3p

Kijött a Frontex friss összesítése.

Az Európai Unió külső határainak legtöbbjén emelkedett a migrációs beáramlás az év első öt hónapjában, különösen a Földközi-tenger keleti medencéjében kialakult, főként Görögországot és Ciprust érintő migrációs útvonalon, ahol január és május között 103 százalékkal nőtt, azaz 21 773-ra emelkedett az illegális határátlépések száma - közölte az EU határ- és partvédelmi ügynöksége, a Frontex pénteken.

Továbbra is sokan menekülnek a háborús övezetekből
Továbbra is sokan menekülnek a háborús övezetekből
Fotó: EPA/MOHAMMED SABER

A varsói központú uniós ügynökség jelentése szerint a Földközi-tenger keleti medencéjének migrációs útvonalán májusban 4160 illegális migránssal szemben intézkedtek a nemzeti hatóságok.

A vizsgált öthónapos időszakban az Európai Unió Fehéroroszországgal közös határán az illegális migránsok számának 96 százalékos növekedéséről számoltak be, ahol január és május között 4451-en lépték át törvénytelen módon az EU keleti határait, májusban 1552-en.

A migrációs adatok legjelentősebb, 303 százalékos növekedéséről a Spanyolországhoz tartozó Kanári-szigetek hatóságai számoltak be. Itt az év első öt hónapjában 17 976 ember szállt partra illegálisan. Májusban ugyanitt 2100-an érkeztek jogtalanul az unió területére. Az EU Egyesült Királysággal közös tengerszakaszán január és május között 21 820-an próbálkoztak a tengeri átkeléssel, 38 százalékkal többen, mint az előző év azonos időszakában. Ugyanitt májusban 4569-en keltek útra a szigetország felé.

A Földközi-tenger nyugati medencéjében, a főként Spanyolországot érintő migrációs útvonalon az év első öt hónapjában 5186, azaz 24 százalékkal több észlelésről számoltak be, mint az előző év azonos időszakában. A nemzeti hatóságok itt májusban 922 alkalommal intézkedtek.

A Földközi-tenger középső medencéjében kialakult, főként Olaszországot érintő migrációs úrvonalon, ahol a legtöbb illegális határátlépési kísérletet jegyezték fel az elmúlt év során, az év első öt hónapjában 21 330-an próbáltak meg az unió területére jutni. Ez 58 százalékkal kevesebb, mint 2023 ugyanezen időszakában. Májusban ezen a migrációs útvonalon 5125 ilyen esetet jelentettek.

Az illegális bevándorlás számainak öthónapos csökkenését jegyezték fel a Nyugat-Balkán országain keresztül vezető migrációs útvonalon is, ahol az év első öt hónapjában 8938 személy esetében kellett intézkedniük az illetékes nemzeti hatóságoknak. Ez az adat 71 százalékkal marad el az előző év azonos öthónapos időszakának számaitól. Ezen a migrációs útvonalon májusban 1654-en próbáltak az Európai Unió területére jutni. A migrációs útvonalak legtöbbjén szíriai, afgán és mali állampolgárokat vettek nyilvántartásba - tette hozzá jelentésében a Frontex. (MTI)

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Nemzetközi Legalább 71 embert megölt Gázában egy izraeli légicsapás
Privátbankár.hu | 2024. július 13. 18:22
A Hamász által ellenőrzött gázai egészségügyi minisztérium szerint legalább 71-en meghaltak, közel 300-an pedig megsérültek egy hán júniszi menekülttábort ért izraeli légicsapásban szombaton.
Nemzetközi Tömegével szöktek át az ukrán férfiak Moldovába is
Privátbankár.hu | 2024. július 13. 18:05
Ennyit ért nekik a hazájuk. Háborús hírek.
Nemzetközi Eb-döntő: az biztos, hogy hatalmasat kaszálnak az angliai pubok
Privátbankár.hu | 2024. július 13. 16:05
Hétfő hajnalig nyitva tarthatnak az angliai pubok a németországi Európa-bajnokság vasárnap esti döntője után.
Nemzetközi Trump végre megint posztolhat a Facebookra és az Instagramra
Privátbankár.hu | 2024. július 13. 14:27
Nincs már korlátozás a kampányban.
Nemzetközi Csehországban is egyre több a filippínó
Privátbankár.hu | 2024. július 13. 13:22
Több mint egymillió külföldi állampolgár él a 10,8 milliós Csehországban - derült ki a cseh belügyminisztérium éves jelentéséből, amely a tavalyi migrációról és a külföldiek integrációjáról készült, és amelyet szombaton ismertetett a CTK hírügynökség.
Nemzetközi Joe Biden nem megy sehova
Privátbankár.hu | 2024. július 13. 12:31
Detroitban az amerikai elnök arról beszélt, hogy nem száll ki a versenyből és győzni fog.
Nemzetközi Miről tárgyalt egymással az orosz és az amerikai védelmi miniszter?
Privátbankár.hu | 2024. július 13. 10:36
Június 20-án is beszéltek egymással.
Nemzetközi A lengyelek szívesen lelőnék az orosz rakétákat
Privátbankár.hu | 2024. július 13. 08:44
Az ukránok egyáltalán nem bánnák.
Nemzetközi Moszkva álhírnek nevezte a Rheinmetall vezérigazgatója elleni merénylettervet
Privátbankár.hu | 2024. július 12. 19:34
Ezek történtek az orosz–ukrán háborúban péntek estig.
Nemzetközi Kormánypárti javaslatra mondott nemet a lengyel parlament
Privátbankár.hu | 2024. július 12. 16:22
215 igen és 218 nem szavazat mellett a lengyel parlament alsóháza elutasította a kormánypárti koalícióhoz tartozó Baloldal abortusztörvény-javaslatát. A szintén a kormánykoalícióhoz tartozó Lengyel Parasztpárt képviselőinek zöme is nemmel voksolt.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG