2p

A Kreml szóvivője szerint a többség Európa- és ukránpárti maradt, de feljött a jobboldal. 
 

A többség Európa- és ukránpárti maradt az Európai Parlamentben (EP), de feljöttek a jobboldali pártok - jelentette ki Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője hétfőn az európai uniós tagországokban a múlt héten tartott EP-választások eredményét kommentálva.

Pogár Demeter, az MTI tudósítója szerint Peszkov elismerte, az Európai Parlament jövőbeli összetételét még nem elemezték, de a jobboldali pártok növekvő népszerűségét is látják. Ez a dinamika szerinte szabad szemmel is látható.

A szóvivő szerint "az Európa-pártiak megőrizték vezető pozíciójukat", ugyanakkor, mint mondta, idővel a jobboldali pártok "a többiek sarkára fognak lépni". Hozzátette, hogy a Kreml figyelemmel fogja kísérni a választások utóéletét.

Dmitrij Peszkov szerint idővel a jobboldali pártok a többiek sarkára fognak lépni
Dmitrij Peszkov szerint idővel a jobboldali pártok a többiek sarkára fognak lépni
Fotó: EPA/SERGEY GUNEEV/SPUTNIK/KREMLIN POOL

A radikális jobboldal franciaországi győzelmére, valamint arra reagálva, hogy Emmanuel Macron elnök bejelentette a nemzetgyűlés feloszlatását, a történteket Franciaország belügyének minősítette, amelybe Oroszország nem fog beavatkozni. Peszkov hozzátette azt is, hogy a parlament feloszlatása nem jelent újdonságot a francia politikai technológiában, mert máskor is tartottak már előrehozott választásokat.

Dmitrij Medvegyev, az orosz biztonsági tanács elnökhelyettese az X közösségi hálózaton közzétett bejegyzésében azt írta, hogy Macronnak és Olaf Scholz német kancellárnak le kellene mondania az európai parlamenti választások után, amelyeken a hivatalban lévő francia és német vezetéssel szemben álló erők meggyőző győzelmet arattak.

 "Lám, lám, senki által sem tisztelt Macron és Scholz, látták önök az uniós parlamenti választások eredményét? Ezek az önök alkalmatlan politikáját tükrözik, amellyel az ukrajnai banderista hatóságokat támogatják. (...) Itt az ideje nyugdíjba vonulni. A történelem szemétdombjára!" - fogalmazott Medvegyev.

A volt orosz elnök és kormányfő hangot adott álláspontjának, miszerint az európai országok "saját polgáraik kárára" politizálnak. Medvegyev szerint a francia elnök és a német kancellár "idióta gazdasági és migrációs politikát" folytat.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Nemzetközi Áll a bál Varsóban: őrizetbe vették a volt igazságügyi miniszterhelyettest
Privátbankár.hu | 2024. július 15. 17:31
Őrizetbe vették Marcin Romanowski volt lengyel igazságügyi miniszterhelyettest, a fő ellenzéki frakció, a Jog és Igazságosság (PiS) alsóházi képviselőjét, és házkutatást végeznek nála - közölte hétfőn a lengyel államügyészség.
Nemzetközi Közös hadgyakorlatot indított Oroszország és Kína
Privátbankár.hu | 2024. július 15. 16:35
Orosz-kínai haditengerészeti gyakorlat kezdetét jelentette be hétfőn az orosz Csendes-óceáni Flotta sajtószolgálata.
Nemzetközi Több ezer radikálist kapcsoltak le a párizsi olimpia előtt
Privátbankár.hu | 2024. július 15. 13:44
A jövő héten kezdődő ötkarikás játékok előtt már mintegy három és fél ezer potenciálisan veszélyt jelentő személyt zártak ki az olimpiáról - jelentette ki a francia belügyminiszter.
Nemzetközi Kreml: Az orosz rakéták célpontjaivá válhatnak az európai fővárosok
Privátbankár.hu | 2024. július 14. 17:59
Donyeckben ismét emberéleteket követelt az orosz-ukrajnai háború. A nap összefoglalója. 
Nemzetközi Ivanka Trump: "Édesanyám vigyázott tegnap fentről édesapámra"
Privátbankár.hu | 2024. július 14. 16:47
Donald Trump lánya, Ivanka is posztolt a tegnap történekről. Szerinte édesanyja tegnap őrangyalt játszott. 
Nemzetközi Lilában tündököl Katalin hercegné a wimbledoni teniszdöntőn
Privátbankár.hu | 2024. július 14. 16:11
Már tegnap bejelentette a királyi palota, hogy ma részt vesz a wimbledoni tenisztorna döntőjén, ahol a hagyományokhoz hűen ő adja át majd a fődíjat a nyertesnek. Lila ruhájában elegáns, ahogy mindig. 
Nemzetközi Amerika legnépszerűbb fegyverével követték el a merényletet
Privátbankár.hu | 2024. július 14. 15:17
Sokan a fegyverviselési jog szimbólumaként emlegetik azt a fegyvert, amivel a a 20 éves Thomas Matthew Crooks merényletet követett el Donald Trump ellen tegnap. 
Nemzetközi Tovább szigorították az emberkereskedelmi irányelveket
Privátbankár.hu | 2024. július 14. 14:13
Életbe lépett vasárnap az emberkereskedelem megelőzéséről és az ellene folytatott küzdelemről, valamint az áldozatok védelméről szóló európai uniós irányelv szigorításokat tartalmazó módosítása - tudatta az Európai Bizottság közleményben.
Nemzetközi A Kreml érdekeseket mondott Trump merénylete kapcsán
Privátbankár.hu | 2024. július 14. 13:46
Oroszország elítéli az erőszak minden megnyilvánulását a politikai harc során - jelentette ki Dmitrij Peszkov, a Kreml sajtótitkára a Donald Trump volt amerikai államfő és jelenlegi republikánus elnökjelölt-aspiráns ellen elkövetett merénylettel összefüggésben.
Nemzetközi Donald Trump hosszú listára került fel az ellene elkövetett merénylettel
Privátbankár.hu | 2024. július 14. 12:13
Gyakran törnek az USA első emberének életére olyan személyek vagy erők, akik igyekeznek megváltoztatni az utóbbi 100 évben kialakult világképet. Ebből a szempontból ők előzik meg Donald Trumpot. 
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG