2p

Az S&P csökkentette Izrael hosszú távú hitelminősítését a „katonai eszkalációs kockázatokra” hivatkozva.

A hitelminősítő ügynökség szerint Izraelnek „jelentősebb, közvetlenebb és tartósabb katonai konfrontáció veszélyével kell szembenéznie Iránnal” – és a költségvetési hiány nő a védelmi kiadások növekedésével – számol be róla a Times of Israel. Az S&P Global hitelminősítő ügynökség csütörtökön az AA-mínuszról A pluszra csökkentette Izrael hosszú távú besorolását, miután a múlt hétvégén felerősödött az Iránnal való összetűzés veszélye, és növekedtek az Izraelt fenyegető geopolitikai kockázatok.

Joe Biden amerikai elnök sem tudja Benjamín Netanjáhú izraeli miniszterelnököt megvédeni a háborús költségvetési hiány növekedésétől
Joe Biden amerikai elnök sem tudja Benjamín Netanjáhú izraeli miniszterelnököt megvédeni a háborús költségvetési hiány növekedésétől
Fotó: twitter.com

„Az előrejelzéseink szerint Izrael államháztartási hiánya a GDP 8 százalékára nő 2024-ben, főként a megnövekedett védelmi kiadások eredményeként” – áll az S&P Global közleményében.

A negatív kilátások azt a kockázatot tükrözik, hogy a gázai Izrael-Hamász háború és a libanoni, Irán által támogatott Hezbollah terrorcsoporttal való konfrontáció fokozhatja vagy jobban érintheti Izrael gazdaságát, mint azt az ügynökség jelenleg várja. „Jelenleg számos lehetséges katonai eszkalációs kockázatot látunk, köztük egy jelentősebb, közvetlen és tartósabb katonai konfrontációt Iránnal” – áll a közleményben.

Az iráni Iszlám Forradalmi Gárda szombaton közölte, hogy több tucat drónt és rakétát lőtt Izraelre, ami komoly eszkalációt válthat ki a regionális ősellenségek között, de az Egyesült Államok ígéretet tett arra, hogy támogatja Izraelt.

A hónap elején a Fitch levette Izraelt a „negatív figyelési” listájáról, és megtartotta A plusz besorolását, de kockázatként említette Izrael háborúját a Hamász ellen Gázában. Februárban a Moody’s leminősítette az országot a háborús kockázatok miatt. Bezalel Szmotrics pénzügyminiszter kijelentette, hogy a döntés nem megalapozott gazdasági érvelésen alapul, és egy pesszimista „kiáltványnak” felel meg.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Nemzetközi Áll a bál Brüsszelben – levelet írtak a bürokraták
Privátbankár.hu | 2024. május 24. 13:01
Az uniós dolgozók közül több mint 200-an írták alá azt a levelet, amelyben aggodalmukat fejezik ki a gázai humanitárius krízis és a szerintük elégtelen uniós fellépés miatt.
Nemzetközi Korrupciós botrány tört ki Romániában, a hírszerzés egyik volt vezetője a vádlott
Privátbankár.hu | 2024. május 24. 12:36
Bűnvádi eljárást indított a román korrupcióellenes ügyészség (DNA) Florian Coldea tábornok, a Román Hírszerző Szolgálat (SRI) egykori igazgatóhelyettese ellen, akit befolyással üzérkedéssel és pénzmosással gyanúsítanak - jelentette pénteken az Agerpres román hírügynökség.
Nemzetközi Beállt a jégkorszak a francia és a német párt között
Káncz Csaba | 2024. május 24. 09:31
A német populista jobboldali AfD párt támogatottsága csökken, míg francia megfelelője, a Rassemblement National vezet a felmérésekben. A két párt stratégiája egyre inkább távolodik egymástól és a héten meg is szakították hivatalos kapcsolataikat. Káncz Csaba jegyzete.
Nemzetközi Kitoloncolná Európából az illegális migránsokat von der Leyen
Privátbankár.hu | 2024. május 24. 08:56
Legalábbis erről beszélt Brüsszelben a csúcsjelöltek vitáján. 
Nemzetközi Eszkalálódhat a háború: a lengyel légvédelem is beszállhat Ukrajna védelmébe
Privátbankár.hu | 2024. május 24. 07:16
Ez történt az éjjel az orosz-ukrán háborúban és ahhoz kapcsolódóan.
Nemzetközi Megvan, ki nyerheti az EP-választásokat Olaszországban
Privátbankár.hu | 2024. május 24. 06:29
A Giorgia Meloni vezette Olasz Testvérek (FdI) jobboldali kormánypárt továbbra is a legnagyobb politikai erőnek számít, és 26 százalék feletti támogatottságot mutat - derült ki az európai parlamenti választások előtti utolsó nyilvánosságra hozott felmérésekből csütörtök este.
Nemzetközi Sötét üzelmekre készülnek Magyarországon a kínai minisztérium emberei?
Litván Dániel | 2024. május 24. 05:41
A kínai hatóságok igyekeznek nagyon erős kontrollt gyakorolni a külföldön élő és tanuló kínaiak felett, az eszközökben pedig nem válogatnak. A legsötétebb üzelmeket pedig pontosan az az ártatlannak látszó kínai minisztérium bonyolítja, amelynek vezetőjével rendészeti egyezményeket kötött a magyar kormány.
Nemzetközi Brutális orosz támadás érte Harkivot - Zelenszkij kiakadt
Privátbankár.hu | 2024. május 23. 19:36
Az orosz-ukrán háború 820. napja volt a csütörtöki. Esti hírösszefoglalónk. 
Nemzetközi Kirúgják a német AfD-t a szélsőjobboldali EP-frakcióból
Privátbankár.hu | 2024. május 23. 18:03
Az Alternatíva Németországért már az Európai Parlament szélsőségesebb frakciójának is vállalhatatlanná vált.
Nemzetközi Valami olyan történt Magyarország szomszédjában, ami nálunk sosem fog
Privátbankár.hu | 2024. május 23. 17:38
Népszavazást tartanak egy atomerőmű-bővítésről.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG