A közlemény szerint azok az ételek tekinthetők biztonságosnak, melyek jól át vannak forrósítva, és frissen fogyasztjuk őket, vagy hűtés nélkül sem romlandóak (beigli, pogácsa, linzer, rántott hús, ecetes, citromos majonéz nélküli saláták - pl. hagymás burgonyasaláta).
Természetesen ilyenkor is figyelni kell az amúgy is fontos higiénés szabályok betartására. Így a romlandó ételt, nyersanyagot mindig hűtve (+5 şC alatt) tároljuk. Az ételeket alaposan süssük-főzzük, hogy a belsejük is forró (75 şC felett) legyen. Szükség esetén ez ételhőmérővel ellenőrizhető.
Szaloncukorteszt: sárga por nélkül jobb lenne az élet |
Az ételmérgezés veszélye nő, ha a baktériumok a langyos ételben elszaporodhatnak - hívják fel rá a figyelmet. A készétel szobahőmérsékleten 2-3 óráig, de hűtve is csak 1-3 napig tárolható biztonságosan.
A MÉBiH közlése szerint a halat érdemes azonnal feldolgozni, azonban a megfelelően kezelt hal hűtőben 1-2 napig eltartható. Utóbbi esetben vegyük ki a halat csomagolásából, áztassuk hideg vízben, majd itassuk szárazra törlőpapírral és tegyük jól záródó, tiszta műanyag zacskóba vagy dobozba. Feldolgozásig tároljuk a hűtő leghidegebb részében, 0-3şC-on, akár jégen - tanácsolják.
Trendi karácsony - trendi fával!
A magyarok bor nélkül nem tudnak ünnepelni
Gagyi szaloncukor nélkül is van karácsony!
Milliárdok csüngnek a karácsonyfán
Privátbankár