Teljes tilalom az írországi sertéshúsra
Az ilyen húsból előállított összetett, illetve feldolgozott termékek forgalmazhatóságát dioxinra, illetve dioxinszerű anyagokra vonatkozó kedvező eredményű laboratóriumi vizsgálat elvégzéséhez kötötte.
A főállatorvos egyben felhívja az élelmiszert és takarmányt forgalmazó vállalkozók figyelmét, hogy az Írországból származó állati eredetű termékek, illetve takarmányok forgalmazása során fokozott körültekintéssel járjanak el.
A közlemény szerint tilos minden olyan termék forgalomba bocsátása, amely az élelmiszerekben előforduló egyes szennyező anyagok felső határértékeinek meghatározásáról szóló 1881/2006/EK Bizottsági Rendeletben meghatározott határértékeket meghaladó mértékben tartalmaz dioxint vagy dioxinszerű anyagot. Az ilyen termékeket meg kell semmisíteni.
Az országos főállatorvos 31806/2008 számon közzétett határozata a www.fvm.hu internet címen található.
Biztonságosak a Kaiser Food termékei
A Mezőgazdasági Szolgáltatási Hivatal (MgSzH) laboratóriumi vizsgálatai során megállapította, hogy a december elején Magyarországra, a Kaiser Food Kft. abdai üzemébe érkezett ír származású sertésmáj nem szennyezett dioxinnal - jelentette be Bognár Lajos, az MgSzH élelmiszerlánc-biztonsági és állategészségügyi elnökhelyettese.
A vizsgálat eredményeinek következtében elmondható: a Kasier Food érintett termékei forgalomba hozhatók, mivel azok biztonságosak és fogyaszthatók - tette hozzá az elnökhelyettes.
A boltokban keringenek a dioxinos hústermékek
25 ország kaphatott a dioxinos sertéshúsból
MTI