1p
82 országban és 951 városban zajlanak jelenleg tüntetések a délutáni órák óta - az akció kiindulópontja Spanyolország volt, Madridban és Barcelonában is ezrek tüntettek a politikusok és a bankárok ellen. A legnagyobb megmozdulás azonban Rómában volt, ahol egy kisebb agresszív csoport felgyújtotta a védelmi minisztérium egyik épületét
82 országban és 951 városban zajlanak jelenleg tüntetések a délutáni órák óta - az akció kiindulópontja Spanyolország volt, Madridban és Barcelonában is ezrek tüntettek a politikusok és a bankárok ellen. A legnagyobb megmozdulás azonban Rómában volt, ahol egy kisebb agresszív csoport felgyújtotta a védelmi minisztérium egyik épületét.

Tüntetett a fél világ és a megmozdulásoknak még nincs vége. Délután Madridban és Barcelonában gyülekeztek ezrek, főleg fiatalok, akik "valódi demokráciát" követeltek, mert elegük van a közel 20%-os munkanélküliségből, a spanyol fiatalok majd fele állástalan.

Csak Spanyolországban 60 városban tüntettek, a tavaszi megmozdulásokhoz hasonlóan többen a madridi Puerta del Sol-on töltik majd az éjszakát, de több ezren gyűltek össze Katalóniában is, a barcelonai Plaza de Catalunya is megtelt a tüntetőkkel, a városban még mindig erős a rendőri készültség.

Kik azok a "felháborodottak"?
Kiküldött tudósítónk nyáron számolt be arról, hogyan szakadt szét az egykor európai éltanulónak tartott Spanyolország társadalma, ahol a fiatalok tavasszal az utcára vonultak, hogy egy valódi demokráciáért küzdjenek. Részletek >>>
Tiltakozó akciók voltak ma Londonban, Brüsszelben, Frankfurtban és New Yorkban. A világ pénzügyi központjaiban többen felvonultak, miközben a korrupt és kapzsi politikai és pénzügyi elitet korholták.

Ahogy az El País madridi lap írja, az "15-M szelleme meghódította a fél világot", a mai napra hirdetett megmozdulások ugyanis a spanyol "felháborodottaktól" indult ki, akik május 15-én (spanyol rövidítés szerint 15-M) vonultak az utcára először. Három évvel és egy hónappal a Lehman Brothers bankóriás csődje után a tiltakozók valódi egyenlőséget akarnak, tiltakoznak az ellen, hogy a nemzeti kormányok feltőkésítéssel "mentenék meg a kapzsiságuk miatt a vesztükbe rohanó bankokat".


Olasz fiatalok egy csoportja forradalmat akar - bankfiókokat támadtak meg Rómában

Londonban beszédet mondott Julian Assange is, a világ pénzügyi központjai mellett jelentősebb megmozdulások voltak a dél-amerikai nagyvárosokban is, elsősorban Chilében és Argentínában.

Rómában durvult el a helyzet a leginkább, itt az egyik minisztériumi épület oldalsó szárnyát tüntetők egy agresszívabb csoportja felgyújtotta. Az olasz fővárosban volt a legnagyobb a megmozdulás, tízezrek tüntettek Berlusconi és az EKB új olasz elnöke, a szintén olasz Mario Draghi ellen. Több bankfiókot megtámadtak a fiatalok és kocsikat is felgyújtottak.

A nagy államadóssággal (a GDP 120%-ának megfelelő) küzdő Olaszországban pénteken fogadták el Silvio Berlusconi 60 millió eurós megszorítócsomagját, ráadásul úgy, hogy az örök túlélő milliárdos fociklubelnök még a bizalmi szavazást is megnyerte.

Privátbankár

Címkék: Cikkek

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Cikkek Megújult a Privátbankár!!
Privátbankár.hu | 2011. november 15. 15:35
Kedves olvasóink az elmúlt héten már megújult oldalunk tesztverziójával találkozhattak, ami jelezte: a Privátbankár új útra lépett. A változás már a nyáron elkezdődött, azóta lépkedünk folyamatosan előre. Most egy nagyobb ugrás következett..
Cikkek További árfolyamok >>
Privátbankár.hu | 2011. november 9. 10:05
 
Cikkek Skandináviában sincs minden rendben
Privátbankár.hu | 2011. november 3. 18:02
Folytatódik a dán lejtmenet jövőre is, a skandináv ország gazdasága tovább lassul, egyre nehézkesebb a hitelezés, és tovább csökkennek a lakásárak
Cikkek Papandreu lemondott a népszavazásról
Privátbankár.hu | 2011. november 3. 16:21
A görög kormányfő elállt attól az ötletétől, hogy népszavazáson dőljön el, akarnak-e a görögök megszorításokat a nemzetközi mentőcsomagért cserébe. Ezzel visszatértünk a pár nappal ezelőtti állapotokhoz, amikor a piacok optimista hangulatban nyugtázták, hogy az európai tagállamok nagy nehezen megállapodtak a magánbefektetőkkel a görög adósság felének leírásáról.
Cikkek Papandreu nem mond le - még
Privátbankár.hu | 2011. november 3. 14:05
Óriási meglepetésre kamatot vágott az Európai Központi Bank. 25 bázisponttal 1,25 százalékra csökkentették az irányadó rátát az eddig 1,5 százalékról. A piacok azonnal reagáltak. Közben egyre fogy a levegő a görög miniszterelnök körül, aki távozhat posztjáról. Ha Athén elköszön az eurótól, az első tagállam lehet, amely kilép az EU-ból
Cikkek A bankokat kérdezi a kormány, mi legyen a devizahitelesekkel
Privátbankár.hu | 2011. november 3. 13:50
Újra tárgyalóasztalhoz ülnek a bankok a kormánnyal, az NGM várja a javaslatokat a szektor szereplőitől. Az már biztos, hogy feltőkésítik az MFB-t
Cikkek Sehol egy biztonságos magyar bank?
Privátbankár.hu | 2011. november 3. 13:36
A Global Finance Magazin közzétette listáját az ötven legbiztonságosabb feltörekvő piaci bankról: sehol egy magyar bank, még a régiós összesítésben sem
Cikkek A mauríciuszi devizát a költségvetési tervek gyengítik
Privátbankár.hu | 2011. november 3. 12:47
Harmadik napja gyengül a mauríciuszi rúpia a dollárral, és a fő devizákkal szemben. Az Indiai-óceán szigetországában a jövő évi költségvetés terveire várnak a befektetők. A várakozások szerint a port louis-i kormány olyan intézkedésekről dönt majd, amelyek gyengítik a devizát, ugyanis az elsősorban exportból élő gazdaságnak ez kifejezett érdeke. Érdekesség, hogy a helyi statisztikai hivatal nemrég főleg az európai válságra hivatkozva csökkentette az idei GDP előrejelzését 4,5-ről 4,1 százalékra. A mindössze 1,3 millió lakosú ország GDP-je a második Fekete-Afrikában köszönhetően az erős olaj, cukornád-kivitelnek, és a textiliparnak.   Privátbankár
Cikkek A kormány átvállalja Várpalota devizahitelét - a jó lobbi miatt
Privátbankár.hu | 2011. november 3. 11:48
Várpalota polgármesterének lobbitevékenységét a kormány azzal ismeri el, hogy kifizeti a kistérség devizatartozását
Cikkek Kollektív szerződések: már most nyomást gyakorolnak a munkaadók
Privátbankár.hu | 2011. november 3. 11:21
A jövő évi költségcsökkentések jegyében több munkáltató nyomásgyakorlásba kezdett, jelezvén, hogy felbontanák a kollektív szerződéseket
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG