Rohanó világunkban egyre többen étkeznek útközben, vásárolnak gyorsbüfékben, vagy - a szép idő beköszöntének és számos szabadtéri rendezvénynek köszönhetően - úton-útfélen megjelenő utcai árusoktól. Az egységeket és az utcai árusokat a hatóságok is ellenőrzik, azonban az igazi visszajelzést a fogyasztótól kapják, aki a pénztárcájával szavaz arról, életben maradjon-e a vállalkozás. A vásárló nem lát be a színfalak mögé, de sok apró jelből tájékozódhat, és eldöntheti, megveszi-e, megeszi-e az ételt. Legyünk igényesek! Nem mindegy, hogy kitől vásárolunk! Milyen az ideális fagylaltárus, lángosos vagy éppenséggel a gyrosos? Kiderül a Magyar Élelmiszer-biztonsági Hivatal összeállításából.
Általános jelzések
- Az üzlet, eladóhely tiszta, rendes, szinte ragyog.
- Minden a helyén van, nincsenek felesleges tárgyak, lomok
- Nincsenek legyek, egyéb rovarok, vagy háziállatok.
- A kiszolgáló világos, egyszínű munkaruhát, vagy formaruhát visel.
- Haját lefedi, vagy szorosan hátraköti.
- Keze tiszta, nincs felékszerezve, körme nem lakkozott, nincs műkörme.
- Nem nyúl kézzel az ételhez.
- Nem dohányzik.
- Van kézmosási lehetősége, és használja is.
- Az ételeket szennyeződéstől védve, lefedve, kellő hőfokon tárolja.
- A kiszolgált meleg-étel forró, a hűtendő étel jéghideg.
- A tányér, pohár, evőeszköz kifogástalanul tiszta.
- Van kihelyezve hulladékgyűjtő.
- A kínálat és az ár egyértelműen, jól láthatóan fel van tüntetve.
- Számlát, illetve. blokkot kérés nélkül ad.
- fagylaltpultja a vásárlói oldalról zárt, a kiszolgálási szünetekben a kiszolgáló rész felől védi a cseppfertőzéstől, rovaroktól, portól, szennyeződéstől (pl. elhúzható vagy felnyitható plexilappal).
- a fagylaltpultot nem éri közvetlen napfény.
- az esetleg megolvadt fagylaltot nem fagyasztja le újra, a frissen készült fagylaltot nem tölti rá a régire.
- a tégelyben csak a fagylalthoz illő, ehető díszítés van.
- a fagylalt nem kőkemény, de nem is folyik.
- a tégelyek cseréjekor a fagyasztóból kivett fagylaltot azonnal beteszi a hűtőpultba, nem tárolja szobahőmérsékleten.
- az adagolókanalat nem mártja piszkos vízbe, nem törli ruhába. Ha kanálöblítés szükséges, a fagylaltpultban van kanálmosó, ebben a víz mindig tiszta.
- a tölcsért szalvétával fogja meg és nyújtja át nekünk, vásárlóknak.
- környékén nem érezni átható, égett olajszagot. Az erős, kellemetlen olajszag azt jelzi, hogy a sütéshez használt olaj rendszeres cseréje elmarad. Az elhasználódott olaj az egészségre káros anyagokat tartalmaz.
- a lángost frissen készíti, így az kiadáskor még forró. A nyúlós, langyos lángos arra utal, hogy az már jó ideje kisült.
- a kiadásra váró lángost, illetve a feltéteket védi a szennyeződéstől, rovaroktól.
- mindig csak kis mennyiségű lángos-feltétet (tejföl, reszelt sajt) tart a pultban, a többit hűtőszekrényben tárolja, így elkerüli, hogy azok szobahőmérsékleten felmelegedjenek, szennyeződjenek.
- a feltéteket, szóratokat, önteteket tartó edények tiszták. Ezekhez kizárólag a kiszolgáló személy nyúlhat, a vásárlók nem!
- a nyers gyros-nyárson veszélyes baktériumok lehetnek, ezért gyakran mos kezet.
- a gyros-nyársat forgatni kell, hogy minden oldala egyenletesen átsüljön, egyik oldala se égjen oda, illetve ne maradjon nyers. Az alapos sütés a baktériumokat elpusztítja.
- a nem eléggé átsült hús veszélyes, ilyet még kérésre sem szolgál ki.
- a húst csak a rendeléskor szeleteli le, így elkerüli azt, hogy a tálcára lehulló hús a nyársból kicsepegő, esetlegesen még nyers húslével szennyeződhessen.
- nap végén a megmaradt gyros-húst meg kell semmisítenie, másnap nem használhatja fel. Kezdjünk gyanakodni, ha üzletnyitáskor megkezdett nyársról származó hússal akarnak kiszolgálni.
- a gyros-húshoz kínált köretet (pl. rizst) megfelelő hőmérsékletre beállított melegentartó pultban, forrón kell tárolni, a salátákat, önteteket pedig hidegen.
- az ételt a fogyasztó kérésre külön átforrósítja.
- Csak megbízható helyen vásároljon.
- Legyen igényes, ne vásároljon ételt elhanyagolt higiénéjű, rendetlen helyen.
- Az ételt csak tiszta kézzel, vagy tiszta szalvétával fogja meg. A kézen baktériumok, vírusok lehetnek.
- Étkezés előtt mosson kezet. Ha kézmosásra nincs lehetősége, használjon fertőtlenítő kéztörlő kendőt.
- Csak forrón tálalt meleg-ételt, hűtőben tárolt hideg-ételt fogadjon el.
- Utcán árult, előre szeletelt gyümölcsöt vagy gyümölcsből facsart levet nem ajánlatos venni.
- A tojásos, darált húst tartalmazó, vagy töltelékes ételek fogyasztásának nagyobb a kockázata.
- A langyos helyen tárolt, vagy kellően át nem sült étel veszélyes.
- Ne fogyassza el az ételt, ha állott, romlásra gyanús, vagy szokatlan ízű.
- A frissen készült, forrón tálalt étel biztonságos.
Tojnak a tisztaságra: vigyázzon, hol ebédel!
Káliummal a magas vérnyomás ellen
Lecsaptak a piacokra: volt ott minden
Ha kövérek a barátaink, mi is elhízunk?
Visszatérhetnek a görbe uborkák a piacra