1p

„E” mint energia konferencia - fókuszban a megújulóenergia-politika érvényesülése, az energia tárolási lehetőségei, a gáz- és árampiac helyzete, a zöld átmenet finanszírozása, az elektromobilitás jövőképe.

Bankvezérek, neves energiapiaci szakértők, egyetemi tanárok és kutatók a jelen kihívásairól: hallgassa meg Ön is élőben!

2024. május 16. Budapest

Részletek és jelentkezés

Magyarország maradt a saját gazdaságukat legnagyobb kritikával illető országok sorában
Kis lélegzethez jutott a világ szeptemberben az augusztusi esés után: kissé emelkedett a nemzetgazdaságok pozitív lakossági megítélésének nemzetközi átlaga. Nem romlott tovább a magyar lakosság véleménye a nemzetgazdaság általános állapotáról és a helyi gazdasági teljesítményről: maradtunk a saját gazdaságukat legnagyobb kritikával illető országok sorában.

Az Ipsos 24 ország részvételével készült legfrissebb Global @dvisor kutatása alapján a hónapról hónapra mért mindhárom mutató augusztusi visszaesése úgy tűnik, visszaköszönt a nemzetközi pénzügyi porondon, különösen Európában és az Egyesült Államokban. Figyelembe véve a szeptemberi emelkedést, az elmúlt két évben gyakorlatilag nem mutatnak változást.

Miközben minden régióban romlott  a múlt hónapban a nemzetgazdaság pozitív lakossági megítélése, szeptemberben csupán Észak-Afrika (2 százalékpontot esve 41%) és Európa (1 százalékpontot esve 26%) mutat hanyatlást. Közép-Kelet és Afrika (4 százalékpontot emelkedve 62%), az Ázsia – Csendes-óceáni térség (3 százalékpontot emelkedve 42%) és Latin-Amerika (1 százalékpontot emelkedve 46%) egyaránt szerény emelkedést mutat.

Keleten a helyzet nem változatlan

A Közép-Kelet és Afrika – beleértve Szaúd-Arábiát, Törökországot és Dél-Afrikát –  2011 majd minden hónapjában kényelmesen bekerült a nemzetközi listák élmezőnyébe. A nemzetgazdaság pozitív lakossági megítélése március óta szinte változatlan, miközben a helyi gazdasági teljesítmény erősnek minősítése és a közvetlen gazdasági környezetre vonatkozó hat havi várakozások  pozitív mutatója egyenletesen emelkedett januártól júliusig.

Kis javulás a nemzetgazdaságok megítélésében

Míg az augusztust az európai adósságválság és a nemzetgazdaságok pozitív lakossági megítélésének két pontos esése jellemezte, szeptember már egy 1 százalékpontnyi emelkedést (39%) diagnosztizál, ami világ polgárainak saját nemzetgazdaságra vonatkozó megítélését illeti.

A 24 ország részvételével készült felmérésben Szaúd-Arábia (1 százalékpontot emelkedve 89%) őrzi az első helyét, amit Svédország (4 százalékpontot javítva 74%)  és India (változatlanul 69%) követ.

Kanada a második helyről a negyedikre esett vissza a nemzetgazdaság teljesítményét megítélő index mutatójában (66%). A hanyatlás követi Egyesült Államok mutatóját, amely 1 százalékpontot emelkedett (15%) ugyan szeptemberre, de 5 százalékpontot esett a múlt hónapban.

Európa lehúzza a nemzetközi átlagot. A sereghajtók között van Spanyolország (3 százalékpontot esve 3%), Magyarország (4%), Franciaország (5 százalékpontot esve 7%), Olaszország (8%) és Japán (2 százalékpontot emelkedve 8%). Nagy-Britannia 6 százalékpontnyi javítása (17%) pozitív kivétel.

Törökország demonstrálta  a legnagyobb, 13 százalékpontos emelkedést (61%), míg a legnagyobb, 8 százalékpontos hanyatlás (25%) Mexikóban volt, az egyetlen latin-amerikai országban, amely esést mutatott a nemzetgazdaság pozitív lakossági megítélésének mutatójában ebben a hónapban.

A helyi gazdasági teljesítmény minősítése is javulgat

Tandemben haladva a makroökonómiai mutatóval, a mikroökönómia pozitív megítélése is emelkedett 1 százalékpontot (30%) a 24 ország részvételével készült felmérés legfrissebb adatai szerint.

Szaúd-Arábia vezeti a listát ebben a mutatóban is,  bár 5 százalékpontot esett ebben a naptári évben először. Az országot Kína (8 százalékpontot emelkedve 53%), Svédország (5 százalékpontot esve 52%), Kanada (3 százalékpontot esve 48%) és India (2 százalékpontot esve 47%) követi.

Szeptemberben is a legrosszabb a helyi gazdaság megítélése Japánban (5%), Spanyolországban (2 százalékpontot esve 6%). Magyarországon (9%), Franciaországban (6 százalékpontot esve 12%) és Olaszországban (1 százalékpontot esve 13%).

Törökország produkálta a legnagyobb pozitív előrelépést ezen a téren is (13 százalékpontot emelkedve 41%), őket Kína követi (8 százalékpontot emelkedve 53%). Kína 8 százalékpontnyi emelkedése egy egyenletes ez évi csökkenést zárt le. Argentína (36%) és Indonézia (31%) is 7-7 százalékpontot emelkedett.

Brazília (7 százalékpontot esve 39%), Franciaország (6 százalékpontot esve 12%), Svédország (5 százalékpontot esve 52%) és Szaúd-Arábia (5 százalékpontot esve 64%) mutatói csökkentek  a legtöbbet szeptemberben.

A várakozások tekintetében is a sereghajtók között vagyunk

Arra kérve a válaszadókat, hogy prognosztizálják, vajon erősebb lesz, gyengül, vagy marad a jelenlegi szinten a közvetlen gazdasági környezetük teljesítménye hat hónap távlatában, ahogy augusztusban, most is éppen egynegyednyien (24%) gondolják úgy, hogy erősebb lesz.

Brazília a mutató legoptimistább nemzete,  6 százalékpontnyi esése ellenére (65%), továbbra is őrzi elsőségét. Szaúd-Arábia (7 százalékpontot esve 57%) a második, amelyet India (2 százalékpontot emelkedve 54%) és Mexikó (2 százalékpontot esve 34%) követ.

A lista sereghajtói ezúttal is Franciaország (2 százalékpontot esve 2%), Magyarország (2 százalékpontot esve 6%), Japán (7%) , Belgium (2 százalékpontot emelkedve 8%), Olaszország (4 százalékpontot esve 10%) és Nagy-Britannia (1 százalékpontot emelkedve 10%).

Ismét Törökország az abszolút győztes, itt a legnagyobb mértékű 15 százalékpontnyi az emelkedés (40%), amit Kína (9 százalékpontot emelkedve 44%) követ. A legnagyobb, 7 százalékpontnyi zuhanás Szaúd-Arábiában és 6 százalékpontnyi (65%) Brazíliában volt.

Privátbankár

Címkék: Cikkek

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Cikkek Megújult a Privátbankár!!
Privátbankár.hu | 2011. november 15. 15:35
Kedves olvasóink az elmúlt héten már megújult oldalunk tesztverziójával találkozhattak, ami jelezte: a Privátbankár új útra lépett. A változás már a nyáron elkezdődött, azóta lépkedünk folyamatosan előre. Most egy nagyobb ugrás következett..
Cikkek További árfolyamok >>
Privátbankár.hu | 2011. november 9. 10:05
 
Cikkek Skandináviában sincs minden rendben
Privátbankár.hu | 2011. november 3. 18:02
Folytatódik a dán lejtmenet jövőre is, a skandináv ország gazdasága tovább lassul, egyre nehézkesebb a hitelezés, és tovább csökkennek a lakásárak
Cikkek Papandreu lemondott a népszavazásról
Privátbankár.hu | 2011. november 3. 16:21
A görög kormányfő elállt attól az ötletétől, hogy népszavazáson dőljön el, akarnak-e a görögök megszorításokat a nemzetközi mentőcsomagért cserébe. Ezzel visszatértünk a pár nappal ezelőtti állapotokhoz, amikor a piacok optimista hangulatban nyugtázták, hogy az európai tagállamok nagy nehezen megállapodtak a magánbefektetőkkel a görög adósság felének leírásáról.
Cikkek Papandreu nem mond le - még
Privátbankár.hu | 2011. november 3. 14:05
Óriási meglepetésre kamatot vágott az Európai Központi Bank. 25 bázisponttal 1,25 százalékra csökkentették az irányadó rátát az eddig 1,5 százalékról. A piacok azonnal reagáltak. Közben egyre fogy a levegő a görög miniszterelnök körül, aki távozhat posztjáról. Ha Athén elköszön az eurótól, az első tagállam lehet, amely kilép az EU-ból
Cikkek A bankokat kérdezi a kormány, mi legyen a devizahitelesekkel
Privátbankár.hu | 2011. november 3. 13:50
Újra tárgyalóasztalhoz ülnek a bankok a kormánnyal, az NGM várja a javaslatokat a szektor szereplőitől. Az már biztos, hogy feltőkésítik az MFB-t
Cikkek Sehol egy biztonságos magyar bank?
Privátbankár.hu | 2011. november 3. 13:36
A Global Finance Magazin közzétette listáját az ötven legbiztonságosabb feltörekvő piaci bankról: sehol egy magyar bank, még a régiós összesítésben sem
Cikkek A mauríciuszi devizát a költségvetési tervek gyengítik
Privátbankár.hu | 2011. november 3. 12:47
Harmadik napja gyengül a mauríciuszi rúpia a dollárral, és a fő devizákkal szemben. Az Indiai-óceán szigetországában a jövő évi költségvetés terveire várnak a befektetők. A várakozások szerint a port louis-i kormány olyan intézkedésekről dönt majd, amelyek gyengítik a devizát, ugyanis az elsősorban exportból élő gazdaságnak ez kifejezett érdeke. Érdekesség, hogy a helyi statisztikai hivatal nemrég főleg az európai válságra hivatkozva csökkentette az idei GDP előrejelzését 4,5-ről 4,1 százalékra. A mindössze 1,3 millió lakosú ország GDP-je a második Fekete-Afrikában köszönhetően az erős olaj, cukornád-kivitelnek, és a textiliparnak.   Privátbankár
Cikkek A kormány átvállalja Várpalota devizahitelét - a jó lobbi miatt
Privátbankár.hu | 2011. november 3. 11:48
Várpalota polgármesterének lobbitevékenységét a kormány azzal ismeri el, hogy kifizeti a kistérség devizatartozását
Cikkek Kollektív szerződések: már most nyomást gyakorolnak a munkaadók
Privátbankár.hu | 2011. november 3. 11:21
A jövő évi költségcsökkentések jegyében több munkáltató nyomásgyakorlásba kezdett, jelezvén, hogy felbontanák a kollektív szerződéseket
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG