1p

„E” mint energia konferencia - fókuszban a megújulóenergia-politika érvényesülése, az energia tárolási lehetőségei, a gáz- és árampiac helyzete, a zöld átmenet finanszírozása, az elektromobilitás jövőképe.

Bankvezérek, neves energiapiaci szakértők, egyetemi tanárok és kutatók a jelen kihívásairól: hallgassa meg Ön is élőben!

2024. május 16. Budapest

Részletek és jelentkezés

Az ügyfelek mellett a brókercégeknek is komoly károkat okozott a Capital Partners. Hol hibáztak a befektetők? Hogyan kerülhetjük el a szélhámos brókereket?
Az ügyfelek mellett a brókercégeknek is komoly károkat okozott a Capital Partners - mondta el érdeklődésünkre Szűcs Örkény. A Solar Capital brókercég vezérigazgatója szerint az ügyfelek teljes vesztesége akár a 30-50 milliárd forintot is elérheti. Hol hibáztak a befektetők? Hogyan kerülhetjük el a szélhámos brókereket?

- A brókercégekkel kapcsolatban az elmúlt hetek történései miatt sokaknak a Capital Partners neve és a cég körül kirobbant botrány jut eszébe először. Pontosan mit művelt ez a cég, hogy végül a PSZÁF feljelentése nyomán a rendőrség kezébe került az ügyük?

- Évek óta nem értjük mit művel ez az álbrókercég. Rendkívül agresszív „sales technikával” és nagyon magas díjakkal dolgozott, ami már önmagában megkülönböztette a normális brókercégektől. A történetnek már ez a része is irritáló, de úgy néz ki ennél többről van szó. A híradásokban általában valami olyasmi kép rajzolódott ki, hogy a CP ügynökei direkt bukó papírokra beszélték rá az ügyfeleket és a piacon megszokott bizományosi díj többszörösét felszámolva lenullázták az ügyfélszámlákat. Csak hogy itt valami nem stimmel. Nincs értelme olyan papírokat vásárolni, amik biztosan veszítenek az értékükből még egy olyan agresszív, alulképzett hordának sem, mint ami a CP-nél volt. Az irreális díjak mellett is az az érdeke még egy álbrókernek is, hogy az ügyfele nyerjen. A piacon elvesztett pénzből nem lehet megbízási díjat levonni. Ha szét akarták „pörgetni” az ügyfelet, akkor sem állt érdekükben direkt bukó papírokat ajánlani. Itt jegyzem meg, hogy nincs tuti bukó papír, mint ahogy tuti nyerő sem. Ráadásul ezért nem helyeznek hét embert előzetes letartóztatásba.

A piacon sokan tartanak attól, hogy a részvényeket meg sem vették még a gyűjtőszámlára sem. Két dolgot biztosan nem lehetett elérni a CP-nél: a maradék készpénzt felvenni és a részvényeket transzferálni egy brókercéghez. Egyszerű rutin bármelyik brókercégnél - de nem a CP-nél! Számtalan esetben fordultak hozzánk ügyfelek segítségért, hogy megégették magukat a CP-nél, de nem tudják elhozni a maradék papírjaikat. Ha minket megbíz egy ügyfelünk, hogy transzferáljunk át papírokat egy másik brókercéghez, az a következő nap ott van. Itt viszont mindenféle mondvacsinált érthetetlen indokkal húzták az időt, és sokszor volt olyan gyanúnk, hogy mindez csak azért kell, hogy utólag megvehessék a papírokat.

- Bár a nyomozás még tart, a gyanú szerint a cég több milliárd forintos kárt okozott a befektetőknek.

- A híradások 3 milliárdról szólnak. Tartok tőle, hogy ez csak az eddig felmerült kárigény és sokan még csak most kapcsolnak. 150 emberük garázdálkodott több mint 3 évig. A CP-be befizetett összeg ennek a sokszorosa lehet, akár 30-50 milliárd forint is.

- Hibáztak a Capital Partners ügyfelei?

- Igen, ki merem jelenteni, hogy hibáztak. Engem is zaklattak és a környezetemben nagyon sok embert megtaláltak. Senki nem vette be közülük ezt a hihetetlen etető dumát. Nincs biztos 20-30% pár hónap alatt. Nincs biztos információja egy brókernek a piaci bejelentés előtt (nem mellesleg ez bennfentes információ lenne). Nincs 150.000 dolláros alsó befektetési limit egy részvénybefektetés esetében. Az egészről ordított a kóklerség.

- Hogyan tudták volna elkerülni, hogy becsapják őket?

Egy magyar befektető a legnagyobb biztonságban egy PSZÁF által felügyelt brókercégnél van, amelyik tagja a Befektető-védelmi Alapnak. A www.pszaf.hu oldalon a bal felső sarokban a "piaci szereplők" majd "felügyelt intézmények" fül alatt ellenőrizhető az adott cég.

A Befektető-védelmi Alap esetében www.bva.hu oldalon bal szélen a második menüpont a "Beva tagjai". Ilyen esetben bármi panasza van egy ügyfélnek magyar nyelven fordulhat a helyi hatósághoz. Abban a szélsőséges helyzetben, ha valamelyik Beva-tag brókercég nem tudná teljesíteni az ügyfélköveteléseket, legalább 20.000 euró erejéig kártérítést kapnak az ügyfelei.

- Vélhetőleg a Solar Capital egyik szeme sír, a másik nevet: a szakma becsületén talán folt esett, egy sok gondot okozó szereplő azonban kiesett a piacról.

Nem nagyon tudunk nevetni még fél szemmel sem. Nagyon sok ember megtakarítása tűnt el a CP közreműködésével. Azt gondolom a pénzügyekben kevésbé járatos és nem kellően óvatos emberek dőltek be a CP-nek, akik előtte nem tőzsdéztek és egyhamar nem is vágynak rá. Ha valaki volt már egy igazi brókercég ügyfele, volt már tapasztalata ezen a piacon az a harmadik mondatnál levágta, hogy ez komolytalan és lenyomta a telefont. Van még mit tenni a befektetői kultúra fejlesztésért Magyarországon.

De az tény, hogy nagyon régóta várjuk, hogy ez a piacidegen test elnyerje méltó büntetését és megszüntetésük hosszabb távon mindenképpen pozitív a piac egésze szempontjából.

- A brókercégek háza táján a közelmúltban sokkal kevésbé drámai okok miatt is történt átrendeződés. A Hamilton Tőzsdeügynökségnél történt tulajdonosváltás után az ügyfelek és a brókerek jelentős része is a Solar Capitalhez "költözött át". Miért választhatták az ügyfelek a Solart, miben más ez a brókercég, mint a többi?

- A Solar Capital kezdettől fogva nagy hangsúlyt fektet az ügyfelekre és a szolgáltatás minőségére. A hazai piacon még szokatlan „minőségi szolgáltatást” próbálunk meghonosítani. Azt gondoljuk, hogy nem csak a jelentős vagyonnal rendelkező ügyfeleket kell megbecsülni, hanem mindenkinek magas szintű szolgáltatás jár, aki bizalmat szavaz nekünk. Jelentős fegyvertény továbbá, hogy évek óta a „nemzetközi és az árupiacok szakértőjének” tartanak minket. Szakembereink, tapasztalatunk és piaci ismereteink segítségével minden szükséges információt megadunk az ügyfeleknek, hogy megalapozott döntéseket hozzanak.

Amennyiben az ügyfél úgy dönt, hogy nem szeretne foglalkozni a befektetéseivel, de szeretné szakértőre bízni megtakarításait, akkor is jó helyen jár. Hiszen a portfoliókezelési szolgáltatásunk kedvező feltételekkel közel egy éve működik sikeresen. Azt gondolom, büszkék lehetünk az elért eredményekre és azon dolgozunk, hogy megmutassuk milyen lehetőségek rejlenek a nemzetközi részvény és árupiacokban.

- A Solar Capital legfőbb erőssége és fő "vadászterülete" a nemzetközi árutőzsdék és részvénypiacok világa, emellett azonban nemrég a hazai értéktőzsdén is letették a névjegyüket. A frissen megszerzett tőzsdetagság milyen előnyöket jelenthet az ügyfelek számára?

- Régóta érett az önálló tőzsdetagság. A válság talán egyetlen pozitív hatása, hogy új ügyfélréteg jelent meg a Budapesti Értéktőzsdén vagy tért vissza több éves passzivitásból. És milyen jól tették! Jó ütemben és nagyon jó áron vásároltak. 2008 ősze óta egyre több BÉT-es megbízás érkezett hozzánk, majd a hamiltonos ügyfelek és üzletkötők érkezésével ez újabb nagyságrenddel nőtt. Februárban érett meg a helyzet arra, hogy a BÉT-en is közvetlen kereskedési jogot szerezzünk, ezzel is emelve a szolgáltatásunk minőségét, bár azt gondolom továbbra is a nemzetközi vizeken leszünk inkább aktívak.

- A Solar Capital tulajdonosai között újabban egy igazi "nagy halat" is felfedezhetünk: Demján Sándor, Magyarország egyik leggazdagabb embere úgy vélte, érdemes a brókercégbe fektetni. Ez komoly jelzés lehet a Solar Capital megbízhatóságát illetően.

- Igen. Azt gondolom, hogy Demján Sándor neve biztosíték ügyfeleink számára, hogy jó helyen van a befektetésük.

Kapcsolódó cikkeink:

Bizalmi kérdés: ki kezelje a pénzünket? 
Letartóztatták a Capital Partners álbrókereit 
Itt az újabb brókerbotrány! 
Pucér képek élő adásban: megúszta a bróker  
A hamiltonosok a Solar Capitalt választották 

Privátbankár

Címkék: Cikkek

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Cikkek Megújult a Privátbankár!!
Privátbankár.hu | 2011. november 15. 15:35
Kedves olvasóink az elmúlt héten már megújult oldalunk tesztverziójával találkozhattak, ami jelezte: a Privátbankár új útra lépett. A változás már a nyáron elkezdődött, azóta lépkedünk folyamatosan előre. Most egy nagyobb ugrás következett..
Cikkek További árfolyamok >>
Privátbankár.hu | 2011. november 9. 10:05
 
Cikkek Skandináviában sincs minden rendben
Privátbankár.hu | 2011. november 3. 18:02
Folytatódik a dán lejtmenet jövőre is, a skandináv ország gazdasága tovább lassul, egyre nehézkesebb a hitelezés, és tovább csökkennek a lakásárak
Cikkek Papandreu lemondott a népszavazásról
Privátbankár.hu | 2011. november 3. 16:21
A görög kormányfő elállt attól az ötletétől, hogy népszavazáson dőljön el, akarnak-e a görögök megszorításokat a nemzetközi mentőcsomagért cserébe. Ezzel visszatértünk a pár nappal ezelőtti állapotokhoz, amikor a piacok optimista hangulatban nyugtázták, hogy az európai tagállamok nagy nehezen megállapodtak a magánbefektetőkkel a görög adósság felének leírásáról.
Cikkek Papandreu nem mond le - még
Privátbankár.hu | 2011. november 3. 14:05
Óriási meglepetésre kamatot vágott az Európai Központi Bank. 25 bázisponttal 1,25 százalékra csökkentették az irányadó rátát az eddig 1,5 százalékról. A piacok azonnal reagáltak. Közben egyre fogy a levegő a görög miniszterelnök körül, aki távozhat posztjáról. Ha Athén elköszön az eurótól, az első tagállam lehet, amely kilép az EU-ból
Cikkek A bankokat kérdezi a kormány, mi legyen a devizahitelesekkel
Privátbankár.hu | 2011. november 3. 13:50
Újra tárgyalóasztalhoz ülnek a bankok a kormánnyal, az NGM várja a javaslatokat a szektor szereplőitől. Az már biztos, hogy feltőkésítik az MFB-t
Cikkek Sehol egy biztonságos magyar bank?
Privátbankár.hu | 2011. november 3. 13:36
A Global Finance Magazin közzétette listáját az ötven legbiztonságosabb feltörekvő piaci bankról: sehol egy magyar bank, még a régiós összesítésben sem
Cikkek A mauríciuszi devizát a költségvetési tervek gyengítik
Privátbankár.hu | 2011. november 3. 12:47
Harmadik napja gyengül a mauríciuszi rúpia a dollárral, és a fő devizákkal szemben. Az Indiai-óceán szigetországában a jövő évi költségvetés terveire várnak a befektetők. A várakozások szerint a port louis-i kormány olyan intézkedésekről dönt majd, amelyek gyengítik a devizát, ugyanis az elsősorban exportból élő gazdaságnak ez kifejezett érdeke. Érdekesség, hogy a helyi statisztikai hivatal nemrég főleg az európai válságra hivatkozva csökkentette az idei GDP előrejelzését 4,5-ről 4,1 százalékra. A mindössze 1,3 millió lakosú ország GDP-je a második Fekete-Afrikában köszönhetően az erős olaj, cukornád-kivitelnek, és a textiliparnak.   Privátbankár
Cikkek A kormány átvállalja Várpalota devizahitelét - a jó lobbi miatt
Privátbankár.hu | 2011. november 3. 11:48
Várpalota polgármesterének lobbitevékenységét a kormány azzal ismeri el, hogy kifizeti a kistérség devizatartozását
Cikkek Kollektív szerződések: már most nyomást gyakorolnak a munkaadók
Privátbankár.hu | 2011. november 3. 11:21
A jövő évi költségcsökkentések jegyében több munkáltató nyomásgyakorlásba kezdett, jelezvén, hogy felbontanák a kollektív szerződéseket
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG