Az Európai Unióban átlagosan 10 százalékkal drágultak az élelmiszerek, de vannak olyan európai országok is, ahol ez a szám 40 százalék fölé emelkedik. Magyarországon 12 százalék körüli az éves szintű áremelkedés. Az árak további növekedését idézheti elő a bioüzemanyagok iránti egyre nagyobb kereslet, amelyet a korábban élelmezési célra szánt növényekből (kukorica, cukorrépa, cukornád, szója) állítanak elő - olvasható az ENSZ Mezőgazdasági és Élelmezési Szervezete (FAO) közleményében.
Az áremelkedések további okai között szerepel a fejlődő országok élelmiszer fogyasztási szerkezetének jelentős változása, és a mezőgazdasági beruházások évek óta tartó alacsony szintje az agrárgazdaságban. Hozzájárul a magas élelmiszerárakhoz a Föld népességének növekedése, a kőolaj magas világpiaci ára, és egyik fő tényezőként a klímaváltozás okozta természeti katasztrófák és a megváltozott éghajlati viszonyok miatt fellépő terméskiesés.
Az élelmiszerár-robbanás következményeként nőtt a világon az rosszul és alultáplált emberek száma, számolt be az ENSZ Élelmezési és Mezőgazdasági Szervezete (FAO). A klímaváltozás mindenkit érint, de leginkább a szegénységben élőket sújtja, akiknek megoldhatatlan problémát jelent a napi élelemhez való hozzájutás. Az éhezők száma 75 millióval nőtt tavalyhoz képest, így világszinten ma 925 millió emberről mondható el, hogy nem jut megfelelő mennyiségű és minőségű élelemhez.
Október 15-én a FAO budapesti regionális irodájában tartott sajtóértekezleten Maria Kadleciková, a FAO Európai és Közép-Ázsiai Regionális képviselője elmondta: „Meggyőződésünk, hogy a történelemben először a mi generációnk rendelkezik minden eszközzel az éhezés megszüntetéséhez. Az európai régiónak jelentős szerepe van a klímaváltozás hatásainak enyhítésében és a klímaváltozáshoz való alkalmazkodás megvalósításában.”
Budapesten, az Élelmezési Világnapon két tudományos konferenciát szervez a FAO Regionális Irodája az FVM-mel (Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium), MÉTE-vel (Magyar Élelmezésipari Tudományos Egyesület) és a MAE-vel (Magyar Agrártudományi Egyesület) közösen, az Élelmezési Világnaphoz és annak témaköréhez kapcsolódva. A Magyar Élelmiszerbank Egyesület - szintén a Világnap alkalmából - idén harmadszor indítja útjára az Adománykonvojt. A tartós élelmiszeradományokkal megrakott kamionok átvonulnak Budapesten, ezzel is felhívva a figyelmet az éhezés problémájára.
Fogyjon és mentsen éhezőket!
Megmenthetnénk az éhezőket, de fontosabb az üzlet
Trükkös áremelés: összemegy az étel
Még kevesebb jut az éhezőknek
Privátbankár