Válságban kevésbé fogy a bio
Története során idén először válságába jutott a bioélelmiszer-termelő ágazat Németországban: nyolc évig tartó dinamikus bővülést követően 2009 első hét hónapjában 4 százalékkal zsugorodott a piac.
Tavaly még minden korábbinál nagyobb, összesen hatmilliárd euró árbevételt értek el az élelmiszer-termelői szektor 5 százalékát képviselő biotermelők. A fejlődés üteme azonban már 2008-ban lassult, az éves szintű 10 százalékos bővülés elmaradt a korábbi években megszokottól.
Alig van olyan ágazat Németországban, amely a biotermeléshez hasonló felfutást produkált az ezredforduló óta, most azonban "mintha a fogyasztók kissé belefáradtak volna az ökológiailag tudatos vásárlásba" - mondta Helmut Hübsch a GfK kutatásvezetője.
A jelenség pontos okai még nem teljesen világosak. Annyi biztos, hogy a biotermékek minőségéről megjelenő beszámolók szerepe fontos. A vezető független fogyasztóvédelmi szervezet, a Stiftung Warentest például kimutatta, hogy a bioélelmiszerek drágábbak, de nem feltétlenül magasabb minőségűek a "hagyományos", ipari módszerekkel előállított élelmiszereknél. A vizsgálat szerint a biotermékek 30 százaléka csupán kielégítő vagy kifogásolható minőségű.
A gazdasági válság hatása sem elhanyagolható; sok család a jelenlegi körülmények között inkább az olcsóbb termékeket választja, és összességében is kevesebbet költenek a német fogyasztók élelmiszerre, mint a válság előtt - mondta a szakember.
Szlovák katasztrófa: csak állatkertben lesz tehén?
A GMO-kukorica nem is biztonságos?
Kifogásolható a magyar búza minősége?
Drasztikus visszaesés az agrártermelésben
Csökkentek a mezőgazdasági árak
MTI