1p
A Richter Gedeon több mint 15 milliárd forint beruházással biotechnológiai üzemet épít Debrecenben. A kormány egyedi támogatást nyújt a projekthez.
A Richter Gedeon több mint 15 milliárd forint beruházással biotechnológiai üzemet épít Debrecenben. A kormány egyedi támogatást nyújt a projekthez.

A Richter Gedeon Nyrt. több mint 15 milliárd forint beruházással biotechnológiai üzemet épít Debrecenben - jelentette be Bajnai Gordon nemzeti fejlesztési és gazdasági miniszter kedden Budapesten sajtótájékoztatón.

A 110 új munkahelyet teremtő beruházáshoz közvetlen állami támogatást kap a magyar gyógyszergyár, de a támogatás összege az erről szóló megállapodás aláírása után 60 nappal lesz publikus - válaszolta a miniszter az MTI kérdésére.

Bogsch Erik közölte: az építkezést még az idén megkezdik, 2012-től klinikai vizsgálatokhoz szükséges mintákat, 2014-től pedig már a piacon is megjelenő termékeket gyártanak majd az üzemben. A vezérigazgató emlékeztetett arra, hogy a Richternek már van egy biotechnológiai érdekeltsége Németországban. A társaság 2007-ben 22,5 millió euróért megvásárolta a Helm AG 70 százalékát. Ez az üzem azonban a biotechnológia bakteriális ágára specializálódott, míg a debreceni rovar- vagy emlős sejtek felhasználásával állít majd elő terápiás fehérjéket. Bogsch Erik az MTI kérdésére azt még nem kívánta elárulni, hogy az új üzem mennyivel növeli majd a Richter forgalmát.

Bajnai Gordon a sajtótájékoztatón külön felhívta a figyelmet arra, hogy egyedi kormánytámogatást nemcsak külföldi cégek kaphatnak Magyarországon. Már négy nagy magyar vállalat élt ezzel a lehetőséggel, és további néggyel folynak a tárgyalások ebben a témában - tette hozzá.

A miniszter elmondta azt is, hogy az év eddig eltelt időszakában 30 befektetővel írtak alá támogatási megállapodást, és ezzel hétezer új munkahely jön létre. Az 1990-es évek eleje óta számítva az egy főre jutó tőkebefektetéssel a magyarok a csehekkal fej-fej mellett az elsők a régióban, és az évi négy milliárd euró körülű tőkebefektetés továbbra is stabilan biztosnak látszik. Bajnai Gordon közölte: Magyarország megőrizte vonzerejét a befektetőknél - és utalva a Richter beruházására -  nem csak nemzetközi szinten.

Debrecen polgármestere, Kósa Lajos a sajtótájékoztatón emlékeztetett arra, hogy  a Richter negyedrészben állami tulajdonban van, magas osztalékot fizet, így a cég fejlődése állami bevétel is van. A polgármester az állami támogatásra utalva idézte Mária Teréziát: "etesd a birkát ha nyírni akarod". Kósa Lajos az MTI kérdésére válaszolva közölte, hogy a Richter a szokásos kedvezmények mellett a nagyobb hozzáadott értékű gyártás miatt levonhatja a helyi iparűzési adóalapból  többek között a kutatási költségét is, hasonlóan más nagy hozzáadott értéket képviselő ipari és szolgáltató debreceni céghez.

Véget ér a Richter 30 ezres korszaka?
Bebetonozza magát a Richter Lengyelországban
Végleg elúszott a Richter 231 milliárdos üzlete  
Megremegett a Richter, kellett egy pirula

MTI

Címkék: Cikkek

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Cikkek Megújult a Privátbankár!!
Privátbankár.hu | 2011. november 15. 15:35
Kedves olvasóink az elmúlt héten már megújult oldalunk tesztverziójával találkozhattak, ami jelezte: a Privátbankár új útra lépett. A változás már a nyáron elkezdődött, azóta lépkedünk folyamatosan előre. Most egy nagyobb ugrás következett..
Cikkek További árfolyamok >>
Privátbankár.hu | 2011. november 9. 10:05
 
Cikkek Skandináviában sincs minden rendben
Privátbankár.hu | 2011. november 3. 18:02
Folytatódik a dán lejtmenet jövőre is, a skandináv ország gazdasága tovább lassul, egyre nehézkesebb a hitelezés, és tovább csökkennek a lakásárak
Cikkek Papandreu lemondott a népszavazásról
Privátbankár.hu | 2011. november 3. 16:21
A görög kormányfő elállt attól az ötletétől, hogy népszavazáson dőljön el, akarnak-e a görögök megszorításokat a nemzetközi mentőcsomagért cserébe. Ezzel visszatértünk a pár nappal ezelőtti állapotokhoz, amikor a piacok optimista hangulatban nyugtázták, hogy az európai tagállamok nagy nehezen megállapodtak a magánbefektetőkkel a görög adósság felének leírásáról.
Cikkek Papandreu nem mond le - még
Privátbankár.hu | 2011. november 3. 14:05
Óriási meglepetésre kamatot vágott az Európai Központi Bank. 25 bázisponttal 1,25 százalékra csökkentették az irányadó rátát az eddig 1,5 százalékról. A piacok azonnal reagáltak. Közben egyre fogy a levegő a görög miniszterelnök körül, aki távozhat posztjáról. Ha Athén elköszön az eurótól, az első tagállam lehet, amely kilép az EU-ból
Cikkek A bankokat kérdezi a kormány, mi legyen a devizahitelesekkel
Privátbankár.hu | 2011. november 3. 13:50
Újra tárgyalóasztalhoz ülnek a bankok a kormánnyal, az NGM várja a javaslatokat a szektor szereplőitől. Az már biztos, hogy feltőkésítik az MFB-t
Cikkek Sehol egy biztonságos magyar bank?
Privátbankár.hu | 2011. november 3. 13:36
A Global Finance Magazin közzétette listáját az ötven legbiztonságosabb feltörekvő piaci bankról: sehol egy magyar bank, még a régiós összesítésben sem
Cikkek A mauríciuszi devizát a költségvetési tervek gyengítik
Privátbankár.hu | 2011. november 3. 12:47
Harmadik napja gyengül a mauríciuszi rúpia a dollárral, és a fő devizákkal szemben. Az Indiai-óceán szigetországában a jövő évi költségvetés terveire várnak a befektetők. A várakozások szerint a port louis-i kormány olyan intézkedésekről dönt majd, amelyek gyengítik a devizát, ugyanis az elsősorban exportból élő gazdaságnak ez kifejezett érdeke. Érdekesség, hogy a helyi statisztikai hivatal nemrég főleg az európai válságra hivatkozva csökkentette az idei GDP előrejelzését 4,5-ről 4,1 százalékra. A mindössze 1,3 millió lakosú ország GDP-je a második Fekete-Afrikában köszönhetően az erős olaj, cukornád-kivitelnek, és a textiliparnak.   Privátbankár
Cikkek A kormány átvállalja Várpalota devizahitelét - a jó lobbi miatt
Privátbankár.hu | 2011. november 3. 11:48
Várpalota polgármesterének lobbitevékenységét a kormány azzal ismeri el, hogy kifizeti a kistérség devizatartozását
Cikkek Kollektív szerződések: már most nyomást gyakorolnak a munkaadók
Privátbankár.hu | 2011. november 3. 11:21
A jövő évi költségcsökkentések jegyében több munkáltató nyomásgyakorlásba kezdett, jelezvén, hogy felbontanák a kollektív szerződéseket
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG