2p

A ciszjordániai erőszakhullám nyomán döntött így a brit kormány.

Nagy-Britannia szankciókat vetett ki pénteken két szélsőséges izraeli csoportra és négy izraeli személyre a ciszjordániai erőszakos cselekedetekben játszott szerepük miatt. Ez az izraeli telepesekkel szembeni intézkedéssorozat legújabb intézkedése.

Izraeli telepesek által felgyújtott ház és autók a ciszjordániai Ramallah közelében 2024. április 13-án – ebben a támadásban egy palesztin vesztette életét
Izraeli telepesek által felgyújtott ház és autók a ciszjordániai Ramallah közelében 2024. április 13-án – ebben a támadásban egy palesztin vesztette életét
Fotó: EPA/ALAA BADARNEH

A brit külügyminisztérium közlése szerint a Hilltop Youth és a Lehava nevű csoportokról van szó, amelyek támogatták, ösztönözték és szították a palesztin közösségekkel szembeni erőszakot Ciszjordániában. A négy személyt pedig emberi jogok megsértése miatt szankcionálták. Ők többek között telepeseket képeztek ki erőszakos cselekedetekre, valamint vallási alapon igazolták a palesztinok elleni gyilkosságokat.

A The Guardian szerint a palesztinok elleni  erőszak már a Hamász tavaly október 7-i terrortámadása előtt erősödött Ciszjordániában, azt követően pedig eszkalálódott a helyzet.  

Az Amnesty International jogvédő szervezet szerint 2023-ban összesen minimum 507 palesztint, köztük 81 gyereket öltek meg itt az izraeli erők. Tavaly október 7-e, a palesztin Hamász terrortámadása óta pedig 474 palesztin áldozatot jegyeztek fel – köztük 116 gyerek. A gyilkosságokat túlnyomórészt izraeli erők, kisebb részt izraeli telepesek követték el. Izraeli oldalon kilenc halálos áldozatot regisztráltak, közülük öt hatósági személy.   

A nemzetközi jog értelmében Ciszjordánia – beleértve Kelet-Jeruzsálemet is – Izrael által megszállt terület, az ott folyamatosan létesülő izraeli telepek pedig illegálisak. A zsidó állam ezt vitatja, és a nemzetközi közösség tiltakozása ellenére is folyamatosan bővíti a telepeket.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Nemzetközi Több ezer radikálist kapcsoltak le a párizsi olimpia előtt
Privátbankár.hu | 2024. július 15. 13:44
A jövő héten kezdődő ötkarikás játékok előtt már mintegy három és fél ezer potenciálisan veszélyt jelentő személyt zártak ki az olimpiáról - jelentette ki a francia belügyminiszter.
Nemzetközi Kreml: Az orosz rakéták célpontjaivá válhatnak az európai fővárosok
Privátbankár.hu | 2024. július 14. 17:59
Donyeckben ismét emberéleteket követelt az orosz-ukrajnai háború. A nap összefoglalója. 
Nemzetközi Ivanka Trump: "Édesanyám vigyázott tegnap fentről édesapámra"
Privátbankár.hu | 2024. július 14. 16:47
Donald Trump lánya, Ivanka is posztolt a tegnap történekről. Szerinte édesanyja tegnap őrangyalt játszott. 
Nemzetközi Lilában tündököl Katalin hercegné a wimbledoni teniszdöntőn
Privátbankár.hu | 2024. július 14. 16:11
Már tegnap bejelentette a királyi palota, hogy ma részt vesz a wimbledoni tenisztorna döntőjén, ahol a hagyományokhoz hűen ő adja át majd a fődíjat a nyertesnek. Lila ruhájában elegáns, ahogy mindig. 
Nemzetközi Amerika legnépszerűbb fegyverével követték el a merényletet
Privátbankár.hu | 2024. július 14. 15:17
Sokan a fegyverviselési jog szimbólumaként emlegetik azt a fegyvert, amivel a a 20 éves Thomas Matthew Crooks merényletet követett el Donald Trump ellen tegnap. 
Nemzetközi Tovább szigorították az emberkereskedelmi irányelveket
Privátbankár.hu | 2024. július 14. 14:13
Életbe lépett vasárnap az emberkereskedelem megelőzéséről és az ellene folytatott küzdelemről, valamint az áldozatok védelméről szóló európai uniós irányelv szigorításokat tartalmazó módosítása - tudatta az Európai Bizottság közleményben.
Nemzetközi A Kreml érdekeseket mondott Trump merénylete kapcsán
Privátbankár.hu | 2024. július 14. 13:46
Oroszország elítéli az erőszak minden megnyilvánulását a politikai harc során - jelentette ki Dmitrij Peszkov, a Kreml sajtótitkára a Donald Trump volt amerikai államfő és jelenlegi republikánus elnökjelölt-aspiráns ellen elkövetett merénylettel összefüggésben.
Nemzetközi Donald Trump hosszú listára került fel az ellene elkövetett merénylettel
Privátbankár.hu | 2024. július 14. 12:13
Gyakran törnek az USA első emberének életére olyan személyek vagy erők, akik igyekeznek megváltoztatni az utóbbi 100 évben kialakult világképet. Ebből a szempontból ők előzik meg Donald Trumpot. 
Nemzetközi Már a titkosszolgálat hibáiról beszélnek - beidézik az igazgatót
Privátbankár.hu | 2024. július 14. 11:26
Az amerikai képviselőház felügyeleti bizottsága beidézi a titkosszolgálat igazgatóját, hogy tanúskodjon a július 22-i tárgyaláson.
Nemzetközi Ma ismét megjelenik a nyilvánosság előtt Katalin hercegné
Privátbankár.hu | 2024. július 14. 10:46
Bevállalja a wimbledoni tenisztorna döntője utáni részvételt. 
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG