1p
Klasszikus értelemben vett forradalomról nem beszélhetünk Egyiptomban, de az események változásokat hozhatnak. A rezsim helyébe azért nem a demokrácia lép
Klasszikus értelemben vett forradalomról nem beszélhetünk Egyiptomban, de az események mégis jelentős változásokat hozhatnak az állam vezetésében. Naivitás lenne azonban azt hinni, hogy a rezsim helyébe egycsapásra demokrácia léphet – nyilatkozta Tálas Péter biztonságpolitikai szakértő és Rostoványi Zsolt Közel-Kelet szakértő a Duna Televízió Közbeszéd című műsorában csütörtök este.

Nem beszélhetünk forradalomról Egyiptomban. Még akkor sem, ha a látott képek ezt mutatják – mondta Tálas Péter. “Megítélésem szerint lázadás, tiltakozás zajlik, amit a hatalom megpróbál zavargásokká elfajítani, hogy csőcseléknek tűnjenek fel a Mubarak ellen tiltakozók. Miközben számunkra láthatatlanul, a háttérben, az egyiptomi politikai eliten belül nagyon erős hatalmi harc folyik, ahogy minden autoriter rendszerben előjönnek ezek a típusú harcok, amikor utódlási kérdések kerülnek napirendre” - tette hozzá.

Nem forradalom, de hoznak változást a megmozdulások

Nem érdemes lebecsülni a megmozdulások hatásait és következményeit sem Egyiptomban, sem a régió néhány más országában. Látszik ugyanis, hogy a politikai vezetés már hajlandó bizonyos engedményekre – fogalmazott Rostoványi Zsolt. Egyfelől Mubarak elnök bejelentette, hogy nem indul a következő elnökválasztáson, és ezt - tehát az utódlás szükségességét – elfogadja a hadsereg is és más szerepelők is. Továbbá, a választásokat szeptemberről augusztusra hozhatják előre, azokon nem indul Mubarak fia, illetve az elnök utasította az új egyiptomi miniszterelnököt bizonyos reformintézkedések megtételére. Nem beszélve a környező országokeli történésekről: Algériában bejelentették, hogy vélelmezhetően felfüggesztik a majdnem két évtizede hatályban lévő szükségállapotot, Jemenben tüntetések vannak, Jordániában a király új kormány nevezett ki – sorolta a változások jeleit a Közel-Kelet szakértő a Duna Televízióban.

Nem demokrácia következik

Az érintett államokban zajló változások természetesnek is tekinthetők – fűzte hozzá Tálas Péter. Harminc éve hatalmon lévő diktátoroknak – egész egyszerűen az öregség okán – egyszer meg kell bukniuk. A várakozások viszont, hogy a térségben dominószerűen megdőlnek ezek az autokratikus rendszerek és demokráciák jönnek a helyükbe, teljesen illuzórikusak. Az egész régióban történelmi hagyománya van ugyanis az egyszemélyi, paternalisztikus vezetésnek - érvelt már Rostoványi Zsolt.

Fontos, hogy képesek legyünk megkülönböztetni a televízióban látott virtuális valóságot – amiből próbálunk következtetéseket levonni – az egyiptomi tényleges valóságtól – hangoztatta Tálas Péter. “Változások lesznek, de én úgy érzem, hogy amikor a politikusok kommentálják az eseményeket, saját félelmeiket vagy reményeiket láttatják a történésekben: forradalom lesz, demokrácia lesz, vagy jaj, jönnek az iszlamisták. Miközben ez az egész sokkal-sokkal differenciáltabb” - fűzte hozzá a Tálas a Duna TV műsorában.

Mindkét szakértő egyetértett abban, hogy egy Mubarak utáni vezető már nem elődje rendszerét viszi tovább, de az új rezsim autokrata jellege - egyelőre – megmarad majd. Rostoványi szerint lesznek parlamenti választások – ahogy eddig is voltak –, megváltoztatják az alkotmányt, demokratikusabbá teszik a választásokat, azokon vélhetően nagyobb eséllyel indulhatnak a Mubarak-féle párton kívüli erők is.

El-Baradei inkább átmeneti vezető lehet

Mohammed el-Baradei ellenzéki vezető, a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség volt főigazgatója nem tartozik a hatalmi elitnek ahhoz a részéhez, amelyik most igazán tárgyal. Ő az utca embere. A nemzetközi média számára beazonosítható, ezért is az események szimbolikus figurája – mondta Tálas Péter. Rostoványi Zsolt szerint szimbolikus szerepet annak ellenére is betölthet Baradei a változások során, hogy tömegbázissal nem rendelkezik Egyiptomban, lévén több mint húsz évig külföldön élt. Lehet viszont “átmeneti figura”, akit az ellenzékiek most elfogadnak vezetőnek, aki Mubarak helyére léphet egy bizonyos ideig, amíg őt tartósan fel nem váltja valaki, akit egyelőre még nem ismerünk. “Ez nem lenne rossz opció, mert békés átmenetet is lehetővé tenne, Baradei lenne az a személy, aki vezényelné a változásokat” - mondta a Közel-Kelet szakértő.

Amerika nehéz helyzetben

“Amerikának már régóta egyetlen nagy dilemmája van a szélesebb értelemben vett Közel-Keleten, a demokrácia és a stabilitás között kell választania” -szögezte le Tálas Péter. Amennyiben az Egyesült Államok ragaszkodik a teljesen demokratikus választásokhoz a térségben, előfordulhat, hogy olyan erők kerülnek hatalomra, amelyekkel az USA csak nagyon nehezen tud együttműködni, vagy amelyek egyenesen ellenségesek lesznek vele szemben, hangzott el a Duna Televízió műsorában.

 

Privátbankár

Címkék: Cikkek

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Cikkek Megújult a Privátbankár!!
Privátbankár.hu | 2011. november 15. 15:35
Kedves olvasóink az elmúlt héten már megújult oldalunk tesztverziójával találkozhattak, ami jelezte: a Privátbankár új útra lépett. A változás már a nyáron elkezdődött, azóta lépkedünk folyamatosan előre. Most egy nagyobb ugrás következett..
Cikkek További árfolyamok >>
Privátbankár.hu | 2011. november 9. 10:05
 
Cikkek Skandináviában sincs minden rendben
Privátbankár.hu | 2011. november 3. 18:02
Folytatódik a dán lejtmenet jövőre is, a skandináv ország gazdasága tovább lassul, egyre nehézkesebb a hitelezés, és tovább csökkennek a lakásárak
Cikkek Papandreu lemondott a népszavazásról
Privátbankár.hu | 2011. november 3. 16:21
A görög kormányfő elállt attól az ötletétől, hogy népszavazáson dőljön el, akarnak-e a görögök megszorításokat a nemzetközi mentőcsomagért cserébe. Ezzel visszatértünk a pár nappal ezelőtti állapotokhoz, amikor a piacok optimista hangulatban nyugtázták, hogy az európai tagállamok nagy nehezen megállapodtak a magánbefektetőkkel a görög adósság felének leírásáról.
Cikkek Papandreu nem mond le - még
Privátbankár.hu | 2011. november 3. 14:05
Óriási meglepetésre kamatot vágott az Európai Központi Bank. 25 bázisponttal 1,25 százalékra csökkentették az irányadó rátát az eddig 1,5 százalékról. A piacok azonnal reagáltak. Közben egyre fogy a levegő a görög miniszterelnök körül, aki távozhat posztjáról. Ha Athén elköszön az eurótól, az első tagállam lehet, amely kilép az EU-ból
Cikkek A bankokat kérdezi a kormány, mi legyen a devizahitelesekkel
Privátbankár.hu | 2011. november 3. 13:50
Újra tárgyalóasztalhoz ülnek a bankok a kormánnyal, az NGM várja a javaslatokat a szektor szereplőitől. Az már biztos, hogy feltőkésítik az MFB-t
Cikkek Sehol egy biztonságos magyar bank?
Privátbankár.hu | 2011. november 3. 13:36
A Global Finance Magazin közzétette listáját az ötven legbiztonságosabb feltörekvő piaci bankról: sehol egy magyar bank, még a régiós összesítésben sem
Cikkek A mauríciuszi devizát a költségvetési tervek gyengítik
Privátbankár.hu | 2011. november 3. 12:47
Harmadik napja gyengül a mauríciuszi rúpia a dollárral, és a fő devizákkal szemben. Az Indiai-óceán szigetországában a jövő évi költségvetés terveire várnak a befektetők. A várakozások szerint a port louis-i kormány olyan intézkedésekről dönt majd, amelyek gyengítik a devizát, ugyanis az elsősorban exportból élő gazdaságnak ez kifejezett érdeke. Érdekesség, hogy a helyi statisztikai hivatal nemrég főleg az európai válságra hivatkozva csökkentette az idei GDP előrejelzését 4,5-ről 4,1 százalékra. A mindössze 1,3 millió lakosú ország GDP-je a második Fekete-Afrikában köszönhetően az erős olaj, cukornád-kivitelnek, és a textiliparnak.   Privátbankár
Cikkek A kormány átvállalja Várpalota devizahitelét - a jó lobbi miatt
Privátbankár.hu | 2011. november 3. 11:48
Várpalota polgármesterének lobbitevékenységét a kormány azzal ismeri el, hogy kifizeti a kistérség devizatartozását
Cikkek Kollektív szerződések: már most nyomást gyakorolnak a munkaadók
Privátbankár.hu | 2011. november 3. 11:21
A jövő évi költségcsökkentések jegyében több munkáltató nyomásgyakorlásba kezdett, jelezvén, hogy felbontanák a kollektív szerződéseket
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG