Csak tiszta, friss, ép tojást vásároljon. A tojás dobozán a minőség-megőrzési idő feltüntetése kötelező. Lejárt szavatosságú tojást ne vásároljon meg. A közeli lejárati idejű termék esetén gondolja át, mikor, mire szeretné felhasználni a tojást. Minden tojáson fel kell tüntetni a származási ország betűjelét, a termelő tízjegyű regisztrációs számát, és egy külön számjelet, mely a tartási technológiára utal (0 - biotartás, 1 - szabad tartás, 2 - mélyalmos és 3 - ketreces technológiából származik). A kisebb termelők jelölés nélkül árusíthatnak a helyi piacokon. Az üzletekben a tojást tálcán is szabad árusítani, de fel kell tüntetni a csomagolóállomás azonosító számát és a felhasználhatóság időpontját, valamint a megfelelő tároláshoz szintén ajánlásokat kell adni.
Tojásfestés
Repedt, szennyezett tojások nem alkalmasak tojásfestéshez. Főzze a festeni kívánt tojásokat (tojásfehérjét és sárgáját egyaránt) keményre! A főtt tojásokat gyorsan hűtse le, folyóvíz alá tartva vagy hideg vízfürdőbe helyezve.
Tojásfestéshez kizárólag hivatalos árusítóhelyről beszerzett tojásfestéket (élelmiszer-színezéket), vagy természetes színezőanyagokat (pl. áfonya, hagymahéj, cékla, vöröskáposzta, ibolya, kurkuma, szeder) használjon. Tojásfesték vásárlásakor mindig ügyeljen a termék minőség-megőrzési idejére és a csomagolás épségére. Lejárt, sérült csomagolású készítményt ne vásároljon meg. Textilfestéket, egyéb festékeket tojásfestésre nem szabad használni.
A festett, főtt tojás 5°C fokon vagy alacsonyabb hőmérsékleten hűtőben egy hétig eltartható. Az így tárolt festett tojás elfogyasztható. Húsvéti tojások elrejtésekor kellő körültekintéssel járjon el. Kerülje azokat a rejtekhelyeket, ahol a tojás szennyeződhet (baktériummal, vegyszerekkel, stb.).
A főtt, festett tojást legfeljebb két óráig tárolja hűtés nélkül. Ha ez nem valósítható meg, javasolt a festett tojást dekorációnak, és nem élelmiszernek tekinteni. Tojásfújáskor szintén gondoljon arra, hogy a tojás felületén szemmel nem látható mikroorganizmusok lehetnek, melyek megbetegedést okozhatnak.
Tojástárolás, tojásos ételek készítése
A tiszta tojást nem kell felhasználás előtt megmosni. A mosás során megsérülhet a tojás természetes, külső védőrétege, s a héj átjárhatóvá válhat a baktériumok számára. Ha szennyezett a tojás, próbálja meg szárazon megtisztítani. Ha mégis szükséges, csak közvetlenül felhasználás előtt mossa, és alaposan öblítse le. A héjas tojást száraz, hűvös helyen (70-80 % páratartalom, 2-18 °C fok) vagy hűtőszekrényben tárolja. A nyers héjas tojás tárolás során ne érintkezzen más élelmiszerekkel, mert héján veszélyes baktériumok lehetnek.
Tojásfőzéshez mindig friss tojást használjon. A tojások frissessége, közvetlenül felhasználásuk előtt vízbemerítéssel ellenőrizhető. A friss tojás lesüllyed, az állott tojás fent lebeg. Ezeket csak egyenként, külön csészébe feltörve és érzékszervileg ellenőrizve használja fel. Ha a fehérje zavaros, a sárgája elfolyósodott, vagy színe, szaga nem a szokásos, ne használja fel.
Krémekhez, majonézhez csak teljesen friss tojást használjon. A feltört tojást ne tárolja, mielőbb használja fel. Nyers tojást tartalmazó ételt, pl. olyan süteményt, melynek krémjébe nyers tojás kell, ne készítsen, mert a tojással szalmonella kerülhet bele. Kisgyermeknek semmiképp se adja!
A tojásos ételeket alaposan süsse-főzze át, hogy a belsejük is forró legyen (75 Celsius-fok felett, ételhőmérővel ellenőrizhető). A rántottát is addig süsse, amíg megszilárdul. A sütés-főzés elpusztítja a baktériumokat, vírusokat.
A főzött tojásos, ún. sárga krémeket minél gyorsabban le kell hűteni, és a kész süteményt (krémes, képviselőfánk) hűtőben (legfeljebb 5˚C fok) tárolni.
Tojásos ételmaradékot lehetőleg ne tároljon. Ha ez elkerülhetetlen, a megmaradt ételt minél hamarabb hűtse le, és tegye hűtőbe (legfeljebb 5˚C fok), mert néhány órányi szobahőmérsékleten tárolás már veszélyes lehet.
Felhasználás előtt forrósítsa át újra az ételt, nem elég csak megmelegíteni. Az ételmaradékban a baktériumok ugyanis már felszaporodhattak, melyeket az alapos átsütés-főzés (átforralás) tud elpusztítani. Ha tojással dolgozik, mosson kezet nemcsak munkakezdés előtt, hanem közben is többször! Mosogassa el a tojással érintkező eszközöket, edényeket, mielőtt más ételféleséggel kezdene el foglalkozni!
Bicikliseket is szondáztatnak húsvétkor
Az éves sonkaadag ötödét húsvétkor esszük meg
A sonkát lebuktatja a színe
Privátbankár