Régi idők szalonnája: új babérokra tör a kapuvári bacon
Az oroszországi export tervezett őszi megindításával kétműszakosra bővítik a közelmúltban több mint 400 millió forintos beruházással elkészült baconüzem termelését a Kapuvári Hús Zrt.-nél - mondta a társaság vezérigazgatója az MTI-nek kedden.
Bedecs Pál ismertetése szerint egyelőre egy műszakban készül a kapuvári bacon, amelynek gyártási feltételeit több mint 400 millió forintos beruházással teremtették meg. A fejlesztéshez 172 millió forintos támogatást nyertek pályázat útján, s az összeget az utófinanszírozás keretében már meg is kapták. A saját erőt magyar fejlesztési banki hitellel egészítették ki. A beruházási összeget döntően gépbeszerzésekre fordították, csekély hányadát épület-felújításra költötték.
A vezérigazgató bízik benne, hogy a kapuvári bacon hamar népszerű lesz újra. Felméréseik szerint az emberek még emlékeznek az évtizedekkel ezelőtt gyártott termék ízeire. A füstölt, pácolt császárszalonnát hagyományos módon készítik és többféle kiszerelésben értékesítik.
A kapuvári bacon évtizedekkel ezelőtt keresett termék volt itthon és külföldön. Az Egyesült Államokba is elvitte a magyar élelmiszeripar hírét. Az akkoriban a Ringa Húsipari Vállalathoz tartozó kapuvári gyárból jelentős mennyiségeket exportáltak az igényes amerikai piacra, de a magyar vásárlók is keresték a terméket. A gazdasági rendszerváltás után azonban gyártása megszakadt.
Gazdaságos: saját márkás termékekre váltunk
Kedvenc vállalataink: mindent visznek a multik
Két hónapja nem kapnak fizetést a Vagép dolgozói
MTI