1p
A Nemzetközi Valutaalap (IMF) hitelei miatt szükségessé vált megszorítások hozzájárulhattak a tuberkulózis újraéledéséhez Kelet-Európában és az egykori Szovjetunió területén - állítják brit kutatók.
A Nemzetközi Valutaalap (IMF) hitelei miatt szükségessé vált megszorítások hozzájárulhattak a tuberkulózis újraéledéséhez Kelet-Európában és az egykori Szovjetunió területén - állítják brit kutatók.

Ahhoz, hogy az IMF szigorú gazdasági célkitűzéseit teljesíteni tudják, előfordul, hogy a kormányok az egészségügyi szolgáltatások, a kórházak és klinikák támogatását csökkentik - közölték a kutatók.

A Public Library of Science (PLoS) elnevezésű nyílt internetes tudományos portálon megjelent tanulmány szerzői úgy találták, hogy az IMF programjaiban résztvevő országokban a tbc-s halálozási arány legalább 17 százalékkal nőtt 1991 és 2000 között, ami számszerűen százezret meghaladó többlet-halálozást jelent. Ugyanebben az időszakban körülbelül egymillió új esetet jelentettek.

Azoknál a nemzeteknél, amelyek más, kevésbé szigorú gazdasági feltételekhez kötött hitelekkel működő intézményektől kaptak pénzt, mintegy 8 százalékkal csökkent a tuberkulózis miatti halálozási arány - mondta David Stuckler kutatásvezető, a Cambridge-i Egyetem munkatársa.

"Úgy tűnt, hogy az IMF hitelezése nem közvetlen válasz a rosszabbodó egészségügyi állapotokra, inkább felgyorsította ezeket a folyamatokat" - írták a kutatók.

Az IMF szóvivője azonban megkérdőjelezte, hogy a tanulmány figyelembe vette volna a Szovjetunió szétesése utáni instabilitást, és hozzátette, hogy idő kell a betegség kifejlődéséhez, a halálozási arányok tehát valamely korábbi dologhoz köthetők.

"Ha az IMF nem lépett volna segítően közbe a posztkommunista országokban, az egészségügyi kiadások visszaesése még erőteljesebb lett volna, és általában a betegség komolyabb" - válaszolta a tanulmányra William Murray, az IMF szóvivője.

A tuberkulózis bakteriális fertőző betegség, mely főként a tüdőt támadja meg.
Világszerte 1,6 millió ember halálát okozza évente. A gyógyszerrezisztens baktériumtörzsek terjedése egyre inkább megnehezíti kezelését, és növeli a halálozások számát.

A kutatók egy statisztikai modell segítségével hasonlították össze 21 posztkommunista ország tbc-arányait az IMF és más programok hiteleinek időtartamával és időzítésével. Figyelembe vették a népességben történt változásokat, háborút, inflációt és egyéb tényezőket is, amelyek új esetekhez vezethetnek. Mindezzel együtt úgy találták a brit kutatók, hogy a tbc-s esetek emelkedő száma szorosan korrelál az IMF hitelezés kezdetével.

"Számos egyéb szóba jöhető magyarázatot teszteltünk, de egyik sem követte a valós mintázatot. Nem állítjuk, hogy az IMF-hitelek az egyedül meghatározóak, de segítenek megmagyarázni a mintázat egy részét" - fűzte hozzá tanulmányukhoz Suckler.

A köhögés miatt omlottak le Jerikó falai?  
Szivatás: a mentollal trükköznek a dohánygyárak  
Cukorbetegség: nagyobb lesz a gyógyszer-szigor 

MTI

Címkék: Cikkek

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Cikkek Megújult a Privátbankár!!
Privátbankár.hu | 2011. november 15. 15:35
Kedves olvasóink az elmúlt héten már megújult oldalunk tesztverziójával találkozhattak, ami jelezte: a Privátbankár új útra lépett. A változás már a nyáron elkezdődött, azóta lépkedünk folyamatosan előre. Most egy nagyobb ugrás következett..
Cikkek További árfolyamok >>
Privátbankár.hu | 2011. november 9. 10:05
 
Cikkek Skandináviában sincs minden rendben
Privátbankár.hu | 2011. november 3. 18:02
Folytatódik a dán lejtmenet jövőre is, a skandináv ország gazdasága tovább lassul, egyre nehézkesebb a hitelezés, és tovább csökkennek a lakásárak
Cikkek Papandreu lemondott a népszavazásról
Privátbankár.hu | 2011. november 3. 16:21
A görög kormányfő elállt attól az ötletétől, hogy népszavazáson dőljön el, akarnak-e a görögök megszorításokat a nemzetközi mentőcsomagért cserébe. Ezzel visszatértünk a pár nappal ezelőtti állapotokhoz, amikor a piacok optimista hangulatban nyugtázták, hogy az európai tagállamok nagy nehezen megállapodtak a magánbefektetőkkel a görög adósság felének leírásáról.
Cikkek Papandreu nem mond le - még
Privátbankár.hu | 2011. november 3. 14:05
Óriási meglepetésre kamatot vágott az Európai Központi Bank. 25 bázisponttal 1,25 százalékra csökkentették az irányadó rátát az eddig 1,5 százalékról. A piacok azonnal reagáltak. Közben egyre fogy a levegő a görög miniszterelnök körül, aki távozhat posztjáról. Ha Athén elköszön az eurótól, az első tagállam lehet, amely kilép az EU-ból
Cikkek A bankokat kérdezi a kormány, mi legyen a devizahitelesekkel
Privátbankár.hu | 2011. november 3. 13:50
Újra tárgyalóasztalhoz ülnek a bankok a kormánnyal, az NGM várja a javaslatokat a szektor szereplőitől. Az már biztos, hogy feltőkésítik az MFB-t
Cikkek Sehol egy biztonságos magyar bank?
Privátbankár.hu | 2011. november 3. 13:36
A Global Finance Magazin közzétette listáját az ötven legbiztonságosabb feltörekvő piaci bankról: sehol egy magyar bank, még a régiós összesítésben sem
Cikkek A mauríciuszi devizát a költségvetési tervek gyengítik
Privátbankár.hu | 2011. november 3. 12:47
Harmadik napja gyengül a mauríciuszi rúpia a dollárral, és a fő devizákkal szemben. Az Indiai-óceán szigetországában a jövő évi költségvetés terveire várnak a befektetők. A várakozások szerint a port louis-i kormány olyan intézkedésekről dönt majd, amelyek gyengítik a devizát, ugyanis az elsősorban exportból élő gazdaságnak ez kifejezett érdeke. Érdekesség, hogy a helyi statisztikai hivatal nemrég főleg az európai válságra hivatkozva csökkentette az idei GDP előrejelzését 4,5-ről 4,1 százalékra. A mindössze 1,3 millió lakosú ország GDP-je a második Fekete-Afrikában köszönhetően az erős olaj, cukornád-kivitelnek, és a textiliparnak.   Privátbankár
Cikkek A kormány átvállalja Várpalota devizahitelét - a jó lobbi miatt
Privátbankár.hu | 2011. november 3. 11:48
Várpalota polgármesterének lobbitevékenységét a kormány azzal ismeri el, hogy kifizeti a kistérség devizatartozását
Cikkek Kollektív szerződések: már most nyomást gyakorolnak a munkaadók
Privátbankár.hu | 2011. november 3. 11:21
A jövő évi költségcsökkentések jegyében több munkáltató nyomásgyakorlásba kezdett, jelezvén, hogy felbontanák a kollektív szerződéseket
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG