3p

Az ukrán katonák „majdnem mindennapi” illegális gáztámadásokról beszélnek, amivel a megszállók megpróbálják kiszorítani őket a beásott pozíciókból.

Oroszországot azzal vádolják, hogy szisztematikusan illegális vegyi gáztámadásokat alkalmazott ukrán katonák ellen - írja a brit The Telegraph, amit a The Guardian is viszontközöl. Az ukrán katonák a Daily Telegraphnak azt mondták, hogy rendszeres támadásoknak vannak kitéve kis drónoktól, amelyek könnygázt és más vegyi anyagokat dobtak le. Az ilyen anyagok használatát a Vegyifegyver-tilalmi Egyezmény háborús időszakban tiltja. Moszkvát korábban már vádolták azzal, hogy vegyi fegyvert használt a mariupoli kikötő elleni dróntámadás során, a 2022 februári inváziójának korai szakaszában.

Az ilyen K-51 gázgránátot tipikusan könygázzal szokták feltölteni
Az ilyen K-51 gázgránátot tipikusan könygázzal szokták feltölteni
Fotó: Thne Telegraph

Szlava főhadnagy, akinek egysége Liman közelében, Donyeck megyében található, azt mondta, hogy a körzetében lévő ukrán egységek „majdnem naponta” gáztámadásoknak vannak kitéve. Rebekah Maciorowski amerikai harci orvos és az ukrán hadseregben szolgáló szakképzett ápolónő egy gázgránátot adott át a Telegraphnak ellenőrzésre. Maciorowskit rendszeresen hívják, hogy nyújtson orvosi segítséget az ukrán katonáknak abban a három brigádban, amelyekkel Donyeck megyében kapcsolatot tart. Ő „szisztematikusnak” minősítette a vegyifegyver-támadásokat. A gránátot eredetileg az 53. Gépesített dandár katonái szerezték meg, az egyik egység, amellyel együtt dolgozik.

Maciorowski elmondta: „A fiúk tűz alatt szerezték meg, mert senki sem hitte el, hogy vegyi fegyverekkel támadják meg őket."

Ihor, egy ukrán felderítőcsapat parancsnoka, amelyet Donyeck megyében, a fronton lévő Csasiv Jar város közelében telepítettek, a Telegraphnak elmondta: „A fronton lévő területünkön szinte minden pozícióban naponta egy-két gázgránátot dobtak le."

Azt mondta, hogy az ukrán csapatok jelenlegi beágyazottsága miatt az oroszok nehezen tudtak hagyományos tüzérséggel vagy rakétákat lőtt drónokkal támadni, és hozzátette: „Az egyetlen módja annak, hogy sikeresen megtámadjanak minket, a gáz volt."

Az Egyesült Királyság már régebben figyelmeztetett

2022-ben Chris Philp, az Egyesült Királyság akkori technológiai minisztere arra figyelmeztetett, hogy Oroszország „drámai nagyságú válaszreakcióra” számíthat a nyugat részéről, ha Vlagyimir Putyin vegyi fegyvert használ Ukrajnában.

Philp azzal is vádolta a Kremlt, hogy dezinformációkat oszt meg az interneten, hogy hamis narratívát alkosson arról, hogy Ukrajna vegyi fegyverek bevetésére készül, hogy ennek leple alatt Oroszország saját vegyi támadást indíthasson.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Nemzetközi Mit keres Putyin Észak-Koreában? 
Privátbankár.hu | 2024. június 18. 19:37
Az orosz-ukrán háború 844. napja. Ha lemaradt volna a keddi hírekről, összefoglaló. 
Nemzetközi A Tisza jön, a KDNP távozik az Európai Néppártból
Privátbankár.hu | 2024. június 18. 19:11
Nemcsak az Európai Néppártból, de annak frakciójából is, miután Magyar Pétert az EPP mégis felvette.
Nemzetközi Beindult a buli Brüsszelben, Magyar Péter is csapatja
Wéber Balázs | 2024. június 18. 18:52
Ma megkezdődtek az Európai Parlament képviselőcsoportjainak alakulóülései. Magyar szempontból a legjelentősebb fejlemény, hogy a Tisza Pártot felvették a néppárti frakcióba. Magyar Péternek tehát ismét van mit ünnepelnie. Nagyító alatt ezúttal az új EP.
Nemzetközi Eldőlt: felvették Magyar Péteréket az Európai Néppárt EP-frakciójába
Privátbankár.hu | 2024. június 18. 17:34
14 új képviselővel bővül a pártcsalád, köztük Magyar Péterrel és a Tisza Párt tagjaival.
Nemzetközi Donald Trump szlogenjére hajazó jelmondattal vág neki Magyarország az EU soros elnökségének
Privátbankár.hu | 2024. június 18. 17:22
"Make Europe great again!", vagyis "Újra naggyá tesszük Európát!" lesz az uniós magyar elnökség jelmondata - jelentette be Bóka János európai uniós ügyekért felelős miniszter az Európai Unió Tanácsa 2024. második félévi magyar elnökségének hivatalos megjelenését bemutató sajtótájékoztatón.
Nemzetközi Orbán Viktor tényleg feladta vétóját
Privátbankár.hu | 2024. június 18. 16:31
Magyarország kész támogatni Mark Rutte távozó holland miniszterelnök jelölését a NATO főtitkári posztjára annak a fogadalmának a fényében, hogy teljes mértékben támogatja azt a megállapodást, amely szerint magyar állomány nem vesz részt a NATO ukrajnai tevékenységében és ezek támogatására sem fordítanak magyar forrásokat - írta az X portálon Orbán Viktor miniszterelnök.
Nemzetközi Manfred Weber: támogatom a Tisza Párt csatlakozási kérelmét
Privátbankár.hu | 2024. június 18. 16:19
Manfred Weber, az Európai Néppárt elnöke kijelentette: támogatja a Tisza Párt csatlakozási kérelmét az EPP pártcsaládjához.
Nemzetközi Orbán Viktor: Nincs szükségem bocsánatkérésre
Privátbankár.hu | 2024. június 18. 16:07
A miniszterelnök pár újságírói kérdésre válaszolt az EU-csúcs után.
Nemzetközi Két fontos döntést is hozott menekültügyben az Európai Unió Bírósága
Privátbankár.hu | 2024. június 18. 14:54
Egy európai uniós tagállam nem köteles automatikusan elismerni a más tagországban biztosított menekültjogállást - olvasható az Európai Unió Bíróságának kedden Luxembourgban közzétett határozatában.
Nemzetközi Nagy győzelmet arattak a thaiföldi szexuális kisebbségek
Privátbankár.hu | 2024. június 18. 12:48
Kiveszik a jogszabályból a "férfi" és a "nő" kifejezést, lehet szabadon házasodni.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG