó rátát az eddig 1,5 százalékról. A piacok azonnal reagáltak. Közben egyre fogy a levegő a görög miniszterelnök körül, aki távozhat posztjáról. Ha Athén elköszön az eurótól, az első tagállam lehet, amely kilép az EU-ból
Cikkek A bankokat kérdezi a kormány, mi legyen a devizahitelesekkel
Privátbankár.hu | 2011. november 3. 13:50
Újra tárgyalóasztalhoz ülnek a bankok a kormánnyal, az NGM várja a javaslatokat a szektor szereplőitől. Az már biztos, hogy feltőkésítik az MFB-t
Cikkek Sehol egy biztonságos magyar bank?
Privátbankár.hu | 2011. november 3. 13:36
A Global Finance Magazin közzétette listáját az ötven legbiztonságosabb feltörekvő piaci bankról: sehol egy magyar bank, még a régiós összesítésben sem
Cikkek A mauríciuszi devizát a költségvetési tervek gyengítik
Privátbankár.hu | 2011. november 3. 12:47
Harmadik napja gyengül a mauríciuszi rúpia a dollárral, és a fő devizákkal szemben. Az Indiai-óceán szigetországában a jövő évi költségvetés terveire várnak a befektetők. A várakozások szerint a port louis-i kormány olyan intézkedésekről dönt majd, amelyek gyengítik a devizát, ugyanis az elsősorban exportból élő gazdaságnak ez kifejezett érdeke. Érdekesség, hogy a helyi statisztikai hivatal nemrég főleg az európai válságra hivatkozva csökkentette az idei GDP előrejelzését 4,5-ről 4,1 százalékra. A mindössze 1,3 millió lakosú ország GDP-je a második Fekete-Afrikában köszönhetően az erős olaj, cukornád-kivitelnek, és a textiliparnak.   Privátbankár
Cikkek A kormány átvállalja Várpalota devizahitelét - a jó lobbi miatt
Privátbankár.hu | 2011. november 3. 11:48
Várpalota polgármesterének lobbitevékenységét a kormány azzal ismeri el, hogy kifizeti a kistérség devizatartozását
Cikkek Kollektív szerződések: már most nyomást gyakorolnak a munkaadók
Privátbankár.hu | 2011. november 3. 11:21
A jövő évi költségcsökkentések jegyében több munkáltató nyomásgyakorlásba kezdett, jelezvén, hogy felbontanák a kollektív szerződéseket
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG