1p
Máris módosítják a végtörlesztés szabályait: 50-80 ezer fővel bővülhet az igénybe vevők köre. A kormány a kamattámogatást adna a forinthitelekre, innen azonban a végtörlesztőket már kizárnák
A módosítás szerint a végtörlesztés joga akkor is megilleti a deviza alapú jelzáloghitellel tartozót, ha a kölcsönnel már nem az eredeti pénzügyi intézménynek tartozik, a végtörlesztéshez csak forint alapú áthidaló kölcsön nyújtható, és akkor is lehetséges a végtörlesztés, ha a deviza alapú hitel folyósítása több részletben történt.

Rogán Antal törvényjavaslatában - amely az otthonvédelmi intézkedések kiterjesztése kapcsán a hitelintézetekről és a pénzügyi vállalkozásokról szóló törvény módosítása címet viseli - rögzíti, hogy az egyösszegű végtörlesztéshez esetleg igénybe vett áthidaló kölcsön csak forinthitel lehet.

Végtörlesztés vagy kamattámogatott hitel?
Ha tágul is azok köre, akik igénybe vehetik majd a fix árfolyamú végtörlesztést, érdemes lesz alaposan meggondolni a döntést. Hiszen a kormány tervei szerint újra bevetné a kamattámogatott lakáshiteleket, azonban a végtörlesztők nem kaphatnak majd kedvezményt. 
Részletek >>>
Egyértelművé teszi továbbá azt is, hogy az egyösszegű végtörlesztés szabályai arra az esetre is vonatkoznak, amikor a végtörleszteni kívánt hitel folyósítása több részletben történt, és az ilyen jellegű végtörlesztések esetére számítási szabályt vezet be. A részletekben folyósított deviza hitel lényege az, hogy a lakásépítés ütemének megfelelően, többféle árfolyamon folyósította a bank a deviza alapú kölcsönt. A javaslat szerint ilyenkor a folyósításnál alkalmazott árfolyamok súlyozott átlagát kell figyelembe venni, így ha volt 180 forint feletti svájci frank hitel is a folyósításban, ez még nem zárja ki a végtörlesztést - indokolta javaslatát Rogán Antal.

A törvényjavaslat az is kimondja, hogy az egyösszegű végtörlesztés szabályai a devizában törlesztő adósok hitelszerződéseire is vonatkoznak. Egyértelműsíti azt is, hogy a végtörlesztési kérelmet a követeléssel rendelkező pénzügyi intézményhez kell benyújtani.

Mehetnek a devizahitelesek

A javaslat deviza alapú kölcsönnek minősíti azt is, ahol a törlesztés devizában történt, de a végtörlesztést az adós forintban teljesíti. Az adóst - a törvényben meghatározott feltételek fennállása esetén - abban az esetben is megilleti a rögzített árfolyamon való végtörlesztés lehetősége, ha az eredetileg hitelt nyújtó pénzügyi intézmény személyében változás állt be a hitelkövetelés engedményezése révén.

A javaslat indokolásában Rogán Antal azt írja, hogy az ilyen esetben a követeléssel és a kapcsolódó biztosítékokkal (például jelzálog) már nem az eredetileg hitelt nyújtó pénzügyi intézmény rendelkezik, így a tartozást sem az ő részére, hanem a deviza kölcsönszerződésből követeléssel rendelkező pénzügyi intézmény részére kell teljesíteni, amely pénzügyi intézmény a végtörlesztés megtörténtét követően a devizaalapú kölcsönszerződés biztosítékául szolgáló terhek törlése iránt intézkedni jogosult és köteles. 

Még többen élhetnek a lehetőséggel

A módosítások szükségességét Rogán Antal azzal indokolta, hogy az otthonvédelemmel összefüggő egyes törvények módosításáról szóló törvény hatálybalépése óta eltelt időszak tapasztalatai azt mutatják, hogy a különböző pénzügyi intézmények egymástól eltérően, illetve bizonyos esetekben nem az eredeti jogalkotói szándék szerint alkalmazzák a hiteleseket segítő szabályokat. Az új törvény további 50-80 ezer ember előtt nyitja meg a végtörlesztés lehetőségét.

A képviselők a házszabálytól eltérésre vonatkozó javaslatot 304 igen szavazattal, 44 nem ellenében fogadták el. Az indítvány összevont vitáját hétfőn a határozathozatalok sorában folytatja le a Ház, majd dönt annak elfogadásáról is.

 

MTI, Privátbankár

Címkék: Cikkek

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Cikkek Megújult a Privátbankár!!
Privátbankár.hu | 2011. november 15. 15:35
Kedves olvasóink az elmúlt héten már megújult oldalunk tesztverziójával találkozhattak, ami jelezte: a Privátbankár új útra lépett. A változás már a nyáron elkezdődött, azóta lépkedünk folyamatosan előre. Most egy nagyobb ugrás következett..
Cikkek További árfolyamok >>
Privátbankár.hu | 2011. november 9. 10:05
 
Cikkek Skandináviában sincs minden rendben
Privátbankár.hu | 2011. november 3. 18:02
Folytatódik a dán lejtmenet jövőre is, a skandináv ország gazdasága tovább lassul, egyre nehézkesebb a hitelezés, és tovább csökkennek a lakásárak
Cikkek Papandreu lemondott a népszavazásról
Privátbankár.hu | 2011. november 3. 16:21
A görög kormányfő elállt attól az ötletétől, hogy népszavazáson dőljön el, akarnak-e a görögök megszorításokat a nemzetközi mentőcsomagért cserébe. Ezzel visszatértünk a pár nappal ezelőtti állapotokhoz, amikor a piacok optimista hangulatban nyugtázták, hogy az európai tagállamok nagy nehezen megállapodtak a magánbefektetőkkel a görög adósság felének leírásáról.
Cikkek Papandreu nem mond le - még
Privátbankár.hu | 2011. november 3. 14:05
Óriási meglepetésre kamatot vágott az Európai Központi Bank. 25 bázisponttal 1,25 százalékra csökkentették az irányadó rátát az eddig 1,5 százalékról. A piacok azonnal reagáltak. Közben egyre fogy a levegő a görög miniszterelnök körül, aki távozhat posztjáról. Ha Athén elköszön az eurótól, az első tagállam lehet, amely kilép az EU-ból
Cikkek A bankokat kérdezi a kormány, mi legyen a devizahitelesekkel
Privátbankár.hu | 2011. november 3. 13:50
Újra tárgyalóasztalhoz ülnek a bankok a kormánnyal, az NGM várja a javaslatokat a szektor szereplőitől. Az már biztos, hogy feltőkésítik az MFB-t
Cikkek Sehol egy biztonságos magyar bank?
Privátbankár.hu | 2011. november 3. 13:36
A Global Finance Magazin közzétette listáját az ötven legbiztonságosabb feltörekvő piaci bankról: sehol egy magyar bank, még a régiós összesítésben sem
Cikkek A mauríciuszi devizát a költségvetési tervek gyengítik
Privátbankár.hu | 2011. november 3. 12:47
Harmadik napja gyengül a mauríciuszi rúpia a dollárral, és a fő devizákkal szemben. Az Indiai-óceán szigetországában a jövő évi költségvetés terveire várnak a befektetők. A várakozások szerint a port louis-i kormány olyan intézkedésekről dönt majd, amelyek gyengítik a devizát, ugyanis az elsősorban exportból élő gazdaságnak ez kifejezett érdeke. Érdekesség, hogy a helyi statisztikai hivatal nemrég főleg az európai válságra hivatkozva csökkentette az idei GDP előrejelzését 4,5-ről 4,1 százalékra. A mindössze 1,3 millió lakosú ország GDP-je a második Fekete-Afrikában köszönhetően az erős olaj, cukornád-kivitelnek, és a textiliparnak.   Privátbankár
Cikkek A kormány átvállalja Várpalota devizahitelét - a jó lobbi miatt
Privátbankár.hu | 2011. november 3. 11:48
Várpalota polgármesterének lobbitevékenységét a kormány azzal ismeri el, hogy kifizeti a kistérség devizatartozását
Cikkek Kollektív szerződések: már most nyomást gyakorolnak a munkaadók
Privátbankár.hu | 2011. november 3. 11:21
A jövő évi költségcsökkentések jegyében több munkáltató nyomásgyakorlásba kezdett, jelezvén, hogy felbontanák a kollektív szerződéseket
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG